Moses Olsen blev 70 år

Moses Olsen, nummer to fra højre, blev 70 år

Moses Olsen blev 70 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af Grønlands markante politikere og samfundsdebattører, Moses Olsen, er død. Han blev 70 år. Sammen med Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen var Moses Olsen en af de centrale skikkelser i den bevægelse, der har arbejdet hen imod grønlandsk selvstændighed.

Moses Olsen var født i Sisimiut på Grønlands vestkyst. Han fik sin uddannelse i Nuuk, København og Reykjavik, inden han i 1970 vendte tilbage som lærer på Knud Rasmussens Højskole i Sisimiut.

Den politisk aktive Moses Olsen blev i 1971 valgt til Folketinget, et halvt år efter, at Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen var blevet valgt til Grønlands Landsting. I de følgende år formåede de tre at udnytte de politiske konjunkturer til en radikalisering af eliten og en bevidstgørelse af brede dele af den grønlandske befolkning.

Da Moses Olsen som nyvalgt folketingsmedlem blandede sig i dansk politik med henvisning til, at danske politikere i 250 år havde blandet sig i grønlandsk politik, udløste det bombetrusler og skandale i danske aviser. Valget i Grønland fik afgørende betydning for, hvem der skulle være statsminister, da der var dødt løb mellem de to fløje.

Moses Olsen, der befandt sig i Grønland, ville tage selvstændig stilling, og han pegede på Jens Otto Krag (S) som statsminister. Han blev også den første grønlænder i Folketinget, der ønskede en fundamental ændring af den eksisterende grønlandspolitik.

Moses Olsen var indædt modstander af EF, som Danmark stod på tærsklen af. Grønland blev trukket med ind ved det danske ja i 1972, men den massive politiske uvilje førte til, at Grønland meldte sig ud i 1984.

Det tætte samarbejde mellem Jonathan Motzfeldt, Lars-Emil Johansen og Moses Olsen fortsatte og førte i 1977 til dannelsen af partiet Siumut, der betyder fremad på grønlandsk. Partiets repræsentanter i Folketinget har primært været knyttet til Socialdemokraterne, men også til SF.

Nok så vigtigt for Moses Olsen og hans partikammerater var arbejdet hen mod det grønlandske hjemmestyre, der blev indført i 1979. I perioden efter valget i 1971 mistede Danmark fuldstændig den tidligere koloniale styring, mens Moses Olsen og de øvrige grønlandske ildsjæle overtog det politiske initiativ.

Moses Olsen blev 70 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.