Vinbøger til hængekøjen

Foto: Peter Leth-Larsen

Vinbøger til hængekøjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vin-redaktionen har fundet otte gode bud til læsning i sommerferien - fra det metafysiske til det faktuelle

Sommeren indbyder - hvis den altså kommer - til et glas vin under hyldetræets skyggende krone med et par gode bøger inden for rækkevidde. Et godt glas har fundet otte stykker litteratur på hylden for at give læseren et bud på nogle underholdende timer.

Her er nem, underholdende krimi - litteraturens svar på den portugisiske vinho verde - letløbende, frisk og beregnet til at drikke inden for det første år (eller måske omgående, som man kan se det på enkelte etiketter). Og så har vi den tunge, grundige grundbog fra Hugh Johnson og Jancis Robinson, sådan en, man skal nyde i små doser over længere tid, hvor den vinøse pendant er de dyre eftertænksomme italienere.

Her er også et par paperbacks til flyrejsende - praktiske som en bag-in-box - og den intellektuelle. Her er vi i Bourgogne og Champagne - og faktisk er dronningen over Bourgogne - Lalou Bize-Leroy - nævnt i både krimien, den metafysiske vinbog og i den internationale bestseller. God fornøjelse under hylden, eller hvor bøgerne nu indtages sammen med et godt glas vin.

Hugh Johnson/Jancis Robinson: Den store vinbog. Lindhardt og Ringhof, 499 kroner:

Her skal man have god plads i autocamperen. Den store vinbog er stor - og tung - i 6. og reviderede udgave, som er vinverdenens måske mest omfattende opslagsværk inddelt i områder fra Oregon til Peloponnes. Bogen indleder med et halvt hundrede sider om vinens historie, teknikker og smagning - og derefter følger vinens geografi som helt traditionelt begynder med Frankrig. Ikke lige en bog beregnet til hyggelæsning, men mere til opslag, når man skal tjekke et område ud.

René Langdahl Jørgensen: Vinmagerne i Toscana. Politikens Forlag, 350 kroner.

Et godt valg, hvis man ikke har råd til at smutte en tur til Toscana. Bogen er smukt fotograferet af René Riis, og bogen giver med en stribe fine producentportrætter et strejf af områdets gyldne lys. Man kan jo investere i et par flasker sangiovese til at forstærke indtrykket, og her hjælper René Langdahl Jørgensen vin-elskeren godt på vej, for han har været gennem 2000 flasker og fade forud for bogen og har håndplukket de bedste producenter - og det gjorde ondt at nå så langt, skriver forfatteren i forlaget. Bogen fik i øvrigt seks stjerner i anmeldelsen her i spalten.

Karsten Kjær Madsen: Frugtbrændevin - en aquavitisk historie fra Sydfyn. 149 kroner hos wwww.aquavitaesydfyn.dk

Danskerne forspildte i mange år muligheden for at lave lige så god frugtbrændevin, som tyskerne, østrigerne og franskmændene gør det nede sydpå. I Karsten Kjær Madsens lille fine bog får vi historien om denne lille tragedie, som Aqua Vitae Sydfyn nu er ved at rette op på. Danskerne valgte i midten af 1800-tallet at satse på kartofler og korn, selv om vi har noget af verdens bedste frugt. Ud over den historiske gennemgang viser Thomas Herman og en stribe af landets bedste kokke, hvordan man kan bruge brændevin i alt fra forretter til desserter. Og så er der flotte fotos til.

Niels Lillelund: Bibendum. Gyldendal. Set på nettet til 275 kroner.

Klassisk krimi med udgangspunkt i vinens verden. Vinmanden Paul Chambard (som har en vis lighed med vinhandler Christian Philipson fra virkelighedens verden) modtager et trusselsbrev og beder antikvarboghandler og privatdetektiv Erik Andersen om hjælp til at finde afsenderen. Plottet drejer sig om en bestemt vin, som alle vil have fat i - Chave 2003 - og Niels Lillelund skildrer den forunderlige verden af vinjournalister, vinhandlere og de mekanismer, der gælder for salg af og faible for vin. Plottet udvikler sig fatalt for Chambard, og mere skal ikke røbes her.

Neil Pendock: Sour Grapes. Tafelberg Publishers. Set til 166 rand på www.kalahari.net.

Neil Pendock - sydafrikansk vinjournalist og en uafhængig en af slagsen - bidrager med artikler til Sunday Times og Financial Mail. Neil Pendock skriver rigtig godt, faktisk så godt, at han adskillige gange har vundet champagne for bedste læserbrev i vinmagasinernes konkurrence. Altså indtil han ikke havde flere venner, som kunne lægge navn til hans læserbreve …

Gadedrengen Neil Pendock er godt ude med riven efter de internationale vinkonkurrencer, opblæste producenter og ikke mindst sine kolleger i Sydafrika - men det skal i parentes bemærkes, at han selv ikke døjer med lavt selvværd. Man skal holde tungen lige i munden, kende bare lidt til sydafrikansk vin, for det er altså ret internt i lange passager. Men en stærkt underholdende blanding af Se & Hør og kritisk vinjournalistik med et indblik i vin, kunstliv og markedsføring af de to verdener. Det sydafrikanske svar på Robert Parker – John Platter - er da også på bogens cover citeret for bemærkningen ”Neil har skrevet den bog, jeg bad ham om ikke at skrive”. Jo, også Platter får en solid omgang tæsk.

Natalie Maclean: Red, White, and Drunk All Over – a winesoaked journey from grape to glass. Set til otte pund på www.amazon.co.uk.

”Jeg begyndte at drikke vin, da jeg mødte min mand - og jeg har ikke fundet en grund til at stoppe”, lyder et citat fra Natalie Maclean, som begyndte med shiraz. Hvis ovennævnte Neil Pendock er Se & Hør, så er Natalie Maclean vinjournalistikkens svar på Alt for Damerne (og har i øvrigt fået en pris som Worlds Best Drink Writer for sit arbejde). Vi får gode råd om at arrangere en vinsmagning, og hun skriver levende om vinpersonligheder fra Georg Riedel, den østrigske glasspecialist, La Tigresse Lalou Bize-Leroy i Bourgogne og californiske zinfandel-specialister som Seghesio-familien. Man kan føle kulden i kældrene i Champagne, når hun fortæller om enkerne efter de faldne i Første Verdenskrig, som måtte føre produktionen af den boblende vin videre. Måske lidt for meget Alt For Damerne, men beskrivelsen af den store atlantiske vinkrig mellem Robert Parker og Jancis Robinsen er blandt de gode kapitler.

Mads og Mia Rudolf: Champagnebiblen. Bianco Luno 399 kroner.

Mads og Mia Rudolf - vinimportør og skribent - udgav i fjor den første danske bog om champagne og regionen Champagne. Bogen giver en solid indtroduktion til vinen og området, metoder og teknikker og portrætterer 29 udvalgte producenter af de dejlige dråber. Og den fik i sin tid fem stjerner i herværende spalte.

Poul Pilgaard Johnsen: Flaskens Ånd, Politikens Forlag. Set til 75 kroner på nettet.

Der er folk, som hævder, at vin blot er et raffineret landbrugsprodukt. Og så er der entusiaster, som betragter vin som et metafysisk transportmiddel til en anden verden. Poul Pilgaard Johnsen hører til de sidste og giver en stærkt personlig skildring af sin fysiske og åndelige rejse gennem vinens verden - stærkt underholdende og velskrevet i kapitler, hvor han møder folk som den biodynamiske pioner Nicolas Joly og Lalou Bize-Leroy - og han betragter de to som henholdsvis filosoffen og ypperstepræsten, når det gælder Flaskens Ånd. Champagne har en stor plads i forfatterens hjerte og får det også i bogen med champagne-importøren Jørgen Krüff som en gennemgående figur i bogen.
Champagnebibelen
Champagnebibelen
Langdahl
Langdahl
Foto: Peter Leth-Larsen
Grundbog
Grundbog
Foto: Peter Leth-Larsen
Frugtbrændevin
Frugtbrændevin
Foto: Peter Leth-Larsen
Pendock
Pendock
Foto: Peter Leth-Larsen
Natalie
Natalie
Foto: Peter Leth-Larsen
Bibendum
Bibendum
Foto: Peter Leth-Larsen

Vinbøger til hængekøjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce