Dansk forskning kan sende Europa foran i rumkapløbet

Den danske astronaut Andreas Mogensen følger det danskledede rumprojekt fra Nasas kontrolcenter, hvor han kommunikerer med astronauterne på den International Rumstation. Mogensen var med til at vise Asim frem til offentligheden i november 2017.

Dansk forskning kan sende Europa foran i rumkapløbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mulighed for at se ind i et lyn samt bedre klimamodeller kan blive resultatet af en dansk-ledet rummission.

USA har længe ligget forrest, når det kommer til rumforskning, men en danskledet raketopsendelse mandag aften kan på et område sende Europa foran.

I hvert fald hvis man spørger Torsten Neubert. Han er chefkonsulent ved DTU Space, som står i spidsen for den videnskabelige del af projektet.

Det er et rumobservatorie ved navn Asim, som mandag klokken 22.30 dansk tid sendes op til Den Internationale Rumstation (ISS).

- Det er os, der kører med klatten på den forskningsmæssige side, og nu er vi med, hvor det er rigtig sjovt internationalt, siger Neubert.

Observatoriet skal monteres udvendigt, så det blandt andet kan fotografere store lynfænomener, der kaldes "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".

Ved at forstå processerne i lyn kan man opstille mere præcise klimamodeller. DTU Space ønsker at få et tværsnit af lynet.

- Det er som en lærebog i anatomi med et billede af et nøgent menneske. Man kan åbne den og se lungerne og kredsløbet. På samme måde vil vi kigge ind i lynet, for at se hvordan det ser ud, siger Torsten Neubert.

Idéen til projektet opstod i 1999, og cirka 80 forskergrupper fra 30 lande er involveret i det indtil videre 19 år lange rumeventyr.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er blandt samarbejdspartnerne. Instituttet ønsker nye klimamodeller, siger Martin Stendel, som er klimaforsker ved DMI.

De nuværende modeller er forskellige, fordi de blandt andet mangler informationer om skyer.

- Hvis vi med hjælp af Asim får informationer om, hvordan forholdene er mellem troposfæren og stratosfæren, hvor man har ganske få målinger, vil det give bedre klimamodeller og dermed informationer om klimaændringer.

- Modeller er den eneste måde at sige noget om fremtiden på, siger han.

Asims rejse begynder i Cape Canaveral i Florida og tager cirka to dage. Den danske astronaut Andreas Mogensen medvirker fra Nasas kontrolcenter i USA, hvor han kommunikerer med astronauterne på ISS.

Hvis alt går som planlagt, bliver der ifølge Torsten Neubert tændt for Asim omkring 13. april. Observatoriet skal være i rummet i mindst to år.

FAKTA: Danmarks største rumprojekt
Mulighed for at kigge ind i lyn samt bedre klimamodeller til at fortælle om fremtidens vejr.

Der er store forventninger til rumobservatoriet, der har været undervejs siden 1999, og som Danmark står i spidsen for.

Få et indblik i det dansk-ledede rumeventyr her:

* Asim står for "The Atmosphere Space Interaction Monitor".

* Det er et 314 kilo tungt observatorie, som skal monteres udvendigt på Den Internationale Rumstation, ISS.

* Det har to kameraer, som skal fotografere de elektriske udladninger, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyer.

* Desuden har Asim to lysmålere, som måler lyset 100.000 gange i sekundet, samt en røntgenstrålingsdetektor.

* Lynfænomenerne, der skal måles, er bedre kendt som "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".

* Forskere skal bruge billederne til bedre at forstå processerne omkring de elektriske udladninger og undersøge, hvordan de påvirker klimaet på Jorden.

* Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.

* Inden observatoriet kan monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, skal det flyves ud i rummet. Det sørger en ubemandet SpaceX Falcon 9 løfteraket for at gøre.

* Det skal efter planen ske 2. april klokken 22.30 dansk tid med affyring fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida.

* Hvis opsendelsen gennemføres som planlagt, tager det raketten to døgn at nå ISS. I så fald vil Asim blive tændt omkring 13. april.

Kilder: DTU Space og Ritzau.

Dansk forskning kan sende Europa foran i rumkapløbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce