Uddannelsessystemet sygeliggør ungdommen


Uddannelsessystemet sygeliggør ungdommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Byrådskandidat i Odense, Radikale Venstre Emin Slijepcevic
Billede
Klumme. 

Forleden florerede nyheden om et firma, der tjener penge på at skrive 12-talsafleveringer for unge mennesker i gymnasiet. Det fik undervisningsminister Merete Riisager til tasterne, hvor hun bad blomsten af den danske ungdom om at "tage sig sammen". Så er den velkendte svada til den danske ungdom tilbage igen. 

Men undervisningsministeren tager faktisk fejl, når hun tror, at det er de studerende, den er gal med - ligesom det heller ikke er de studerende, der bare skal tage sig sammen. Når et firma, der tjener penge på at høste 12-taller hjem for unge gymnasieelver, kan løbe rundt, er det ved at være tid til at stoppe op og spørge os selv, hvad det er for et uddannelsessystem, vi har udviklet. 

Problemet ligger nemlig i uddannelsessystemet, som de studerende på landets gymnasier og universiteter er nødt til at tilpasse sig, fordi de dagligt er ved at knække halsen på grund af det stigende pres, der lægges på dem. Uddannelsessystemet har i den seneste tid udviklet sig til et samlebånd, hvor unge mennesker bliver vejet, målt og vurderet gennem hele deres skolegang. Her ruller man fra den ene præstation videre til den næste, hvor den eneste fortjeneste er den karakter, man ender med at få kastet i hovedet. 

Midt i alt dette glemmer man, at de studerende faktisk er mennesker, der gerne skal komme ud på den anden side i et helt stykke. På grund af den præstationskultur, der findes på landets gymnasier såvel som universiteter, sker fuldstændigt det modsatte. Virkeligheden er nemlig, at antallet af studerende, som får hjælp til at gennemføre deres studie på grund af psykiske problemer og stress, er mere end firedoblet på seks år. 

Det kan ikke være rigtigt, at vi har udviklet et uddannelsessystem, der sygeliggør og ødelægger folk. Uddannelse skal være med til at sætte individer fri og selvstændiggøre dem samtidig med, at deres lærings- og motivationslyst bliver udbygget. Det opnår man ikke ved at kvantificere de studerende og lade karakterer afgøre deres fremtidsmuligheder. 

Derfor er der brug for en ny uddannelseskultur, hvor karakterer i langt højere grad end i dag bliver vejledende fremfor afgørende. Dannelsen af de studerende som mennesker skal i højsædet, og der skal være plads til, at man kan være nysgerrig, prøve sig frem og turde at begå fejl. For det nuværende system er ganske enkelt ikke holdbart.

 

 

 

Uddannelsessystemet sygeliggør ungdommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce