S: Vi skal igen være verdensførende

Dan Jørgensen har altid haft klimaet som en vigtig mærkesag og har også skrevet bogen "Grønt Håb" om emnet. Arkivfoto: Robert Wengler

S: Vi skal igen være verdensførende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet vil have en ny klimalov og placerer 20 milliarder kroner i en ny klimafond, hvis de vinder regeringsmagten tilbage, siger tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Hvor alvorligt ser du på klimaforandringerne?

- Jeg har været interesseret i miljø og klima, siden jeg som knægt løb rundt med en fuglekikkert ved Langesø på Nordfyn, og det var Svend Auken, der tog mig under vingerne og fik mig ind i politik, da han var miljøminister, og jeg var en ung studerende. Så bæredygtighedsdiskussionen har altid været den vigtigste for mig. Nu glæder jeg mig bare helt vildt over, at den også er blevet det for mange flere.

På Fyn oplever mange allerede nu problemer med oversvømmelser. I hvor høj grad mener du, at staten eller kommunerne bør betale for foranstaltninger, der kan afbøde klimaforandringernes konsekvenser?

- Det er nødvendigt at ændre finansieringsreglerne for klimasikringsprojekter, så der gennemføres langt flere i de enkelte kommuner, og oprette en national kystsikringsfond, der skal give staten mulighed for at spille en større rolle i kystsikringsopgaven.

Er du villig til at begrænse væksten for at kunne reducere vores CO2-udslip?

- Der kan være en modsætning mellem vækst og bæredygtighed, men i Danmark er vi på mange områder lykkedes med at gøre en grønnere verden og vækst til hinandens forudsætninger. Er man i tvivl kan man spørge en af de titusinder af danskere, der hver dag gør en forskel for klimaet, alene fordi de går på arbejde. Vi er blevet eksperter i vindmøller, termostater, energieffektive pumper, enzymer og alle mulige andre former for grønne teknologier. Dem skal vi jo ikke stoppe væksten af.

Hvordan skal vi nå målet om at være klimaneutrale i 2050?

- Efter fire år med en blå regering, der har nedprioriteret Danmarks klimaindsats, er der behov for en ny klimalov. Der er brug for mere ambitiøse, bindende klimamål, der sikrer, at Danmark skruer op for tempoet. Vi skal igen være verdensførende og ikke - som nu - ligge midt i feltet internationalt. Vi skal have to ekstra havvindmølleparker inden 2030 - udover de tre, vi kunne blive enige med regeringen om. Og så vil vi have en grøn fremtidsfond på 20 milliarder kroner. Vi vil vise vejen med så stor en investering.

S: Vi skal igen være verdensførende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce