Kæmpekrav i ambulancesag: Storbank vil have bankgaranti på 55 millioner kroner tilbage

Region Syddanmark har fået den hollandske storbank Rabobank på nakken. Her er det facaden fra bankens hovedsæde i Utrecht. Pressefoto/Rabobank

Kæmpekrav i ambulancesag: Storbank vil have bankgaranti på 55 millioner kroner tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hollandske Rabobank planlægger at stævne Region Syddanmark for at få tilbagebetalt den bankgaranti på 55 millioner kroner, som blev udbetalt efter ambulancetjenesten Bios' konkurs.

Ambulance-sag: Region Syddanmark har udsigt til endnu et juridisk slagsmål, der kan koste millioner i den langstrakte syddanske ambulancesag.

Regionen risikerer at miste hele eller dele af den bankgaranti på 55 millioner kroner, som blev udbetalt af hollandske Rabobank i kølvandet på ambulancetjenesten Bios' konkurs. Det sker, efter kuratorene i konkursboet efter Bios allerede har afvist et krav fra regionen på knap 42 millioner kroner.

Rabobank har varslet stævningen til regionen for at få tilbagebetalt hele beløbet - med renter. Avisen Danmark er i besiddelse af udkastet til stævningen, som blev sendt til regionens advokat, Kammeradvokaten, i august. Stævningen er dog foreløbig ikke indleveret til en domstol.

Bankgarantien var et krav i udbudsmaterialet og blev stillet, umiddelbart efter Bios havde vundet opgaven, i oktober 2014. Beløbet blev udbetalt efter tovtrækkerier mellem parterne i november 2016, da regionen havde begæret Bios konkurs i juli samme år. Under protest udbetalte banken pengene. Det begrundes i stævningen med, at det er svært for en anerkendt bank at nægte udbetaling af en bankgaranti.

I de 10 måneder, Bios nåede at køre ambulancerne på Fyn samt i Syd- og Sønderjylland, misligholdt selskabet kontrakten ved ikke at levere det aftalte antal ambulancer, fordi man ikke kunne skaffe nok reddere.

Lose: - Rabobank rasler med sablen
Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, hvad er din reaktion på, at Rabobank planlægger at stævne Region Syddanmark for at få bankgarantien på 55 millioner kroner tilbage og har varslet det til jeres advokat, Kammeradvokaten?


- Som jeg kender advokatverdenen, bliver der skrevet en del stævninger, der ikke bliver indleveret til en domstol. Men hvis det er det, der sker, så håndterer vi det til den tid. Det er ikke nyt for os. Allerede da Rabobank udbetalte pengene, skete det under protest, og man tog forbehold for at kræve dem tilbage. Det betyder jo også, at før vi er nået til en form for forældelsesfrist, har man mulighed for at stævne os for at få pengene retur. Hvis det sker, mener vi stadig, banken har en dårlig sag.

Hvad siger du til argumentationen i stævningen?

Hvad der måtte stå i en stævning, forholder jeg mig til, hvis vi bliver stævnet. Jeg kan bare sige, at vores udgangspunkt hele tiden har været, at de har en dårlig sag. Blandt andet fordi de flere gange har bekræftet over for os, at garantien dækker ethvert krav, der måtte være.

Ikke desto mindre sås der i udkastet tvivl om, hvad garantien faktisk dækker...

Det var i august, kammeradvokaten fik et varsel om, at vi ville blive stævnet inden for 14 dage, og der er ikke sket noget siden. Der er en masse jura bag kulissen i de her sagskomplekser.

Så du tror ikke på, at stævningen kommer?

Så vidt jeg ved, sker det ofte, at man varsler en stævning uden at gøre alvor af det - eksempelvis for at få modparten til at forhandle. Hvad der har været Rabobanks hensigt med at rasle med sablen i et år nu, uden der er sket noget, skal jeg ikke kunne sige.

Reagerede ikke i tide

I stævningen begrunder Rabobank sit krav med, at regionen ikke i tide advarede om, at Bios misligholdte kontrakten med regionen, og varslede krav om udbetaling af garantien. Regionen gjorde Bios opmærksom på misligholdelsen allerede op til driftstarten i september 2015 angiveligt uden at orientere Rabobank i de efterfølgende måneder.

Ifølge garantiteksten skulle det ske senest tre måneder, efter regionen var blevet opmærksom på problemerne, for at undgå yderligere tab og dermed øge Rabobanks risiko. Rabobank mener således, at regionens mulighed for at stille krav udløb allerede i november 2015, men man krævede den først udbetalt i september 2016.

Banken mener faktisk, at regionen slet ikke kan gøre krav om en tabsgaranti, når man ikke led noget tab ved misligholdelsen, idet regionen modregnede manglende beredskaber i Bios' betaling undervejs. Det samme gælder den opsparede bod på 31,8 millioner kroner, som Bios aldrig betalte, fordi den ikke udgør et tab, men udelukkende er en foranstaltning, beregnet til straf.

Også de andre poster i regionens samlede krav går Rabobank imod. Det er blandt andet den famøse fejludbetaling på 31,7 millioner kroner fra december 2015, der blev opdaget i Bios' første regnskab i juli 2016. Banken påpeger, at fejl ikke er dækket af garantien.

Rabobank: Ingen kommentarer

En række krav betegnes i øvrigt som udokumenterede - heriblandt lønkrav fra tidligere Bios-reddere, som regionen har betalt, der ifølge regionen løber op i 54 millioner kroner, og det største krav på 230 millioner kroner som erstatning for den resterende del af kontraktperioden med Bios.

Rabobank anfører, at regionen i dag har en billigere ambulancetjeneste end udgangspunktet og derfor ikke har lidt et tab. Desuden bakker man op om påstanden fra både Lønmodtagernes Garanifond og kuratorene i Bios' konkursbo om, at regionen påtog sig det økonomiske ansvar, da man overtog ambulancedriften i det, der menes reelt at være en virksomhedsoverdragelse.

Avisen Danmark har været i kontakt med Rabobanks kommunikationschef, Hendrik Jan Eijpe, for at få svar på, hvorfor Rabobank overhovedet valgte at udbetale garantien, hvis man mente, det var uberettiget, og om banken gør alvor af truslen om at stævne regionen. Men Hendrik Jan Eijpe oplyser via mail, at banken ikke udtaler sig om enkeltstående kundeforhold.

Kæmpekrav i ambulancesag: Storbank vil have bankgaranti på 55 millioner kroner tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce