Først kom frygten, så kom forståelsen. Canadiske Ranjit Saini er faldet fuldstændig for den danske børnehavemodel, hvor børnene bliver udfordret, har medbestemmelse og må klatre i træer - det er hun ikke vant til i Canada, hvor hun er pædagog.

Vester Hæsinge: 21-årige Ranjit Saini fra Toronto i Canada var ved at falde bag over af skræk, da hun den 29. maj åbnede lågen ind til Børnehaven Kaptajngården, hvor hun skulle være i praktik indtil den 16. juni.

- Da jeg kom og så indgangen, tænkte jeg bare: "Åh nej, hvad nu hvis nogle af børnene selv åbner lågen og løber ned på vejen", siger den 21-årige canadier.

Da jeg kom og så indgangen, tænkte jeg bare: "Åh nej, hvad nu hvis nogen af børnene selv åbner lågen og løber ned på vejen". Ranjit Saini. 

Ranjit Saini er vant til nogle helt andre og meget mere strikse institutionsrammer i sit hjemland.

- I Canada er der et flere meter højt hegn med lås på hele vejen rundt om børnehaverne, ligesom de dér hegn, siger hun, mens hun peger på afspærringshegnet rundt om hovedbygningen på børnehaven, der er ved at blive renoveret.

Derfor var det noget af et chok for Ranjit Saini, at børnene ikke var låst inde i "sikkerhed".

Anden norm

Ranjit Saini fandt hurtigt ud af, at det ikke kun er lågen ind til børnehaven, der er anderledes end der, hvor hun kommer fra.

- Her må børnene godt bruge en saks. Det ville de ikke få lov til i Canada - der ville de voksne være meget mere "pas nu på", og "du må ikke", men her lærer børnene at bruge dagligdagsredskaber allerede, fra de er helt små, og derfor kan de godt finde ud af det. Her leger børnene ikke med sakse, de bruger dem til det, de er lavet til - i Canada ville børnene bare lege med dem, hvis de fik lov, siger hun.

Små voksne

Generelt er der mange ting ved Børnehaven Kaptajngården i Vester Hæsinge, der er meget anderledes end institutionerne i Canada, og efter det første chok ved havelågen fortog sig, blev Ranjit Saini hurtigt imponeret over, hvor selvstændige og selvhjulpne børnene egentlig er, og hvor meget, de får lov til.

- Her gør de voksne meget ud af, at børnene skal blive selvstændige individer. De udfordrer dem og behandler dem som små voksne i den forstand, at de lader børnene have en mening om tingene og have medbestemmelse over, hvor meget de eksempelvis vil spise. Børnene er udenfor det meste af dagen, de tager selv tøj på, må klatre i træer og bruge en saks. I Canada bliver børnene i langt højere grad pakket ind i vat og får ikke lov til lige så meget, siger Ranjit Saini, der nu vil tage sine nye positive erfaringer fra en mere fri institution med hjem til Canada, hvor hun skal skrive en afsluttende opgave ved Humber College om sine erfaringer fra institutionen i Danmark.

  • Af: