I disse dage optager SF Studios en ny dansk spillefilm i den tomme arrest i Assens. En naturtro location, der har gjort indtryk på skuespillerne.

Assens: - Jacob starter inde, døren lukket, og optagelse. Indspilningsleder Eigil Jacobsen har sat scenen igang.

- Bank, bank. Fængselsbetjenten (Peder Pedersen) låser celledør nr. 9 op. Ud kommer Markus (Jacob Lohmann), der får leveret sin morgenmad og post af de to andre indsatte Niels (Anders Matthesen) og Peter (Søren Malling).

- Tak, det ser dejligt ud, råber kvinden bag kameraet, da scenen er færdig.

De Frivillige

"De Frivillige" er en ny dansk spillefilm af instruktøren Frederikke Aspöck.Filmen er et komediedrama om den berømte finansmand Markus Føns, der bliver overfaldet i fængslet af tidligere forretningsforbindelser fra rockermiljøet. Derfor vælger han at gå i frivillig isolation i Assens Statsfængsel blandt fængslets svageste indsatte. Han overtales til at deltage i isolationsgangens lille fængselskor, der ledes af den indsatte Niels. De to starter en åben hierarki-kamp om retten til at bestemme hvad og hvordan koret skal synge.

Filmen er produceret af SF Studios i samarbejde med Tv 2 og FilmFyn.

Scenerne til filmen optages delvist i København og i Arresten i Assens.

Filmen har biografpremiere i 2019.

Jacob Lohmann skynder sig ud af cellen til de andre skuespillere, for det er ikke sjovt at være i de små celler mere end højest nødvendigt.

- Der er konstant snak om, hvordan det ville være, og er, at sidde i fængsel. Vi er kun bag de låste døre i få minutter, og selvom vi ved det er et filmset, så er autentitesen skræmmende, siger han.

Siden 28. februar har det vrimlet med liv i Assens Arresthus, der har stået tom siden 2014. SF Studios er i øjeblikket igang med at filme en ny spillefilm "De Frivillige" i det nu lukkede fængsel.

Et udsnit af rollelisten

Jacob Lohmann (Markus Føns, varetægtsfængslet finansmand) Kendt fra "Norskov" og "Flaskepost fra P".Anders Mattesen (Niels, indsat og leder af fængselskoret) Komiker netop ved at lave sit jubilæumsshow "Anden 25".

Christopher Læssø (Simon, indsat) Netop været vært på "Danmark har Talent" og medvirket i Oscarnominerede "The Square".

Morten Hebsgaard (Frank, indsat) Kendt fra "Dicte 3", "Spies & Glistrup" mv.

Søren Malling (Peter, indsat ) Kendt for sine roller i "Mesteren", "Gud taler ud", "Kapringen" mv.

Finn Nielsen (Richard) Jesper Groth (Søren) Anders Brink (Morten) Peder Pedersen (Jakob, fængselsbetjent) Katrine Bæk (fængselsbetjent) Elvir Ramovic (Mihai)

Hemmelige beskeder i skabene

- Fedt, tak, vi gør det igen, bliver der råbt.

Klaptræet viser, at holdet nu skal igang med scene 39, klip 279 - for femte gang. De mange gentagelser har givet skuespillerne chance for at studere deres fængselsceller, der står næsten akkurat, som da de blev tømt for de sidste fanger for over tre år siden. For enden af cellegangen hænger en bladholder med glemte magasiner fra 2014. De indsatte har ironisk nok kunne muntre sig med artikler som "100 designfund til alle rum" fra "Bo Bedre" eller bladet "Fisk og Fri".

- Inden jeg kom herind, tænkte jeg, at når man kom i fængsel, så skulle man bare læse nogle gode bøger. Men når man er her, indser man, hvor trist det er med cement og gråt. Det er altså ikke sjovt, siger Anders Matthesen, der har kigget godt i sin celles skab.

- Det er fedt at se, hvad de indsatte har skrevet til hinanden i skabene. "Stikkere skal dø", der har boet nogen derinde før mig, der har ment det alvorligt, fortsætter komikeren, der aldrig selv har siddet i fængsel.

Den skæve krave

Under optagelserne er det ikke til at se skuespillerne for de over 16 teknikere og assistenter, der står som en mur omkring kameraet.

- Stop, din krave sidder ekstremt skævt. Emilie! Bliver der råbt, og straks springer runner Emilie hen og retter Jacob Lohmanns krave.

På trods af kamera og høje lysstativer er det nemt at glemme, at arrestens matte vægge og tunge døre bare er en filmkulisse.

- Det er skræmmende at se de værelser, sikke et liv, det er meget virkeligt, siger nyuddannede, fynske Katrine Bæk, der spiller fængselsbetjent.

- Jeg lider af klaustrofobi, så det er ikke en rar oplevelse at stå ind i de små celler, hvor der ikke er noget dørhåndtag på indersiden, siger instruktør Frederikke Aspöck, der midtvejs i optagelserne retter lidt på en af Christopher Læssøs replikker.

- Jeg oplevede faktisk at blive låst inde med nogle af skuespillerne, der gik jeg lidt i panik. Det får virkelig en til at værdsætte friheden og sætter ens eget liv i perspektiv.

Filmen har premiere i 2019.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Lukket arresthus omdannet til statsfængsel i ny spillefilm

Lukket arresthus omdannet til statsfængsel i ny spillefilm

Anders Matthesen behøver ikke make-up: Bag om optagelserne på ny film i Assens Arresthus

Anders Matthesen behøver ikke make-up: Bag om optagelserne på ny film i Assens Arresthus