Arkitekt: Vi skal ikke bygge som i fortiden

Birgit Rasmussen fra Casa Arkitekter: - I dag skal vi ikke bygge som i fortiden, men måske kunne man stille det helt overordnede krav til nybyggeriet, at bygherren og arkitekten formulerede i sit forslag, hvordan man bærer Odenses dna videre. Foto: Casa Arkitekter

Arkitekt: Vi skal ikke bygge som i fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkitekt Birgit Rasmussen, der er medejer af Casa Arkitekter A/S, har idéer til, hvordan Odense Kommune kan sikre sig et tydeligere fingeraftryk i det ny byggeri.

Birgit Rasmussen, arkitekt og medejer af Casa Arkitekter A/S, hvad er Odenses dna rent arkitektonisk?

- Jeg ser Odense By som en enestående, udtryksfuld by. Hvor mange byer har en meget ensartet fremtoning, har Odense en tydelig, meget varieret og historisk betinget struktur - den ældste del fra middelalderen, senere er kommet udbygningen af industrien og havnen og så videre.

Hvornår vi du sige, et byggeris form og farver vokser ud af en kommunes hænder? Har du eksempler på det?

- Jeg synes på den ene side, at udviklingen ved havnen i Odense er værdifuld, og alligevel savner jeg lidt Odenses dna netop her. Der er opført meget flotte byggerier, der er havnebad og mange aktiviteter. Fremadrettet kunne jeg ønske, at nybyggeri og udearealer også gav sit bud på "Odense-modellen", så man ikke var i tvivl om, hvorvidt man står i Odense og ikke alle andre steder - som havnen i København eller Aarhus eller ...

Hvilke æstetiske styringsredskaber kan kommune bruge, når man ikke selv ejer matriklerne?

- Det er altid en balancegang, hvilke betingelser kommunen bør sætte for nybyggeri, men jeg vil foreslå, at man fra nu af drøfter rammerne ud fra for eksempel materialer, som patinerer smukt - tegl er oplagt. Men også ud fra gadeprofil, altså forhold mellem hushøjde og gadebredde, og husker en større grad af menneskelig skala, en større grad af detaljering.

Hvad skal man være opmærksom på?

- En lokalplan med meget detaljerede krav kan være uhensigtsmæssig, men måske kunne man forestille sig, at et forslag til nybyggeri skulle evalueres på et antal kvalitetsmål og som minimum skulle opnå en bestemt karakter. Jeg ved ikke, om det er gangbart, men jeg savner lidt Odense-aftrykket. I stedet for at kommunen alene skal definere, hvordan det skal komme til udtryk, kunne jeg tænke mig, at kommunen skulle give respons på det givne oplæg ud fra nogle målsætninger.

- I dag skal vi ikke bygge som i fortiden, men måske kunne man stille det helt overordnede krav til nybyggeriet, at bygherren og arkitekten formulerede i sit forslag, hvordan man bærer Odenses dna videre. Det giver en frihed men også en forpligtelse for os arkitekter.

Arkitekt: Vi skal ikke bygge som i fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce