Vikingeskat: Odense Bys Museer stopper samarbejde med Jim Lyngvild

Jim Lyngvild er foreløbig i besiddelse af 80 vikinge-smykker. Her kan man se to af dem. Det til venstre har måske været tilegnet Odin. Et knogle går gennem et øje i rav, de otte "ben" kan repræsentere hesten Sleipners ben, og i de hule rør, kan der have været ravnefjer.
Foto: Privatfoto

Vikingeskat: Odense Bys Museer stopper samarbejde med Jim Lyngvild

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Bys Museer vil ikke sættes i forbindelse med Lyngvilds køb af vikingesmykker

Jim Lyngvilds hudplejeserie Raunsborg har indtil nu været til salg i kioskerne hos Odense Bys Museer. Men det er slut nu.

Tirsdag valgte museerne at stoppe samarbejdet og bede Jim Lyngvild hente sine varer.

Det sker, fordi Jim Lyngvild har annonceret, at ti kroner for hvert solgt Raunsborg-produkt fra hans hjemmeside vil gå til en indsamling til opkøb af et stort parti smykker fra vikingetiden.

Det projekt ønsker Odense Bys Museer ikke at blive sat i forbindelse med. Museeernes ledelse vil være sikker på ikke at blive blandet ind i en sag om uetisk og muligvis ulovlig behandling af kulturarvsfund, forklarer kulturarvschef Jens Toftgaard.

- Vi er sat i verden for at passe på kulturarven, så vi er nødt til at holde fanen lidt højere end så mange andre. Vi ville heller ikke bryde os om, hvis andre lande behandlede kulturarvsfund fra vores område forkert. Så vidt vi forstår stammer smykkerne fra Baltikum. Så ville det være mere oplagt at udstille dem der, siger han.

Jens Toftgaard understreger, at Odense Bys Museer ikke har konkret kendskab til de genstande, Jim Lyngvild ønsker at opkøbe. Men usikkerheden er for stor til, at museerne ønsker at sælge produkter, hvor en del af indtægten går til opkøbet.

- Man kan sammenligne det med zoologiske haver, som også er meget omhyggelige med at undgå at blive sat i forbindelse med handel med truede dyr, siger han.

- En personlig hetz

Jim Lyngvild er uforstående og rasende over museernes beslutning.

- Bidraget til indsamlingen gælder kun for de produkter, der bliver solgt på min hjemmeside. Ikke dem, der bliver solgt i deres kiosker, og det har jeg gjort dem bekendt med. Men nu skal de vaske deres hænder og slet, slet ikke vil have noget med mig at gøre, siger han.

Han kan ikke følge, at der skulle være et etisk problem i hans planer om at købe smykkerne.

- Hvis jeg kunne spole tiden tilbage, lå smykkerne stadig i jorden hos de mennesker, de var begravet med. Men nu er de gravet op. Så er det da bedre, at jeg køber og udstiller dem, end at de ender i en støvet skrivebordsskuffe hos en samler i Schweiz, siger han.

Jim Lyngvild mener ikke, at arkæologer og museumsfolk har belæg for at hævde, at de holder en moralsk fane højt.

- Den kvinde, der ligger begravet og får stjålet sine smykker er nok ligeglad med, om det bliver gjort af en arkæolog eller ej. Gravrøveri er gravrøveri. Det svarer kun til forskellen på at være idiot og certificeret idiot.

Jim Lyngvild har henvendt sig til adskillige instanser for at finde svar på, om der er noget ulovligt i hans opkøbsplaner. Ingen har kunnet give ham et klart svar, da det er ukendt, hvordan skatten er havnet i Danmark.

- Hvis nogen kom og sagde til mig, at det jeg har gang i var ulovligt ville jeg stoppe. Men jeg stopper ikke på grund af en moralopfattelse, som jeg ikke er enig i. Jeg synes tværtimod, det er umoralsk af museerne, at de ikke hjælper mig i stedet for at modarbejde mig, så skatten risikerer at gå tabt, siger han.

Samarbejdet slut

Odense Bys Museer har indtil nu oplevet et positivt samarbejdet med Jim Lyngvild, der blandt andet har brugt Den fynske Landsby som location for fotooptagelser.

Det er imidlertid slut nu, fastslår Jim Lyngvild.

- Jeg gider ikke samarbejde med nogen, der bevidst modarbejder mig og fører en personlig hetz mod mig, siger han.

Vikingeskat: Odense Bys Museer stopper samarbejde med Jim Lyngvild

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce