Boganmeldelse

Amerikansk prisvindende roman om en slavepiges kamp for frihed er rystende, uafrystelig og original kontrafiktiv historiefortælling, der trækker tråde helt frem til Black Lives Matter-bevægelsen.

Bøger: Det er sæsonens helt store prisbelæssede amerikaner, der nu er ude på dansk. Vinder af både Pulitzerprisen og The National Book Award og hyldet af blandt andre Obama og Oprah. Og "Den underjordiske jernbane" er et brag af en roman: En original fortælling om et emne, der allerede er beskrevet bredt og vidt: slaveriet i USA. Titlen henviser til det komplekse netværk af flugtruter og sammensvorne, der i årtier hjalp slaver med at flygte fra Sydstaterne og til de frie Nordstater.

Colson Whitehead har siden debuten i 1999 udforsket forskellige genrer, blandt andet samfundssatire og zombieromanen. Men nu har han kastet sig over den amerikanske arvesynd: slaveriet. Som sort amerikaner har Whitehead selvsagt noget personligt investeret i hele projektet. Men det, der gør romanen til en helt særlig oplevelse, er, at Whitehead har skabt et kontrafiktivt univers, hvor den underjordiske jernbane er en fysisk jernbane, der løber skjult under jorden. Det bliver afsløret for læseren en fjerdedel inde.

Indtil da holder Whitehead sig tæt op af den historiske slavefortælling. I centrum er den 16-årige Cora, der er markslave på en bomuldsplantage i Georgia. Her kæmper hun med slaveriets fordærvende effekter, ikke bare volden fra de hvide ejere, men også den brutale hakkeorden blandt slaverne. Og så tynges Cora af det faktum, at hendes mor flygtede fra plantagen, da Cora var lille - altså uden sin datter. Efter små 100 siders hårrejsende og gruopvækkende beskrivelser af uhyrlighederne på plantagen i Georgia lykkes det Cora at flygte via den underjordiske jernbane. Og det er her, romanen for alvor udfolder sin fascinerende originalitet. Whitehead lader nemlig Cora opleve i alt fem forskellige delstater, der har vidt forskellige måder at behandle sorte amerikanere på. Men selvom Cora i starten oplever South Carolina som et paradis, viser slangen snart sit ansigt. På denne måde får Whitehead vist forskellige måder, hvorpå samfund undertrykker dele af sine befolkning. I North Carolina oplever Cora et rædselsregime med rituelle lynchninger i byens park.

I starten er Cora ikke alene på sin flugtrejse, og nogle af lyspunkterne i den ellers dystre roman opstår i de menneskelige møder mellem Cora og dem, hun møder på sin vej. En anden gennemgående person er slavefangeren Ridgeway, hvis pletfri renommé blev ødelagt, da han ikke formåede at finde Coras mor. Han er nu så opsat på at fange Cora, at han til sidst kommer til at ligne et forskruet ekko af hvalfangeren Akab fra "Moby Dick".

Det er oplagt at læse Whiteheads tour de force som et indlæg i de sidste års massive Black Lives Matter-bevægelse. Sammen med protestdemonstrationer, Beyoncé-album og andre højtprofilerede stemmer har flere sorte amerikanske forfattere leveret vægtige romaner, der på hver sin måde siger vigtige ting om raceforholdene i USA. "Den underjordiske jernbane" placerer sig centralt blandt disse nye værker, og den er grum, men nødvendig læsning, hvis man vil forstå kimen til nutidens betændte racedebat i USA.

Roman: Colson Whitehead: "Den underjordiske jernbane"

Oversat af Vibeke Hostrup Christensen, 304 sider, Politikens Forlag

  • fyens.dk