Alvorlig situation: Husfabrik i økonomiske vanskeligheder

Husfabrikken A/S på Glasvænget i Vissenbjerg er kommet i økonomiske vanskeligheder. Ifølge bestyrelsesformanden Bengt Eklund er likviditetssituationen meget alvorlig. Hvad det eventuelt betyder for driften, er ikke til at få klarlagt. Foto: Kim Rune

Alvorlig situation: Husfabrik i økonomiske vanskeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idémand og medstifter af Husfabrikken A/S i Vissenbjerg, Claus Valsøe Clausen, giver her sin version af, hvad han mener, der er gået galt på fabrikken, som beskæftiger op mod 20 mand. Seks funktionærer er opsagt, ligesom begge direktører er stoppet.

Glamsbjerg: Stiftstidende kunne 4. maj fortælle, at direktør Kim Kenlev stoppede hos Husfabrikken A/S i Vissenbjerg efter kun seks måneder i jobbet.

Nu viser det sig, at Husfabrikken A/S, der bygger industrielt fremstillede modulhuse, er i likviditetsproblemer. Bestyrelsesformand Bengt Eklund skriver i en mail til avisen, at "likviditetssituationen er meget alvorlig".

Ifølge Claus Valsøe Clausen, der var en af idémændene bag Husfabrikken A/S og medejer, er fire-seks funktionærer opsagt. Han er selv stoppet og giver her sin version af, hvad der er sket. Han siger, at Husfabrikken A/S kom skidt ud af starthullerne i august 2017, da man startede produktionen i Vissenbjerg.

Meningen var fra starten, at fabrikken skulle skydes i gang med byggeri af 12 boliger via den ene af de hidtidige ejere, Arta Arkitekter A/S, og så to huse i henholdsvis Silkeborg og Oslo i Norge. Men arkitektfirmaet sprang fra og Claus Valsøe Clausen overtog aktierne. Siden gik byggeriet af husene i Silkeborg og Oslo slet ikke som forventet.

- Vi lavede fejl, vi skulle rette, som vi ikke havde tænkt på. Kim (Kenlev, adm. direktør, red.) og jeg undervuderede, vi skulle få 12 mand til at forstå hele konceptet. Det er ikke deres skyld. Vi var nok mere optimistiske, end vi burde have været, fortæller Claus Valsøe Clausen.

Planerne var ellers kæmpestore. I en artikel i maj 2017 snakkede han om investeringer på 60 mio. kr. og 30-40 nye ansættelser.

Fejlene kostede mange penge, og de kom bagud med terminerne. Ifølge Valsøe Clausen var to mio. kr. ude at svømme i projektet i Norge. Ejerne prøvede blandt andet at få det dækket ind gennem deres bank. Men den ville ikke være med.

- Vi gør den største fejl, at vi overhovedet går i gang med at være bagud, erkender Claus Valsøe Clausen.

Husfabrikken A/S
Ifølge selskabssiden biq.dk er Husfabrikken A/S i dag ejet af VCH Rainmaking ApS, som Claus Valsøe Clausens hustru ejer samt svenske HouseFactory AB og DKGemma ApS, et selskab Henrik Nygaard, tidligere ejer af Kokken & Jomfruen, står bag.
Henrik Nygaard, der er tidligere ejer af cateringvirksomheden Kokken & Jomfruen, købte sig ind i Husfabrikken A/S. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Henrik Nygaard, der er tidligere ejer af cateringvirksomheden Kokken & Jomfruen, købte sig ind i Husfabrikken A/S. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Underskud

Henrik Nygaard, rigmand og tidligere ejer af Kokken & Jomfruen, gik med som medinvestor. Det lysnede, da meningen ifølge Claus Valsøe Clausen var, at man kunne gå i gang med nogle af Nygaards projekter. Og parterne smed selv kapital ind, så en bankfinansiering var unødvendig, oplyser Claus Valsøe Clausen.

Men det hjalp ikke. De var stadig bagud likviditetsmæssigt. I slutningen af december 2017 præsenterede Kim Kenlev et tungt underskud.

- Det er på omkring fire-fem mio. kr., siger Claus Valsøe Clausen.

Samtidig var fabrikkens økonomi også bundet op på, at den svenske medejer, A/S, HouseFactory AB, skulle stå for byggeriet af 48 boliger i Sverige. Men det kunne ikke realiseres, oplyser han.

I februar 2017 stoppede Kim Kenlev. Ifølge ham, fordi "ejerne ville have en anden profil på posten".

Men ifølge Claus Valsøe Clausen var det efter et ønske fra Henrik Nygaard, som i stedet tilknyttede Kristian Skriver Laustsen.

Firmaet Husfabrikken A/S i Vissenbjerg. Foto: Kim Rune
Firmaet Husfabrikken A/S i Vissenbjerg. Foto: Kim Rune

Blev bortvist

Claus Valsøe Clausen siger, det var der, kæden hoppede af for ham.

Han syntes det var forkert, Kim Kenlev stoppede, fordi Kim Kenlev var den rette mand til at drive det videre på trods af startvanskelighederne. Og han kunne slet ikke med Kristian Skriver Laustsen. Han følte sig forbigået, fordi den nye mand blev ansat, uden at han fik noget at vide. Han kunne ikke få ansættelsesaftalen at se. Det var imod vedtægterne, mener Claus Valsøe Clausen.

Situationen og presset blev for meget for ham, så han valgte at deltidssygemelde sig i februar. Claus Valsøe Clausen ville ud af firmaet, som han lånte 600.000 kr. ind i.

Det kom han på overraskende vis, da han blev bortvist 16. april af Henrik Nygaard og bestyrelsesformand Bengt Eklund, efter at han skulle have handlet illoyalt. Det skete efter, Claus Valsøe Clausen havde indgået et mindre samarbejde to andre firmaer om en boligmodel i regi af sit eget selskab VCH Rainmaking ApS. Ifølge ansættelseskontrakten havde han dog lov til det, mener han. Han så faktisk samarbejdet som en indtægtsmulighed på længere sigt for Husfabrikken A/S.

Hvad der videre sker, vides ikke.

- Både armen og benet er voldsomt forstuvet på Husfabrikken, beskriver Claus Valsøe Clausen situationen.

Det har ikke været muligt at få fat på Henrik Nygaard trods gentagne forsøg.

Firmaet Husfabrikken A/S i Vissenbjerg. Foto: Kim Rune
Firmaet Husfabrikken A/S i Vissenbjerg. Foto: Kim Rune

Alvorlig situation: Husfabrik i økonomiske vanskeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce