Vin over grænsen: Sådan tjener du køreturen hjem

Weingut Reichsrat von Buhl Riesling Sekt Brut 2014, 12 procent 12,6 euro (94 kroner) hos Citti Flensborg #####€ Strågul vin med fine små bobler i rig mængde. Appetitlig frisk næse med grønne æbler, vådt græs og lime. Frisk og robust i munden med let mousse, grønne æbler, lime og fornemmelsen af vokset æbleskræl. Lille marcipansødme og bitterhed, men æblerne dominerer. Har ikke elegancen som hos god champagne, men flot vin til prisen syd for grænsen. Fem stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vin over grænsen: Sådan tjener du køreturen hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lille tusse koster en tur fra Odense til grænse-butikkerne. Men hvordan henter man pengene hjem i varekurven? Drop dåseøl og køb kvalitets-riesling og spätburgunder.

Hvorfor gå over åen efter vand? Hvorfor køre til Flensborg efter kildevand og slavepilsner på dåse, når man kan finde fremragende hvidvin i det lokale hypermarked?

Jep, det kan lade sig gøre at finde fremragende vin til overraskende lave priser, hvis vinturisten finder de rigtige butikker syd for den dansk-tyske grænse og går uden om de flasker, man kender fra danske supermarkeder.

Denne vinredaktør har aldrig (indtil nu, i hvert fald) fundet det værd at spendere tre timer af livet bag et rat for at køre den 338 kilometer lange rute Odense-Flensborg tur/retur. Den første bølge af vin fra turen syd for grænsen blev præsenteret i sidste uge - en jævn chilener og tre intetsigende italienere plus et par gode tyske bordvine (Mumms riesling og Weinhaus Scwarzer Adlers grauburgunder).

Men andet heat med fokus på tyskernes egne vine og hofdruen riesling er et festfyrværkeri til ganske fornuftige priser fra omkring en halvtredser flasken op til 125 kroner for en super vin på pinot noir, som i Tyskland hedder spätburgunder.

Juliusspital Echter Secco Pink, 11,5 procent, (kapsel­lukning) 
5,5 euro (41 kroner) i Citti Flensborg
#####€

Rosa vin med lette bobler, lukket næse med en lille sliksødme og blomster. Få bobler i glasset, hindbær og overmodne jordbær i frugten, let parfumeret sødme, men generelt en tør, pænt fyldig vin. Aperitifpotentiale uden en voldsom belastende sødme. Enkel vin, frisk med høj lækkerhedsfaktor - ikke mindst når det gælder prisen. Fem stjerner
Juliusspital Echter Secco Pink, 11,5 procent, (kapsel­lukning) 5,5 euro (41 kroner) i Citti Flensborg #####€ Rosa vin med lette bobler, lukket næse med en lille sliksødme og blomster. Få bobler i glasset, hindbær og overmodne jordbær i frugten, let parfumeret sødme, men generelt en tør, pænt fyldig vin. Aperitifpotentiale uden en voldsom belastende sødme. Enkel vin, frisk med høj lækkerhedsfaktor - ikke mindst når det gælder prisen. Fem stjerner
Foto: Birgitte Carol Heiberg

2,8 kroner pr. kilometer motorvej

Men hvordan får man økonomi i en tur, som lægger beslag på syv timer i tilfældet Odense-Flensborg foruden transport, en frokost på cafeteria og shopping? FDM regner med en driftsudgift på 2,8 kroner pr. kilometer (endda mere for biler over 100.000 kroner), så man skal spare 946 kroner, inden turen er betalt hjem.

En forbrugerøkonom vil løfte pegefingeren og notere, at indkøbet skal være til varer, man normalt ville købe i Danmark. Andet er blot merforbrug.

Prisforskellen på en standardpilsner på tilbud i Danmark og Tyskland er 3,33 kroner minus 2,08 kroner - så med forskellen på fem 25-ører skal man her hælde læsse 756 dåseøl på traileren. Bedre mening giver det at købe dyrt øl som eksempelvis Leffe i trekvart-liters udgaven til en flad tyver hos Fleggaard, hvor besparelsen nærmer sig 12 kroner pr. styk i forhold til tilbudsprisen i Danmark.

En kasse Blå Thor koster i Danmark 209 kroner for en kasse med 30 flasker, men ligger hos Citti-Markt på Langberger Weg 4 til en flad halvtredser for 24 dåser. Ergo kan man hente kørselsudgiften hjem ved at fylde otte kasser i bagagerummet i forhold til normalprisen i Danmark.

Juliusspital Würzburger Stein Riesling 2014, Franken, 13,5 procent
12,2 euro (91 kroner) hos Citti i Flensborg
####€€

Lys gullig-hvid vin. Frisk næse med røg, citrus og æble. Lækker, lidt fed mundfornemmelse med æble, røg og grapebitterhed med peberspræl i munden. Seriøs riesling i den tørre stil, men med god fylde. Lækker til fisk, og i kraft af tyngden kan vinen bære lidt kraftigere retter med stegt fisk eller kylling. Bitterheden i finalen giver næsten en lidt fadagtig stil. Ikke en mainstream-pleaser. Fire pæne stjerner.
Juliusspital Würzburger Stein Riesling 2014, Franken, 13,5 procent 12,2 euro (91 kroner) hos Citti i Flensborg ####€€ Lys gullig-hvid vin. Frisk næse med røg, citrus og æble. Lækker, lidt fed mundfornemmelse med æble, røg og grapebitterhed med peberspræl i munden. Seriøs riesling i den tørre stil, men med god fylde. Lækker til fisk, og i kraft af tyngden kan vinen bære lidt kraftigere retter med stegt fisk eller kylling. Bitterheden i finalen giver næsten en lidt fadagtig stil. Ikke en mainstream-pleaser. Fire pæne stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vin giver bedre mening

Mere pladsbesparende er riesling og mousserende vin, som ugens test fokuserer på. Den anmeldte sekt fra Von Buhl koster 94 kroner hos Citti og står i Danmark til knap 230 kroner, men har dog for nylig været på tilbud til noget mindre.

Producenten Von Winnings riesling "Win Win" ligger til en hundredkrone-seddel i Danmark, men koster 63 kroner syd for grænsen, så her er noget at spare i begge tilfælde og ikke mindst med rieslingen fra Juliusspital til 91 kroner, som koster lidt mere end det dobbelte i Danmark. Med de nævnte tilfælde skal man altså kun købe mellem 7 og 26 flasker for at dække transporten. Unægteligt noget nemmere end en trailerfuld dåseøl.

Weingut Reichsrat von Buhl Riesling 2014, Pfalz, 13 procent
8,2 euro (61,2 kroner) hos Citti i Flensborg
####€€

Lys gullig-hvid vin. Friske æbler i sprød næse med vådt græs og et svagt - og behageligt - præg af terpentin, som kan være typisk for druen. Mundfornemmelsen er let med friske, grønne æbler i frugten, som hænger ved i en lang eftersmag. Nydelig frisk syre, som rykker lidt i mundvigene og som gør flasken mere egnet til fisk og skaldyr end som terrasse-pleaser. Der er noget jesuitter og kaptajn Jespersen-agtigt over Reichsrat von Buhl - men på den gode måde. Nogle vil nok mene, at den er lidt streng med den tørre stil, som andre elsker. Fire stjerner.
Weingut Reichsrat von Buhl Riesling 2014, Pfalz, 13 procent 8,2 euro (61,2 kroner) hos Citti i Flensborg ####€€ Lys gullig-hvid vin. Friske æbler i sprød næse med vådt græs og et svagt - og behageligt - præg af terpentin, som kan være typisk for druen. Mundfornemmelsen er let med friske, grønne æbler i frugten, som hænger ved i en lang eftersmag. Nydelig frisk syre, som rykker lidt i mundvigene og som gør flasken mere egnet til fisk og skaldyr end som terrasse-pleaser. Der er noget jesuitter og kaptajn Jespersen-agtigt over Reichsrat von Buhl - men på den gode måde. Nogle vil nok mene, at den er lidt streng med den tørre stil, som andre elsker. Fire stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Tid er penge

Men er turen også tiden værd? Motorvejen fra Kolding til Kruså byder på nøgne træer, elmaster og fiskesøer med mennesketomme bænke, så turen til grænsen kræver en lydbog eller interessant selskab i passager-sædet.

Citti-Markts vinafdeling kompenserer dog stærkt for timen med en indkøbsoplevelse ud over det sædvanlige (det gælder nu også for afdelingerne med ost og charcuteri), og departementet med tysk vin er en skatkiste med kendte og ukendte navne.

Dr. von Bassermann-Jordan Riesling 2014 Trocken (økologisk), 12,5 procent
6,6 euro (49,2 kroner) hos CItti i Flensborg
####€€

Lys, klar vin. Let sødmefuld næse med en anelse tropisk frugt, større fylde i munden end von Buhl, mere udpræget sødme med pære, lime og abrikos i frugten uden at være sød. Her er ikke den skærende syre, og det gør vinen mere allround til både terrasse og mad. Vinen er fyldig og mættet med en let cremet mundfornemmelse - ganske lækker - og det er formentligt kombinationen af økologiske druer og lavt udbytte, som slår igennem. Seriøs vin, men eftersmagen med lidt hvid vingummi er kortere end hos von Buhl, og stilen er en helt anden. Fire stjerner.
Dr. von Bassermann-Jordan Riesling 2014 Trocken (økologisk), 12,5 procent 6,6 euro (49,2 kroner) hos CItti i Flensborg ####€€ Lys, klar vin. Let sødmefuld næse med en anelse tropisk frugt, større fylde i munden end von Buhl, mere udpræget sødme med pære, lime og abrikos i frugten uden at være sød. Her er ikke den skærende syre, og det gør vinen mere allround til både terrasse og mad. Vinen er fyldig og mættet med en let cremet mundfornemmelse - ganske lækker - og det er formentligt kombinationen af økologiske druer og lavt udbytte, som slår igennem. Seriøs vin, men eftersmagen med lidt hvid vingummi er kortere end hos von Buhl, og stilen er en helt anden. Fire stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Bedetæppet mod Baden

De tyske regioner som Franken, Nahe og Rheinhessen står hver for sig, og man kan blive ør i knoppen uden at have drejet et skruelåg. Riesling er oplagt til forårets og sommerens lettere køkken, og druen er seriøs medspiller til mad med sine mange facetter fra tør til sød, fra stringent jesuitter-stram stil til oppulent fylde med tropisk frugt.

Jeg rykkede flasker ned af hylderne og afbrød samtalen mellem to tysktalende opfyldere for at få deres bud på en god spätburgunder. Jeg deler nu ikke den ene medarbejders opfattelse af Alexander Laibles fad-kvalte vin, som er anmeldt her på siden. Langt sjovere er Hubers frugtdrevne version, som fik vinredaktøren til at dreje sit bedetæppe i retning mod Baden, hvor VDP-producenten frembringer de ædle dråber.

VDP er sammenslutningen af de 200 bedste producenter i Tyskland, og de tre bogstaver er ganske praktisk forkortelse for navnet Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Bogstaverne og logoet i form af en ørn med druer på brystet sidder på flaskehalsen og kan bruges som pejlemærke i Citti og andre steder i jagten på god tysk vin - og det er vel netop intentionen med vinproducenternes samarbejde.

Problemet med Citti-Markt er alene, at man snildt kan bruge en times tid alene i denne riesling-himmel, så det kniber hurtigt, hvis man har planer om at købe andre livsfornødenheder, gå en tur i Flensborg eller nyde den smukke fjord, inden turen atter går hjem til Danmark.

Flensborg er turen værd, når man går efter kvalitet i flaskerne.

Von Winning Win Win Riesling 2014, 12 procent, Pfalz
8,4 euro (62,7 kroner) hos Citti i Flensborg
####€€

Lys gullig-hvid vin. Appetitlig, frembusende, frisk næse med grønne æbler, pære og tropisk frugt. Fed, cremet mundfornemmelse med balanceret sødme, abrikos, fersken og lidt pære. Ikke den store syre, men vinen holder balancen og ligger mellem den stramme von Buhl og lækre Bassermann-Jordan. Grønne æbler i finalen. Hvidvin for voksne. Fire stjerner.
Von Winning Win Win Riesling 2014, 12 procent, Pfalz 8,4 euro (62,7 kroner) hos Citti i Flensborg ####€€ Lys gullig-hvid vin. Appetitlig, frembusende, frisk næse med grønne æbler, pære og tropisk frugt. Fed, cremet mundfornemmelse med balanceret sødme, abrikos, fersken og lidt pære. Ikke den store syre, men vinen holder balancen og ligger mellem den stramme von Buhl og lækre Bassermann-Jordan. Grønne æbler i finalen. Hvidvin for voksne. Fire stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Huber Malterdinger Spätburgunder 2013'er, Baden, 13 procent
16,8 euro (125,3 kroner) hos Citti i Flensborg
#####€
Huber Malterdinger Spätburgunder 2013'er, Baden, 13 procent 16,8 euro (125,3 kroner) hos Citti i Flensborg #####€ "Hold nu kæft", udbryder man spontant ved første hiv med næseborene over glasset. Duften er bærfrisk, ekspressiv med masser af røde bær kantet af lidt lakridsfad, selv om den kommer køleskabskold. Begejstringen holder næsten i munden, hvor vinen præsenterer sig med jordbær og hindbær i pænt mål. Den slutter lidt hurtigt, men er saftig og har en smule kant fra tanninerne. Saftig og seriøs sag, som med sin lethed og frugt er ren drikkeglæde. Nærmest oversøisk i stilen, men indsmigrende pleaser, som egner sig til kalvemørbrad og andet lettere kød. Fem store stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Alexander Laible Spätburgunder Alte Reben 2013, 13,5 procent
13,4 euro (100 kroner) hos Citti i Flensborg
###€€€

Transparent rødvin med let brunligt skær. Vinen dufter af røde bær, kamfer og lægeklinik. Kontant mundfornemmelse med snerpende tannin og fadbitterhed, en stram vin uden megen umiddelbar frugt: Her er lidt overmodne jordbær, og tanninerne kræver noget protein for, at den ikke virker stram. Måske skulle Alexander Laible rykke de gamle stokke op for at plante nye eller blot dosere fadet med forsigtig hånd. Tre små stjerner.
Alexander Laible Spätburgunder Alte Reben 2013, 13,5 procent 13,4 euro (100 kroner) hos Citti i Flensborg ###€€€ Transparent rødvin med let brunligt skær. Vinen dufter af røde bær, kamfer og lægeklinik. Kontant mundfornemmelse med snerpende tannin og fadbitterhed, en stram vin uden megen umiddelbar frugt: Her er lidt overmodne jordbær, og tanninerne kræver noget protein for, at den ikke virker stram. Måske skulle Alexander Laible rykke de gamle stokke op for at plante nye eller blot dosere fadet med forsigtig hånd. Tre små stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vin over grænsen: Sådan tjener du køreturen hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce