Fem stjerner til Lasse Jensen: Fremragende bog

Lasse Jensen har simpelthen skrevet en god bog. Så kort kunne det have været sagt, skriver vor anmelder om bogen "Journalist", der udkommer i dag. Pr-foto

Fem stjerner til Lasse Jensen: Fremragende bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmeldelse

"Jeg vidste, hvad jeg ville. Jeg ville være reporter i Afrika som Jørgen E. Petersen. Jeg ville til Vietnam som Dollerup og Salisbury. Og jeg ville lave radio. Men det krævede, at jeg kom til København".

Det kom han så, den dengang 22-årige Lasse Jensen og næsten færdig med sin journalistuddannelse. Han kom også til Afrika og til Vietnam og til radioen. Hvad han ikke vidste som 22-årig var, at han også kom til USA, blev mediechef og fik en lang karriere i DR, der dog aldrig resulterede i et jubilæum. Fordi han hele tiden var og er på farten.

Det har han nu skrevet en bog om. En djævelsk god en af slagsen.

Og selvom han pointerer, at det ikke er en klassisk "fra barndom-til-pensionist"-erindringsbog, da han ikke har nogen intentioner om at gå på pension, er det nu alligevel en erindringsbog. Men også et tidsbillede, en mediehistorie og måske mest af alt en kærlighedserklæring til journalistfaget, hvorfor bogen da også bare hedder "Journalist".

Det er en af den slags bøger, hvor siderne flere steder vender sig selv. Hvor man som læser vil videre, vil have mere, og det får man så også hos Lasse Jensen, der aldrig har været en mand af få ord. Det ved jeg, for jeg kender ham.

Det er han så heller ikke i sine erindringer.

Barndommen kan ofte være sej at komme igennem i erindringsbøger, da den har en tendens til at fylde for meget. Især, hvis der ikke er sket det store. I "Journalist" doserer Lasse Jensen perfekt og bruger sin barndom i et kommunistisk hjem, hvor far forblev i partiet, men som var evig oprører, til at sætte sig selv i ramme. Som ham, der prøvede at leve et politisk liv som lokal DKU-formand, men forlod det og blev og forblev politisk troløs. Han fandt det mere interessant at betragte, iagttage og beskrive virkeligheden end at engagere sig politisk i den. For, som han pointerer flere steder i bogen, kan man ikke gøre begge dele. Man må vælge, og Lasse Jensen valgte journalistikken.

Det gjorde han i en generation af journalister med store ego'er. Den "største, mest forkælede og selvbevidste", som Lasse Jensen kalder sine samtidige, der som han er omkring de 70 år i dag og som var en del af en tid med ungdomsoprør og en journalistik, der gik fra ærbødige referater til kritiske reportager. Også i de elektroniske medier, hvor i hvert fald tv-mediet stadig var i sin vorden, da Lasse Jensen blev journalist. Her var han med. Som han var med i filmbranchen og som lobbyist, som producent, som chef, som skribent og først og sidst som journalist.

Han var og er en af alfahannerne. Og i modsætning til flere af sine artsfæller er han ikke så bange for at indrømme det. Det kan han også lige så godt, det er en tilståelsessag, og "Journalist" er da også på sine steder en roadmovie i rasende fart ned af alfahannernes boulevard. Hvor både Jørgen Leth, Lasse Ellegaard og Ebbe Traberg har plads på forsædet, selvfølgelig sammen med alfahannen over dem alle, Jan Stage. Som engang i en kæmpebrandert truede Jensen med en pistol, men endte med at lægge den væk, inden han brast i gråd og gik i seng.

Flere år tidligere var de to kammerater blevet arresteret i Chile, klædt af til underbukserne og det slips, som Stage nægtede at aflevere. Skulle han dø i forhør, skulle det være med værdighed, som han sagde. En snarrådig chauffør reddede dem ud af den knibe.

Som chef for TV-Avisen var Lasse Jensen ofte på avisernes forsider, og han gemmer sig ikke, når han beskriver de storme, han red ud i. Jo, han lavede fejl og ja, han fandt ud af, at som øverste chef er der i sidste instans kun én, du kan spørge: Dig selv. Han forsøgte at slippe udenom ved at lægge sig i læ af en af sine foresatte, det hjalp ham ikke. For den anden var en noget bedre politiker, end Lasse Jensen nogensinde bliver.

Han er befriende ærlig, når han beskriver dengang, han blev fyret som programchef i DR. Officielt hed det, at han "søgte nye udfordringer", men, som han skriver, var han blevet fyret og anede i en alder af 51 år ikke, hvad han skulle med resten af sit liv.

Det fandt han ud af. Det blev til en film om det Biafra, der startede hans karriere og senere var ved at ruinere ham. Det blev til år som producent, inden han fandt den hylde, hvor han stadig befinder sig: Som mediejournalist. Først på radio i programmet "Mennesker og Medier", som han selv skabte, og i dag som medie-klummeskribent på Information.

Det svage punkt i "Journalist" er bogens sidste kapitel, hvor Lasse Jensen har lange passager fra "Mennesker og Medier"-programmerne. De fungerede fint i radioen, men bliver lidt uforløste her. Det bryder rytmen og tilfører meninger til en bog, der ellers er renset for meninger, men fyldt med refleksioner. Og så er der ingen grund til lange citater, om end man citerer sig selv, når man nu skriver så godt, som Lasse Jensen gør.

For sproget er først og sidst det, der gør "Journalist" til så god en bog. Det nærmest emmer af vellyst i en komposition, der både er meget traditionel og ganske vovet. Jensen kører, helt efter bogen, kronologisk frem, men så skal jeg da ellers love for, at han tager sig nogle svinkeærinder undervejs. Kører ud af tangenter, så man af og til som læser tænker: Hold da op, kan han komme tilbage igen?

Ja, det kan han. Og han kan også uden besvær skifte fra nutid til datid og tilbage igen. Ligesom han ikke er bange for at være meget personlig, endda en smule privat.

Lasse Jensen har simpelthen skrevet en god bog. Så kort kunne det have været sagt.

Lasse Jensen: "Journalist". Gyldendal. 394 sider. 299,95 kr. Udkommer mandag.

 

Det er en af den slags bøger, hvor siderne flere steder vender sig selv. Hvor man som læser vil videre, vil have mere og det får man så også hos Lasse Jensen, der aldrig har været en mand af få ord.
 

Fem stjerner til Lasse Jensen: Fremragende bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.