Københavner i Odense


Københavner i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rektor for Det Fynske Musikkonservatorium Bertel Krarup fylder 60 år og har været knyttet til institutionen mere end halvdelen af sit liv

Bertel Krarup er ærkekøbenhavneren, der vovede sig vest for Valby Bakke, kom til Odense og vel at mærke fandt fremtiden i den fynske hovedstad. Med base på Det Fynske Musikkonservatorium har han gennem rundt regnet en menneskealder været med til at sætte sit præg på musiklivet såvel lokalt som i bred forstand både nationalt og internationalt.

Forbindelsen til Odense blev skabt, da den unge Bertel Krarup i 1974 fik job som undervisningsassistent på musikkonservatoriet. Med sine 27 år var han næsten halvgående i livet.

Fredag fylder Bertel Krarup 60 år. Det sker med en solid placering som musikkonservatoriets rektor. Fra undervisningsassistent blev han i 1980 docent, fire år senere fulgte stillingen som prorektor, og fra 1989 kunne han sætte sig i chefstolen.

I den første årrække med job i Odense tog Bertel Krarup sig også af musikundervisning i landets hovedstad. Han var pendler længe før, at det blev almindeligt, og det kom til at vare en halv snes år, inden han flyttede bopæl.

Først da havde han overvundet det voldsomme kultursammenstød, som han tidligere med et smil har kaldt mødet med den store provinsby. Kendskabet til kulturlivet uden for Københavns volde var begrænset til noget nær intet, men det har han senere mere end indhentet.

Han er gift med musikskolelærer, cand.mag. Elisabeth Dahlerup. Parret bor nær centrum på adressen Linde Alle 13, Odense M. Af parrets fire børn er de tre voksne og den yngste ni år. Dertil kan lægges glæden over et barnebarn på tre år.

Interessen for musik og kultur har Bertel Krarup med fra hjemmet i København. Hans mor var uddannet musikpædagog og underviste i violinspil, mens en bror kastede sig over celloen.

Allerede i gymnasieårene begyndte han at beskæftige sig med musikken på et mere seriøst plan. I starten var han mest optaget af jazz, og han tog såmænd selv en tørn ved tangenterne som jazzpianist.

I kølvandet på de rytmiske toner, der blev levet ud med det kendte spillested Monmartre som en slags andet hjem, fulgte en stigende begejstring for klassisk musik. Mest med hang til at høre nyere kompositioner.

Efter at have taget studentereksamen i 1966 begyndte Bertel Krarup at læse musikvidenskab på Københavns Universitet. Tre år senere skiftede han til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her tog han diplomeksamen i musikhistorie i 1973 for to år senere at følge op med eksamen som musikpædagog.

Udviklingen af musikundervisningen har Bertel Krarups store interesse. Han er engageret i fornyelse af faget. Det gælder i sin egenskab af underviser og rektor, men han gør også en betydelig indsats som bl.a. foredragsholder, artikelforfatter og arrangør af konferencer på et højt fagligt niveau.

Musikalsk er ny musik i fokus. Siden 1983 har Bertel Krarup været med til at arrangere en række musikfestivaler i Odense, og fra 1988 har han taget sig af hvervet som kunstnerisk leder af arrangementet Musikhøst.

Gennem Bertel Krarup har Det Fynske Musikkonservatorium placeret sig stærkt inden for ny musik. Samtidens toner løber som en råd tråd gennem uddannelsen.

Han kan tage sin store del af æren for, at musikkonservatoriet har udviklet sig med plads til nu 145 studerende. Udviklingen tog for alvor fat med oprettelsen af en rytmisk linje i 1991. Siden kom folkemusikken til i 1998.

Med tre linjer inden for klassisk, rytmisk og folkemusik har Bertel Krarup fået musikkonservatoriet i Odense op i musikkens superliga. Han kan dog ikke drømme om at hvile på laurbærrene.

Næste skridt er opførelsen af et Carl Nielsen Center ved siden af det eksisterende koncerthus midt i byen. Det skal musikkonservatoriet være en levende del af.

- Vi skal have samtænkt Odense Symfoniorkester og de omkringliggende kulturinstitutioner til en helhed, der kan arbejde sammen på kryds og tværs. Vi skal tænke højt og bredt, for byen har brug for noget, der rager op. Den ved jorden at blive-holdning, der præger Odense, kan jeg slet ikke swinge med på. Odense har brug for et brand, et vartegn at samles om og være stolte af.

Skrev rektoren for Det Fynske Musikkonservatorium i et indlæg i Fyens Stiftstidende for halvandet års tid siden. Selv kaldte Bertel Krarup det for sit hedest tænkelige ønske til kommunalpolitikerne og kulturministeriet.

Vær vis på, at hans sidste ord i den sag ikke er sagt. Bertel Krarup kender vejen til de højere cirkler med de kontakter, som det giver i form af indflydelse, viden og inspiration. Rækken af tillidshverv i taler deres tydelige sprog. Blot skal fra en lang liste nævnes en plads i Kunstrådet.

Reception

i Det Fynske Musikkonservatorium, Islandsgade 2, Odense C, fredag den 20. april kl. 14-17.
Fakta
Bertel Krarup er født den 20. april 1947 i København.

Student 1966, diplomeksamen i musikhistorie 1973, musikpædagogisk eksamen i 1975.

Deltidslærer ved Københavns Universitet 1975-83.

Undervisningsassistent ved Det Fynske Musikkonservatorium 1974, docent 1980, prorektor 1984 og rektor fra 1989.

Medlem af Kunstrådet.

Benådet med Ridderkorset af Dannebrogordenen.

Københavner i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce