Politiet overvejer sigtelse af Nicki Pedersen: - Det kan minde om selvtægt

Nicki Pedersen forsøger at finde frem til to unge drenge, der natten til mandag forsøgte at begå indbrud ved at kaste en stor sten gennem en rude. Metoden kan dog ende med en sigtelse mod speedwaykøreren selv. Arkivfoto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Politiet overvejer sigtelse af Nicki Pedersen: - Det kan minde om selvtægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Politi understreger, at det er ulovligt at dele overvågningsbilleder på nettet. Indbrudsforsøg hos Nicki Pedersen kan ende med en sigtelse mod speedwaykøreren selv.

Fyns Politi har formentligt fået langt bedre muligheder for at kunne anholde de to unge drenge, som natten til mandag forsøgte at bryde ind i Nicki Pedersens villa mellem Strib og Middelfart, efter at et opslag på Facebook med videooptagelser af indbrudsforsøget er blevet delt flittigt på det sociale medie Facebook.

Men speedwaykørerens offentliggørelse af overvågningsvideoer fra indbrudsforsøget vil formentligt også lede til en sigtelse mod Nicki Pedersen for overtrædelse af persondataloven.

Det fortæller vicepolitiinspektør Jørgen Andersen.

- Generelt set er det okay at filme på sin private grund, men det er som udgangspunkt ikke lovligt at dele optagelserne med andre. I forhold til Nicki Pedersen skal vi selvfølgelig have set, om vi kan få identificeret de to unge mennesker. Det er jo gået viralt, så det kan jo være, at vi får nogle henvendelser fra offentligheden. Når det er sagt, er det rigtigt, at han risikerer at blive sigtet selv. Det skal vi have vurderet sammen med en jurist, siger Jørgen Andersen.

Handler om retfærdighedsfølelsen

Jørgen Andersen peger på, at politiet på det seneste har set flere sammenlignelige sager, hvor borgere forsøger at finde frem til formodede gerningsmænd ved at offentliggøre billed- og videomateriale på sociale medier som Facebook.

Han mener dog ikke, at det hænger sammen med en manglende tiltro til politiets arbejde.

- Jeg tror mere, at det skyldes en frustration over, at ens privatsfære er blevet angrebet. I den situation vil man gerne gøre noget. Men man kommer så desværre til at gøre noget, der kan minde om selvtægt og som er ulovligt, siger Jørgen Andersen, der i øvrigt understreger, at politiet også er underlagt regler for, hvilke overvågningsbilleder man må offentliggøre via medierne.

Chefkonsulent Mia Staal fra Datatilsynet peger på, at offentliggørelse af overvågningsbilleder af formodede gerningspersoner som udgangspunkt falder ind under databeskyttelseslovens § 8.

- Så snart, at personerne på billederne kan identificeres gælder reglerne i databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen. Efter databeskyttelseslovens § 8, stk. 4 må private kun videregive oplysninger om strafbare forhold, hvis der er offentlige eller private interesser, der klart overstiger hensynet til den, der er på billederne, siger Mia Staal, der understreger, at hun ikke kan forholde sig til den konkrete sag.

Hun peger dog på, at der skal meget tungtvejende grunde til, før en offentliggørelse af overvågningsbilleder med oplysninger om strafbare forhold er lovlig. Og at der tidligere er faldet domme over privatpersoner, som har offentliggjort overvågningsbilleder af formodede gerningspersoner på internettet.

Politiet overvejer sigtelse af Nicki Pedersen: - Det kan minde om selvtægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce