Husker du?: 12 af årets mest bemærkelsesværdige 112-historier

2018 har været et begivenhedsrigt år - også på krimihistorier. Her får du et tilbageblik på nogle af de mest markante. Fotos i collage af: Michael Bager, Michael Nørgaard, Kim Rune og Daniel Kofoed.

Husker du?: 12 af årets mest bemærkelsesværdige 112-historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu, hvor året går på hæld, kigger vi tilbage og ser på nogle af de største, mest dramatiske, tragiske eller bare usædvanlige og opsigtsvækkende kriminyheder. En fra hver af årets måneder.

1. Lig endte i privat garage efter trafikulykke
Foto: Niels Rosdahl Jensen

Det vakte opsigt, da det i begyndelsen af 2018 kom frem, at to omkomne mænd efter en trafikulykke på Langeland i sommeren 2017 blev placeret på betongulvet i en garage, hvor de befandt sig i en times tid.

To ambulancer, en akutbil og en akutlægebil var ellers på ulykkesstedet på Snødevej mellem Emmerbølle og Snøde, men alle kørte derfra og overlod ansvaret til politiet, der søgte hjælp hos beboere i området.

- Der kommer to politimænd og spørger, om jeg har plads i min garage til, at de kan lægge de to døde der, indtil der kommer en rustvogn, fortalte Henning Poulsen til Ekstra Bladet. Han havde dog ikke plads, og de omkomne blev i stedet opbevaret i en garage hos Kurt Hansen, der er tidligere lastbilvognmand.

Region Syddanmark oplyste, at transport af afdøde er politiets opgave, og fra politiet lød det, at episoden var håndteret professionelt.

2. Saltvognschauffør dræbt i soloulykke
Foto: Michael Bager

En kold februarnat fik en tragisk afslutning, da en 31-årig mand på grund af glat føre kørte galt i en saltspreder og ramte et træ, mens han var i færd med at gøre vejene mellem Tommerup og Verninge sikre for andre trafikanter.

Den administrerende direktør hos Kai Andersens Eftf., som manden arbejdede for, kaldte dødsfaldet chokerende og tragisk.

- For at sikre alle andre er det nødvendigt, at vi kommer ud og gør vejene sikre. Så han gør en kæmpe samfundstjeneste. Det har så bare denne gang desværre kostet ham livet. Det er dybt ulykkeligt, sagde Martin Hummel.

Den 31-åriges kæreste stod efterfølgende frem og beskrev den afdøde som den mest kærlige og hjælpsomme mand. Hun fortalte også, at parret skulle have været gift i april.

3. 17-årig pige død efter ulykke på E20
Foto: Kim Rune

Adskillige personer mistede livet i trafikulykker i 2018. En af de værste fandt sted på Fynske Motorvej nær Aarup 6. marts om eftermiddagen. Her var der kø efter et tidligere uheld på motorvejen mellem Ejby og Nørre Aaby, hvor en lastbils dæk var eksploderet.

En kø, som den unge fører af en sort Opel Zafira først opdagede, da det var for sent. Bilen forulykkede og ramte en lille lastvogn. En 17-årig pige i bilen pådrog sig voldsomme kvæstelser, som senere viste sig at være fatale. Derudover kom to piger i bilen alvorligt til skade.

Den 19-årige kvinde, der kørte bilen, blev i september idømt 30 dages betinget fængsel, samfundstjeneste og kørselsforbud. Anklageren gik efter 16 til 18 måneders fængsel, men Retten i Odense frifandt den 19-årige for anklagerne om at have kørt op mod 180 km/t og at have kørt særligt hensynsløst. Det blev ikke slået fast, hvor hurtigt hun havde kørt.

4. Far dræbte to børn og begik selvmord
Foto: Michael Nørgaard

Den lille by Kirkeby ved Stenstrup på Sydfyn blev i april rystet af et chokerende fund. I et hvidt, stråtækt hus på Nørregårdsvej fandt politiet tre døde personer. En pige på seks, en dreng på otte og deres 47-årige far, som ifølge politiet havde dræbt børnene, inden han også tog sit eget liv.

Børnenes mor havde været nervøs for drengen og pige, der befandt sig hos deres far, og havde kontaktet politiet.

Drabsmanden var vellidt af beboerne i området. Bjarne Grønholt, der har Dongshøjrup Auto og har været til jule- og påskefrokoster, hvor den 47-årige deltog var chokeret:

- Det må jo have slået fuldstændig klik for ham, sagde han.

Ifølge politiet var motivet familiemæssige uoverensstemmelser.

5. Store politiaktioner i kolonihaver
Foto: Nils Svalebøg

Kolonihaveforeningerne Biskorup og Martinsminde nord for Vollsmose fik en formiddag i maj besøg af politiet, der satte talstærkt ind med en stor aktion, hvor der blev slået jernring om haverne.

Begge steder blev der spærret af, og politiet kontrollerede alle, der ville ind eller ud. I timevis undrede offentligheden sig over, hvad der foregik, før politiet løftede sløret. Flere havde henvendt sig om ulovlige våben og narkotika, og dét var målet med aktionen, hvor både kolonihavehuse og biler blev ransaget.

Politistyrken fandt amfetamin, ammunition, heroin, hash og kontanter, men ingen våben. Syv personer blev anholdt, men løsladt igen samme dag.

6. 19-årig druknede efter skub under leg
Foto: Michael Bager

Sommeren 2018 begyndte med en tragisk ulykke. 1. juni druknede en 19-årig mand i Davinde Sø, efter han var blevet skubbet i vandet af en kammerat fra en badebro.

Vidner på stedet beskrev stemningen mellem de tre unge gymnasievenner som god. Og ifølge politiet, der i september droppede sigtelsen for uagtsomt manddrab, lå der heller ikke noget ondt bag.

- Vi har ved Fyns Politi undersøgt og vurderet sagen grundigt, og vores konklusion er, at den unge mand, der skubbede sin kammerat i vandet, ikke var klar over, at kammeraten ikke kunne svømme, sagde senioranklager Jacob Thaarup.

Politiet oplyste, at alle tre stod i badetøj på broen, og at der var tale om leg uden ond vilje - men med en uforudsigelig følge.

7. Mand sprang ind til løverne i Odense Zoo
Foto: Odense Zoo/Ard Jongsma

Iført cowboyshorts og med bar overkrop sprang en mand en søndag i juni pludselig ind til løverne for øjnene af chokerede gæster.

Manden kravlede over et hegn og var dermed kun adskilt fra løverne af ét andet hegn, som han kravlede op i for at kaste pølser ind til de store kattedyr, der sprang op ad hegnet.

Senere fandt politiet via tip frem til manden, der er 33 år og fra København. Han indrømmede endda at have været inde ved løverne i slutningen af juni også og blev derfor tiltalt for to tilfælde af ulovlig indtrængen.

- Én ting er, at manden selv kunne komme til skade. Det er man ligesom selv ude om, hvis man kravler op i løvernes indhegning. Men jeg tænker især på alle de vidner og gæster, der kunne have set noget skrækkeligt, lød det fra Nina Collatz Christensen fra Odense Zoo.

Den 33-årige mand slap med en advarsel under sagen ved Retten i Odense den 29. november, hvor der ellers var lagt op til en bødestraf for ulovlig indtrængen.

8. 13 hundehvalpe stjålet fra lejlighed
Foto: Michael Bager

Ifølge ejeren af de 13 hundehvalpe, Maria Hansen, var hun blot væk en times tid fra lejligheden nær Rosengårdcentret i Odense. Det var nok for en eller flere tyve, der stjal hundehvalpene, mens Maria Hansen sammen med sønnen luftede hvalpenes forældre.

- Mine penge og andre ting lå uberørt tilbage, så de er gået målrettet efter hvalpene. Jeg har grædt hele natten, sagde en tydeligt berørt Maria Hansen, der udlovede en dusør på 1.000 kroner for oplysninger, der kunne føre til sagens opklaring.

Senere dukkede nogle af hvalpene op i Vollsmose, hvor en bekendt så dem blive luftet. I september fortalte Maria Hansen, at fem af hundehvalpene var kommet hjem.

9. Storebæltsbroen lukket og stor politiaktion i Espe
Foto: Daniel Kofoed

28. september blev en fredag, som de færreste danskere - og især fynboer - vil glemme. Først blev Storebæltsbroen lukket for både bil- og togtrafik i begge retninger ved 14-tiden. Køen strakte sig fra Tietgenbyen og næsten hele vejen til broen. Også Øresundsbroen blev lukket. Ifølge Sund & Bælt begge steder på ordre fra politiet.

Og så med ét vrimlede det om aftenen med politifolk i den lille landsby Espe på Midtfyn. Et højst usædvanligt syn på de kanter, og beboerne undrede sig over den omfattende politiaktion omkring en gård i den sydlige udkant af byen, hvor et sodavandsdiskotek i det nærliggende forsamlingshus samtidig fortsatte ufortrødent.

Sidenhen kom det frem, at PET jagtede en svensk indregistreret Volvo, som efterforskningstjenesten frygtede skulle bruges ved et angreb på konkrete personer. Ifølge DR drejede det sig om eksil-iranere i Ringsted, hvor Volvoen tilfældigvis kom forbi. Det viste sig dog, at de fire i bilen intet havde med iranerne at gøre, men var flygtet fra politiet, fordi de var hashpåvirkede og ikke havde kørekort.

At politiet satte så massivt ind i Espe skyldtes ifølge Københavns Politi, som ledte aktionen, at Volvoen havde defekt antenneudstyr, som påvirkede bilens gps. Derfor troede politiet fejlagtigt, at den eftersøgte bil var i den lille fynske landsby.

10. Barn tvangsfjernet foran banegården i Odense
Foto: Vibeke Volder

En mandag eftermiddag i midten af oktober blev de mange forbipasserende vidner til et optrin med en gruppe tydeligt berusede voksne personer - og et lille barn.

Flere var blevet urolige for barnet og havde kontaktet politiet, der sendte en patruljevogn til stedet. I en times tid talte betjentene med flere af personerne omkring barnet, som blev undersøgt og fotograferet.

Senere kom en civil personbil med to kvinder, som tog barnet og kørte væk med den lille dreng, der af vidner blev vurderet til at være omkring to år gammel.

Det skabte ravage på Banegårdspladsen, hvor en kvinde brød grædende sammen, mens en mand forsøgte at løbe efter bilen og måtte stoppes af en betjent.

Hvad der skulle ske med barnet, ville vagtchef Anders Furbo Therkelsen ikke fortælle.

- Der er fundet en løsning, der er for barnets ve og vel, sagde han.

11. Knivblade flænsede mountainbike-dæk
Foto: René Pedersen (Privatfoto)

Mountainbikerytteren René Pedersen måtte stå af cyklen med et fladt bagdæk under en tur i Hallindskoven i det østlige Svendborg i slutningen af november. Der var ikke noget usædvanligt i at punktere, men det var der i årsagen.

- Jeg tænker først, at det bare er en punktering som alle andre. Da jeg kommer nærmere dækket, kan jeg godt se, at det ikke ser helt rigtigt ud. Der sidder to knivblade i, og der er yderligere to flænger i dækket, fortalte rytteren fra Sydfyns MTB Klub.

Det viste sig, at knivbladene havde været anbragt i en træstub på vejen.

- Jeg bliver frygtelig overrasket og chokeret over, at sådan noget her sker, og at nogen kan finde på det, lød det fra René Pedersen.

Både han og formanden for klubben, Mads Enggard, mente, at knivbladene var placeret med fuldt overlæg for at chikanere mountainbikerytterne.

12. Dobbeltdrab på Helnæs
Foto: Michael Bager

Søndag 9. december om aftenen kunne vi bringe den triste nyhed om, at politiet havde fundet to dræbte personer på Helnæs. Fyns Politi oplyste, at en sindsforvirret mand var anholdt og sigtet for drabene på hans udlejer, en ældre kvinde, samt en mand, der havde været på stedet for at levere brænde.

Dagen efter forklarede den 43-årige sigtede mand i grundlovsforhør, at han havde boet til leje to år hos den 73-årige kvinde og hjulpet hende med gøremålene på gården. Det andet offer, en 37-årig familiefar fra Glamsbjerg, havde leveret brænde, som den 43-årige var utilfreds med, fordi han mente, det var for vådt. Han skar i det med en større kniv for at vise, at brændet var fugtigt.

Ifølge mandens egen forklaring truede han den 37-årige mand med sin kniv, hvorefter den 37-årige gik ind til den ældre kvinde. Det opfattede drabsmanden som en trussel mod hende og overfaldt og stak den 37-årige i entreen. Den 73-årige udlejer kom til undsætning, men blev også angrebet af den 43-årige. Den sigtede blev ved grundlovsforhøret fængslet i fire uger i surrogat på psykiatrisk afdeling.

Husker du?: 12 af årets mest bemærkelsesværdige 112-historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce