- Skal vi forandre EU, må vi elske EU

På den europæiske scene er Rasmus Nordquist med i DIEM 25, (Democracy In Europe Movement 2025, red.), som er en bevægelse stiftet af den tidligere græske finansminister Janis Varoufakis fra venstrefløjspartiet Syriza. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

- Skal vi forandre EU, må vi elske EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

42-årige Rasmus Nordquist bliver Alternativets spidskandidat ved Europaparlamentsvalget i juni næste år.

Politik: Alternativets Rasmus Nordquist har længe gået og talt på knapper. Skal-skal ikke? Han endte på et skal og melder sig nu på banen for at blive spidskandidat for Alternativet til Europaparlamentsvalget i juni næste år. 42-årige Nordquist er partiets EU- og klimaordfører, tidligere var han politisk ordfører, og er, hvis først medlemmerne, siden vælgerne vil, klar til at udskifte Folketinget med Europa-Parlamentet fra næste sommer.

- Hvis vi virkelig vil have en stemme på de store dagsordener som klima og miljø og migration og flygtninge, skal vi jo have EU med. Det nytter ikke noget kun at diskutere det som et indenrigspolitisk spørgsmål, siger Rasmus Nordquist over en kop i kaffe i Snapstinget på Christiansborg.

- Og så synes jeg også, at vi har sådan en underlig påtaget kritisk tilgang til EU. Det handler hele om, hvad vi vil og især ikke vil. Men hvis vi vil forandre EU, må vi starte med at elske det.

Og det gør Alternativet. Det er lige her, de adskiller sig fra Enhedslisten, som de ellers arbejder tæt sammen med i Folketinget, men ikke når det handler om EU-politikken. Hvor Enhedslisten, som selv stiller op denne gang med EU-ordfører Nicolai Willumsen i spidsen, er arge EU-modstandere og kritikere, er Alternativet lige så EU-positive som Radikale og SF. Det sås ved afstemningen om retsforbeholdet i december 2015, hvor Alternativet sagde "ja, men". Partiet anbefalede et ja, men et ja til at fjerne hele forbeholdet, ikke kun dele af det.

På den europæiske scene er Rasmus Nordquist med i DIEM 25, (Democracy In Europe Movement 2025, red.), som er en bevægelse stiftet af den tidligere græske finansminister Janis Varoufakis fra venstrefløjspartiet Syriza. Nordquist sidder med i bestyrelsen sammen med bl.a. forfatteren og aktivisten Naomi Klein, økonomen James Galbraith, musikeren Jean Michel Jarre og filminstruktøren Ken Loach. DIEM25 vil stille op til parlamentsvalget næste gang i flere lande, men når Nordquist stiller op i Danmark, er det for Alternativet, ikke for DIEM25.

Han er uddannet designer og har lavet haute couture i Paris, bl.a. eksklusive, strikkede aftenkjoler og været brand manager hos Bitte Kai Rand. Han elsker stadig mode og de store rober, men er i dag mere optaget af bæredygtigheden i branchen.

EU kom først ind i hans liv, da han kom i Folketinget for Alternativet i 2015 og bl.a. blev EU-ordfører.

- Men så er det også vokset på mig lige siden, sige han og kan slet ikke forstå, at ikke alle politikere kæmper om at blive medlem af Folketingets Europaudvalg.

Det er første gang, Alternativet stiller op til Europa-Parlamentet og det er generelt mandater, der er ret "dyre" i stemmer. Derfor skal partierne stille med kendte og her har der reelt kun været tale om tre i Alternativet: Partileder Uffe Elbæk, han vil ikke, tidligere gruppeformand Josefine Fock og så Rasmus Nordquist.

Danmark har 13 medlemmer af Parlamentet, og som regel laver partierne valgforbund for at undgå stemmespild. Det kan være en fordel for de små partier, f.eks. fik Radikale et mandat sidste gang i et valgforbund med S og SF, fordi SF fik stemmer til mere end et mandat, men ikke nok til to. Der var altså stemmer i "overskud" og de gik den radikale Morten Helveg.

Hvem Alternativet eventuelt skal i valgforbund med, ved Rasmus Nordquist ikke endnu, men SF og Radikale kunne være et bud. Enhedslisten er f.eks. gået i valgforbund med Folkebevægelsen mod EF, ligesom der også plejer at være et borgerligt valgforbund. Her har Venstre netop fået gruppeformand Søren Gade med på holdet til valget næste år, mens Konservative stadig mangler en spidskandidat efter Bendt Bendtsen har meddelt sin afgang efter to perioder i Parlamentet.

Generelt er den europæiske, politiske scene præget af opbrud og det vil parlamentsvalget også komme til at afspejle. Normalt er det de konservative i EPP-gruppen og socialisterne i S&D, der er de store grupper med de liberale i ALDE-gruppen som tre'er, men da socialdemokratierne er faldet helt sammen flere steder, bl.a. i Frankrig, kan det ændre billedet i parlamentet. Og samtidig er nye partier er kommet til, bl.a. den franske præsident Emmanuel Macrons En Marche!, som både kan ligne Alternativet, Radikale og Liberal Alliance og samtidig er helt sit eget. En Marche! må forventes at gå ind i ALDE-gruppen.

- Jeg synes, der er meget spændende i En Marche! og har også kontakt med dem, men de har en neoliberal tilgang til den økonomiske politik, som er langt fra os, siger Rasmus Nordquist, da jeg spørger, hvor Alternativet ser sig selv i et europæiske parlament med 751 medlemmer. Han ser gerne et samarbejde med de medlemmer, der måtte komme ind fra DIEM25-bevægelsen, men her er spørgsmålet så, om de er nok til at danne egen gruppe eller skal tilslutte sig en af de eksisterende grupper. Det sidste er det mest sandsynlige.

Privat er Rasmus Nordquist gift med Nicolai Østenlund og bor på Nørrebro.

- Hvad han siger? Han synes, jeg skal gøre det, jeg brænder for og jeg er meget væk i forvejen. Men selvfølgelig vil jeg være endnu mere væk, hvis jeg bliver valgt, for det er en europæisk, politisk post. Jeg skal ikke lave dansk EU-politik, jeg skal lave europæisk politik, hvis jeg bliver valgt.

Hvis vi virkelig vil have en stemme på de store dagsordener som klima og miljø og migration og flygtninge, skal vi jo have EU med. Det nytter ikke noget kun at diskutere det som en indenrigspolitisk spørgsmål.

- Skal vi forandre EU, må vi elske EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce