Kæmpevækst: Energi Fyn er fyldt op med gas

Energi Fyn har øget salget meget kraftigt i 2018. Arkivfoto: Energi Fyn

Kæmpevækst: Energi Fyn er fyldt op med gas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns største elselskab vokser kraftigt. Opkøbet af kunderne i det tidligere Naturgas Fyn har sendt omsætning og indtjening kraftigt i vejret. Men faldende børskurser betyder, at det samlede overskud er faldet.

Energi Fyn har længe været Fyns største elselskab, men selv om det løbende har opkøbt mindre kolleger, har det været en stagnerende forretning. Men den tid ser ud til at være forbi nu. Elforbruget er kraftigt på vej op, og sidste års indtog på naturgasmarkedet har skubbet kraftigt til salget.

Opkøbet af kunderne i det tidligere Naturgas Fyn samt en mindre gruppe fra Engros Gas er den vigtigste forklaring på, at omsætningen i 2018 steg med næsten 40 procent og endte på 1,9 milliarder kroner. Naturgaskunderne har oven i købet kun været en del koncernen i halvdelen af året, så virkningen bliver endnu kraftigere i 2019-tallene.

- Det var en stor opgave, der betød meget for os i 2018, men 90 procent af arbejdet med at overtage kunderne er på plads nu, siger Bent Agerholm, administrerende direktør i Energi Fyn.

Energi Fyn a.m.b.a.
Hjemsted: Odense SVCVR-nr. 53777813

Direktion: Bent Agerholm

Bestyrelse i 2018: Søren Thorsager (formand), Bjarne Ivan Hansen (næstformand), Knud Bjørn, Jens Otto Dalhøj, Jørn Frederik Jørgensen, Cæcilie Ning Hage, Christian Hein, Mads Holdgaard (udpeget af Faaborg-Midtfyn Kommune).

Desuden er Jan Eriksen, Anders Nøhr Jensen, Gitte Nørgaard Hansen og Henning Ley-Frantsen er medarbejdervalgte medlemmer af bestyrelsen for Energi Fyn Holding A/S

Ejere: 205.000 elforbrugere

Regnskabstal 2018 (2017 i parentes)

Omsætning: 1.872 millioner kroner (1.353)

Resultat af primær drift: 139 millioner kroner (111)

Netto finansielle poster: -44 millioner kroner (41)

Resultat før skat: 95 millioner kroner (153)

Resultat efter skat: 65 millioner kroner (126)

Egenkapital: 3.431 millioner kroner (3.346)

Antal ansatte: 307 (272)
Energi Fyns administrerende direktør Bent Agerholm kan glæde sig over, at de nye vindmøller på Lindø gav virksomheden et godt afkast i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder
Energi Fyns administrerende direktør Bent Agerholm kan glæde sig over, at de nye vindmøller på Lindø gav virksomheden et godt afkast i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder

Betalte 302 mio. for gaskunder

Det fremgår af det nye regnskab, at dette køb samt det meget mindre køb af selskabet Engros Gas tilsammen har kostet 302 millioner kroner. Det tal vil Bent Agerholm ikke kommentere på grund af en aftale med sælgerne.

- Vi mener, at købet er pengene værd. En af fordelene er, at vi får en større kritisk masse til vores kunde- og afregningsafdeling. Desuden vil vi prøve at sælge vores el til de kunder, der ligger uden for Fyn. Hvis et andet firma havde købt, ville det på samme måde forsøge at sælge el til de fynske naturgaskunder, der i dag i høj grad er kunder hos os. Det har også spillet ind i vores beregninger, siger Bent Agerholm.

Den stigende omsætning er også hjulpet op af investering i vindmøller og en kraftigt stigende elpris i sidste års tørre sommer.

Den store omsætning har ført til rekordoverskud - i hvert fald når man ser bort fra udviklingen på kapitalmarkederne. Overskuddet af den primære drift blev på 139 millioner kroner - en stigning på 25 procent og det bedste tal nogensinde på denne post.

Har investeret kæmpebeløb

Til gengæld gik det stærkt tilbage på de finansielle poster. De gav i 2017 et plus på 41 millioner kroner, men i 2018 blev det til et minus på 44. Ifølge Bent Agerholm skyldes nedgangen blandt andet et negativt afkast på værdipapirerne på en procent.

- Det er helt inden for rammen af vores investeringspolitik, når man tager udviklingen på børserne i betragtning. Og allerede 1. februar havde kurserne forbedret sig så meget, at vi var i plus igen, siger direktøren.

Overskuddet endte på 95 millioner kroner før skat, og de penge har koncernen god brug for. I 2018 blev der investeret et kæmpebeløb på i alt 860 millioner kroner, heraf 145 millioner kroner i elnettet - blandt andet en ny 60 kilovolt transformerstation til Syddansk Universitet. Koncernen venter også fremgang i økonomien i 2019.

Kæmpevækst: Energi Fyn er fyldt op med gas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce