Tysk-skandinavisk ølstrid fortsætter: - Tyskernes udstrakte hånd er fuld af torne

Munkebo-brygger Claus Christensen giver ikke meget for Wacken Brauereis såkaldt udstrakte hånd: Der er kun fred, hvis vi retter ind. Foto: Helle Nordström

Tysk-skandinavisk ølstrid fortsætter: - Tyskernes udstrakte hånd er fuld af torne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Claus Christensen fra Munkebo Brewery er langt fra tilfreds med fredsudspillet fra det tyske bryggeri: - De vil fortsat eje de mytologiske navne. Der er kun fred, hvis vi retter ind.

Munkebo: For en uges tid siden var der udsigt til fred i den tysk-skandinaviske ølkrig, der brød ud, da Wacken Brauerei udtog et såkaldt trademark (en slags patent) på en stribe mytologiske navne - navne som skandinaviske bryggerier har brugt i årevis.

Munkebo-brygger Claus Christensen, der også bruge mytologiske navne, kan imidlertid oplyse, at de fredsrygter var stærkt overdrevne.

- De to tyske bryggere (Helge og Hendrik Pahl der driver Wacken Brauerei) bliver ved med at træde i spinaten. Først skrev de til os, at 23 specifikke mytologiske navne nu var deres, fordi de havde fået trademark på dem. Så sender de en ny mail, hvori de undskylder, fortæller han.

- Men mere end sige undskyld gør de ikke, for de vil fortsat eje navnene, så hvis det skal ses som en udstrakt hånd, så er det en hånd fyldt med torne.

Fakta
Der er med afsæt i striden om retten til de mytologiske navn opstået stor debat i asatromiljøet, både hos Forn Sidrs medlemmer, men også blandt asatroende, der ikke er en del af det anerkendte trossamfund.

- Personligt føler jeg det respektløst overfor troen og kulturarven, at nogen har fået lov til at trademarke nordiske gudenavne, når navnene tilhører os alle. Jeg har ikke noget imod, at virksomheder lader sig inspirere af asatroen og nordisk mytologi. Jeg ser det tværtimod som positivt, og lidt stolthed kan man nok også spore, siger asatro Maja Neerlin.

- Respektløsheden, eller måske nærmere uvidenheden, tror jeg kommer af den manglende viden og samfundsmæssige anerkendelse af asatroen som et reelt og godkendt trossamfund. Vi er ikke en flok "fans af nordisk mytologi" som Ekstrabladet så fint har skrevet. Vi er mennesker, der fejrer de hedenske traditioner: jul, solhverv, vintersolhverv, osv. Mange af os lever ud fra den nordiske tros værdier og livsanskuelse. Vi bloter sammen, bearbejder sorg, hylder glædelige minder og begivenheder på et spirituelt plan, hvor guderne indgår på forskellig vis fra person til person, men altid som en vigtig del af vores ritualer, hverdag, glæde, sorg og som inspiration.

Derfor kræver Maja Neerlin og hendes trosfæller respekt på linje med respekten for Jesus, Buddha, Muhammed og alle andre religioner, som man ikke kan have trademark på.

Tyskerne er utroværdige

Ydermere finder Claus Christensen de to tyske bryggere meget utroværdige.

- De vil have os samlet i en form for en paraply, så vi skal brygge under deres navnelicens. Det er helt uholdbart. Og fem minutter efter, at de havde sendt det forslag ud til os skandinaviske bryggerier, der allerede bruger de navne, de vil have eneret på, så skrev de på deres hjemmeside, at nu havde vi alle accepteret - men vi havde slet ikke svaret endnu, forklarer han.

- De lod som om de indledte en dialog, men de lukkede den igen, inden de havde fået svar. De taler om at gå hånd i hånd, side om side - men med den måde, de agerer, så indbyder de bestemt ikke til det. De siger, at der er fred, men det er da kun, hvis vi retter ind. Og det gør vi ikke.

Derfor arbejder Claus Christensen fortsat med sin advokat om at indlede en sag.

- Vi har vores egen advokat i gang med at lave det indledende arbejde, hvor vi dokumenterer med bryggecertifikater og fakturaer, at vi har brugt navnene Ragnarok, Balder og Sleipner længe før deres bryggeri overhovedet eksisterede. Når vores dokumentation er færdig, skal det bruges som skabelon for de øvrige skandinaviske bryggerier, der har lyst til at være med i kampen mod gude-patentet, fortæller Claus Christensen.

En langtidsholdbar løsning

Når al dokumentationen er klar, bliver det jurist og ekspert i varemærker Knud Wallberg, der skal føre sagen. Han har tidligere til Ekstrabladet udtalt, at de skandinaviske bryggerier har en rigtig god sag.

- Han siger til mig, at vi kan få dem lagt ned, hvis vi har lyst. Det har vi nu ikke. Jeg vil bare have, at jeg kan fortsætte med at brygge min Ragnarok i fred og ro, samtidig med at det svenske bryggeri laver deres Ragnarok, sådan som vi hele tiden har gjort.

Allerhelst så Claus Christensen, at det slet ikke er muligt at tage patent på mytologiske navne. Det er imidlertid EU-lovgivning, så det mål ligger langt ude i fremtiden.

- Derfor er mit mål, at de navne, de nu har trademark på, bliver lagt i et neutralt non-profit selskab, så vi alle kan fortsætte med at bruge dem. Det er ikke nok, at vi bare får ophævet tyskernes patent, for så kan der komme en rig kineser og købe navnene, og så kan vi starte forfra. Vi skal have fundet en langtidsholdbar løsning på navne-problemet.

Tysk-skandinavisk ølstrid fortsætter: - Tyskernes udstrakte hånd er fuld af torne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce