Vinproducenter: Drik med måde

Regner man lidt på tallene, viser det sig, at der bliver drukket ganske meget vin i Europa - Danmark ligger på en niendeplads med et årligt forbrug pr. voksen på knap 35 liter.
Foto: Tegning: Gert Ejton

Vinproducenter: Drik med måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der bliver drukket meget vin i Europa. Det danske forbrug lå i 2007 på lige knap 28 liter pr. mand, kvinde og barn. Hvis det tal ganges med befolkningstallet, der lå på knap fem en halv million, svarer det til, at danskerne drak 152 mio. liter vin i 2007.

Skærer man desuden unge under 15 fra, viser det sig, at voksne danskere hver drikker knap 35 liter vin årligt.

- Det er en deciliter vin om dagen. Og Danmark indtager kun en niendeplads på ranglisten over de mest vindrikkende europæiske nationer. Luxembourg ligger helt i top med 67 liter vin pr. hoved årligt, mens franskmændene ligger nummer to med cirka 48 liter årligt. Italien kommer ind på en tredjeplads med 40 liter årligt, forklarer chefkonsulent i Landbrugsraadet, Klaus Jørgensen, til landbrug.dk.

Selvom der er sket et fald i vinforbruget i flere af de mest vindrikkende lande erkender de europæiske vinproducenter de skadelige virkninger af alkoholmisbrug. Derfor har de europæiske vinproducenter har allieret sig med landbrugsorganisationen Copa-Cogeca og den europæiske kokkeorganisation Euro-toques International i en kampagne, der skal få folk til at drikke mindre.

- Kampagnen skal kommunikere mådehold og ansvarlighed i forbindelse med alkoholindtag. I lighed med de danske myndigheder anbefaler vinproducenterne, at mænd højest drikker 21 genstande om ugen, og at kvinder maksimalt drikker 14 genstande, fortæller chefkonsulent i Landbrugsraadets Bruxelleskontor, Morten Damkær Nielsen, til landbrug.dk.

Men vinproducenternes anbefalinger er endnu skrappere end de danske myndigheders, da de regner en genstand i 10 g ren alkohol, mens danske myndigheder regner 12 g alkohol til en genstand.

- Desuden mener vinproducenterne, at man bør begrænse sig til fire genstande ved en enkelt anledning, mens de danske myndigheder anbefaler, at man standser senest efter den femte genstand, fortæller Morten Damkær Nielsen.

Kampagnen kører foreløbig i Frankrig, Tyskland, Italien, Portugal, Storbritannien, Spanien, Grækenland, Cypern og Østrig.

Vinproducenter: Drik med måde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce