Else Hammerich fylder 80 år

ARKIVFOTO. Else Hammerich, tidl. centerleder, tidl. Europaparlamentsmedlem fylder 80 mÂr onsdag d. 7 september 2016. - -Julestafetten Forfatter og konfliktl¯ser Else Hammerich med marcipangris. (Foto: Morten Juhl/Scanpix 2016)
Foto: Morten Juhl/Scanpix Danmark

Else Hammerich fylder 80 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 Else Hammerich bliver 80 år onsdag den 7. september.

Hun blev født ind i en familie, hvor både faderen og flere brødre var direkte involveret i modstandskampen mod besættelsesmagten under Anden Verdenskrig.

En af hendes ældre brødre blev dræbt af Gestapo, mens en anden blev såret af skud fra tyske soldater.

Gennem opvæksten og barndommen i og nord for København er Hammerich i en tidlig alder blevet opmærksom på kampen for retfærdighed og mod uretfærdighed.

Hun blev uddannet lærer, hvor hun især kastede sin interesse på bogligt svage børn, som skulle have særlig undervisning, inden hun læste videre og blev cand.pæd. og efterfølgende lektor på Blaagaard Seminarium.

Siden trådte hun ind i politik via solidaritets- og fredsbevægelser for forskellige sager rundt om i verden, og op gennem 1970'erne arbejdede hun aktivt for Folkebevægelsen mod EF, lige som hun blev medlem af SF.

Det blev hendes rute ind i Europa-Parlamentet, hvor hun 1979-1989 repræsenterede Folkebevægelsen. Her arbejdede hun især for at undgå for meget europæisk indflydelse på det danske samfund, hvor især miljø, sundhed og arbejdsmiljø udgjorde hendes kampområder.

Og der blev udkæmpet kampe. De mest kendte, der nåede offentlighedens kendskab, var nok sammenstødene med unionsforkæmperen Uffe Ellemann-Jensen (V), hvor Else Hammerich endte med at hive Ellemann-Jensen i retten for injurier.

Efter at have tabt sagen sluttede hun dog fred med sin tidligere kombattant, som et forbilledligt eksempel på konfliktløsning, og de to gik senere sammen om at skrive en debatbog.

Else Hammerich er kendt for at tale de svages sag, og hun har gennem årene skrevet og udgivet bøger om både konfliktløsning, pædagogik, kvinder i Chile og andre minoriteter i verden. (ritzau)

Else Hammerich fylder 80 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce