Juleønsket: Landsbyens dagligstue

Den nye driftsleder, Helle Rosenkilde Thygesen, og formand Jørgen Brink i "Larsens Lounge". Vester Hæsinge-egnen har altid været heldig at have mange engagerede og dygtige frivillige. En af dem var Henrik Larsen, som både var en af idemændene til det "gamle" X-Hus, som blev indviet i 1993, men også var med langt inde i processen omkring det nye X-Hus. Han tabte dog kampen til kræften i slutningen af 2014. For at ære hans store og mangeårige arbejde for lokalområdet og ikke mindst X-Huset valgte man at kalde "plateauet" for "Larsens Lounge". Den er indrettet med møbler fra Henrik Larsens hjem. Foto: Liselotte Kodahl

Juleønsket: Landsbyens dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formand Jørgen Brink og den nye driftsleder Helle Rosenkilde Thygesen håber, at X-Huset i endnu højere grad kan blive landsbyens samlingssted, hvor der er masser af liv både dag og aften.

Hvad er dit helt personlige juleønske?

Jørgen: - Bestyrelsen og jeg ønsker, at huset kan være landsbyens dagligstue, hvor dørene altid står åbne for at mødes, enten til kaffe og snak eller til sport og kulturoplevelser. Jeg håber meget, at alle de tiltag, vi har sat i søen, bliver gennemført. Mit håb til huset er, at det er her, folk mødes, og der dermed opstår nye synergier i området.

Helle: - Jeg ønsker, at huset må være fuld af liv, hele dagen og aftenen med. Jeg håber, vi i dagtimerne må få pensionister, dagplejemødre og kvinder med små børn, der bruger lokalerne, når andre er i skole eller på job. Jeg kunne godt ønske at få udbredt kendskabet til huset mere, så der kommer endnu flere i dagtimerne. En mulighed kunne eksempelvis være, at få flere aktiviteter til og samarbejde med de øvrige haller i Brobyværk, således at pensionister fra et større område mødes i caféen til for eksempel bridge. Vi kan i huset også tilbyde blandt andet motionsboksning, yoga, badminton, husflid og petanqueklub. Personligt glæder jeg mig til at blive mere bekendt med huset og få det ind under huden.

Hvilke ønsker har du til huset det kommende år?

Jørgen: - At jeg kan være med til at udbrede kendskabet til huset samt være med til at realisere alle de delprojekter, der ligger, som der enten ikke har været tid eller råd til tidligere. Derudover er mit ønske at kunne investere i et adgangssystem, der gør det nemt at få adgang til huset på en sikker og forsvarlig måde. Faktisk kunne jeg også godt ønske mig et bedre interiør til huset.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med foreningerne og det lokale menighedsråd, som bruger vores lokaler til blandt andet foredrag, og jeg håber, der kommer endnu flere arrangementer fremadrettet. Jeg kunne sagtens se huset som samlingssted for konferencer eller som kommunalt kursussted.

- Derudover vil vi også bibeholde flere af de events, vi tidligere har holdt, da de har været store succeser. Her tænker jeg specifikt på Gourmet-Rally, hvor man kommer på en rute rundt i området, hvor man som aperitif kan smage på lokale varer og specialiteter, samtidig med at man får en lokalhistorisk indsigt. Herefter slutter turen i X-Huset, hvor den står på en lækker hovedret.

Helle: - At vi kan indgå samarbejde med en masse nye mennesker og foreninger omkring nye aktiviteter til huset og området.

- Vi er så heldige, at vi har en stor opbakning fra vores lokalområde, samt nyder godt af alle de fantastiske frivillige, der blandt andet hjælper med diverse praktiske opgaver i huset. Det er en del af kulturen i huset at være frivillig, og det er vigtigt, at vi formår at fastholde det netværk af frivillige, vi har, for dem kan vi slet ikke undvære. Jeg oplever et stort ejerskab og en stolthed hos alle, der har deres gang i huset.

- I huset har vi blandt andet en fantastisk madklub, hvor 60-70 mennesker mødes hver torsdag til fællesspisning og madlavning, med tre-fire lokale kogekoner/-mænd, der skiftes til at agere køkkenchef. Madklubben har eksisteret siden 1980'erne og er en af de ældste madklubber i Danmark. Jeg synes, det er fantastisk med sådan en stor opbakning.

- I efteråret startede en ny klub op, Mænds Mødesteder, hvor mænd mødes to gange om ugen. Her er der samvær, snak, foredrag eller virksomhedsbesøg på tapetet. Derudover råder klubben over poolbord og træværksted, så der er mange aktiviteter at mødes omkring. Jeg håber, den kan trække endnu flere mænd til, også gerne de yngre. 

Hvad sker der af nyt og spændende i den nærmeste fremtid?

Jørgen: - I 2018 indfører vi én dag ugentlig, hvor huset er åbent hele dagen. Caféen serverer morgenmad for de morgenfriske og står ligeledes for middagsmaden. Vores tanke er, at folk kan komme ind fra gaden og tilbringe nogle hyggelige stunder i vores fælles dagligstue, middagsmaden bestiller man dog nogle dage forud. Så skulle rammerne være lagt for en god snak, kortspil eller nye ideer til sammenkomster i huset. 

Hvad er din vision for Faaborg-Midtfyn?

Jørgen: - Det er vigtigt, at vi udnytter kommunes fulde potentiale, og specielt når vi har natur og vand lige inden for rækkevidde. Jeg er tilhænger af at skabe og gennemføre fyrtårnsprojekter, der kan avle yderligere projekter, og her er X-Huset et levende bevis på, at det kan lade sig gøre. Vi kan så meget mere, end vi tror. Det er mit håb, at kommunens strategi for fyrtårnsprojekter vil fortsætte i fremtiden, for det kommer hele kommunen til glæde og gavn. Lad os få alle de positive historier ud, så vi dermed giver grobund for, at endnu flere kan komme til.

Helle: - Vi er en stor kommune, med langt fra nord til syd. Det er mit håb, at kommunen kan blive samlet endnu mere i fremtiden. Jeg er overbevist om, at det ville være til stor fordel for de herboende og dermed være med til skabe et endnu større fællesskab.

Hvad skal der efter din mening til for at opfylde din vision for Faaborg-Midtfyn Kommune?

Jørgen: - Folk skal generelt tage ja-hatten på. Selvfølgelig skal der være respekt for udfordringer, men hvis vi vil det, så gør vi det! Her er det ligeledes vigtigt, at politikere og embedsmænd understøtter denne ideologi og fokuserer på, hvordan vi lykkes. Vi skal formå at få skabt en kultur, der taler tingene op i stedet for ned. Vi har her på Vester Hæsinge-egnen rigtig meget at byde på, også for nytilflyttere, som måske ikke arbejder i nærområdet. For eksempel er vi priviligeret ved, at der ud af lokalområdets godt 500 huse kun er syv husstande, som ikke har fibernet tilgængeligt - og det er jo fantastisk for et lokalområde af vores størrelse.

Helle: - Det er en nødvendighed, at der kommer nye til det frivillige netværk. Hvis de samme altid skal tage fat, bliver batteriet kørt tørt. Så derfor har vi også brug for at få tilført nye og yngre kræfter med ny energi til det videre arbejde. Jeg håber, at vi med aktive lokalområder og en spændende kommune kan lokke nye tilflyttere til, som har lyst til at bidrage til fællesskabet.

Juleønsket
Ugeavisen Faaborg har i ugerne op mod jul spurgt en række erhvervsdrivende, kulturpersonligheder, frivillige m.fl. om deres juleønsker - dels de personlige, dels for kommunen og byen.Svarene kan du følge i serien "Juleønsket".

Juleønsket: Landsbyens dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce