Muldvarp smuglet ind på øen

Muldvarpen har allerede gjort sit indtog i flere haver på øen, og specielt på den store plæne ved Rådhuset i Ærøskøbing er der umiskendelige tegn på, at muldvarpe er rigtigt godt igang med at underminere en stor del af området.
Foto: Peer Jakobsen

Muldvarp smuglet ind på øen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Hvem kan dog have interesse i at tilføre vores smukke ø et sådant skadedyr, spørger dybt bekymret borgmester

ÆRØ:Synet er skræmmende. Stærkt ubehageligt. Og helt nyt!

Aldrig tidligere har der nemlig været muldvarpeskud på Ærø! Alene fordi muldvarpen aldrig har levet på øen før. Men det gør den nu. Endda i en grad, som indtil videre har gjort op til flere haveejere fortvivlede. Det område, det er gået mest ud over, er den kæmpemæssige grønne plæne omkring Rådhuset i Ærøskøbing, som nærmest ser ud, som om den er totalt undermineret og skal igennem en større opgravning og renovering, før den igen er pæn at se på.

- Der må jo være folk, der har slæbt den herover! Men hvem kan dog have interesse i at smugle et sådant skadedyr ind på vores smukke ø? Hvis det ikke direkte er hærværk, kan det jo ligefrem være natur-freaks, der ønsker at udvide den biologiske mangfoldighed på øen, siger en bekymret borgmester.

Penge til bekæmpelse

Jørgen Otto Jørgensen (S) har selv én gang tidligere i sit liv har oplevet, at Ærøs dyreliv blev udvidet med en art.

- Da jeg var dreng, levede der heller ikke ræve på Ærø, og tidligere var der heller ikke rådyr herovre. Begge disse dyrearter kom herover via isen. Der er også folk, der har påstået, at der er fundet egern på øen, som også må være kommet over isen. Det er dog længe siden, at vi har haft en isvinter, og det ville muldvarpen heller ikke kunne benytte sig af, så den må være direkte smuglet ind, understreger borgmesteren, som allerede på det kommende økonomiudvalgsmøde på torsdag vil bede om en bevilling til at sætte renoveringen af i første omgang den store plæne foran Rådhuset.

- Men de kommende år må vi jo have afsat faste midler til bekæmpelse af muldvarpe på linje med det, vi har til bekæmpelse af rotter, fastslår Jørgen Otto Jørgensen.

Naturvejleder jubler

I modsætning til borgmesterne er naturvejlederen på Ærø, Jakob Buhl, derimod ikke det mindste bekymret. Han nærmest jubler over forekomsten af muldvarpe på øen.

- Det kan da kun være positivt, at Ærø får udvidet sin bestand af dyrearter! Og jeg forstår slet ikke, at nogen kan betragte muldvarpen som et skadedyr. I hvert fald i skoven er den et uhyre positivt element på grund af de enorme gangsystemer, de etablerer, og som har stor betydning for udluftningen af jorden og dermed for at fremme vækst og produktion af træer. Desuden gør muldvarpen jo nytte ved at æde en del af de insekter, som man i hvert fald i landbruget anser som uønskede, påpeger den ærøske naturvejleder.

Hvordan muldvarpen skulle være kommet til Ærø, har Jakob Buhl dog ikke noget konkret svar på, men han tror ikke på »hærværks-teorien«.

- Vi ved, at muldvarpe ofte føder deres unger i en særlig slags egetræer, og at ungerne så kravler op i rodnettet. Hvis sådanne egetræer er blevet »indført« på Ærø, kan det jo tænkes, at der har været et kuld unger med, påpeger Jakob Buhl.

Muldvarp smuglet ind på øen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce