Vi er helt nede og skrabe bunden, men når også op på fire stjerner i dagens test af alkoholfri øl.

Er 15 kroner for 33 cl øl for meget - når der ikke engang er alkohol i øllen? Det må den, der skal drikke øllen, selvfølgelig afgøre - men hvis du vejer den ekstra pris op mod udgiften til en taxa hjem fra festen, som du ellers selv kunne være kørt hjem fra, er det ikke nødvendigvis dyrere at køre alkoholfrit.

Men smager øl uden alkohol så lige så godt, som en "rigtig" øl?

Vi har flere gange testet alkoholfrie øl i disse spalter, og det har ikke været en udelt fornøjelse.

Der er flere alkoholfrie øl derude, som ikke burde have lov at bære betegnelsen øl. Gang på gang har en af de bedste, som også var til at finde i Danmark, været Mikkellers "Drink'in The Sun", som er en kraftigt humlet øl.

Eftersom vi flere gange har konstateret, at den er et værdigt alternativ til en øl med rigtige procenter, springer vi den over i denne test.

Det samme gælder nogle af de mest udbredte danske alkoholfri øl som Carlsberg Nordic, Tuborg Super Light og Ceres Royal Free, som vi også tidligere har testet (øllen fra Ceres fik i øvrigt fire stjerner). I stedet fokuserer vi næsten udelukkende på tyske øl.

For 179 kroner kan du hos Alkoholfributik.dk købe en kasse med 12 forskellige øl (svarende til en flaskepris på 14,92 kroner), alle med en alkoholprocent mindre end 0,5 (det er kravet for at kunne kalde en øl alkoholfri). Smagekassen sammensættes af netbutikken, og den kasse, vi fik, indeholdt 11 tyske og en dansk øl.

Den ene dansker er Greenlight, Svaneke Bryghus' økologisk alkoholfrie pilsner. Den testede vi også sidste år, og siden er den blevet marginalt forbedret, så den i sin nuværende udgave snildt trækker tre pæne stjerner hjem og altså giver mere værdi for pengene, end man kan forvente.

Det er dog en tysker, der stikker ud som testens absolut bedste øl, og det endda uden at skjule den manglende alkohol i en overdosis humlebitterhed.

Clausthalers Classic Premium smager næsten som en normal pilsner - godt nok en tynd en af slagsen, men når man har smagt sig gennem en håndfuld langt tyndere alkoholfri øl, er det en befrielse at få en øl som denne i munden.

Måske kan den blive til en sirup

Generelt kæmper øllene med at finde en læskende balance mellem frugtsødme og (humle)bitterhed.

Smagen er heller ikke voldsomt tung i nogen af de testede øl, med undtagelse af Svanekes Greenlight og Becks Vitamalz.

Den første kammer næsten over i en dyster stemning, hvor bitterheden bliver markant, og det går lidt ud over drikkeglæden. Men den har en klart defineret, humleelskende stil, og det redder dens ære. Den tyske maltøl, derimod, har kastet alle trosser over bord og glemt alt om bitterhed.

Af etiketten fremgår, at "øllen" er tilsat glukose-fructose-sirup, karamelfarve og humleekstrakt.

Så meget for det tyske Reinheitsgebot, der fastslår, at en øl kun skal fremstilles af vand, byg, gær og humle ... Den skulle, igen ifølge etiketten, være "naturligt forfriskende" (dog bedst når den er iskold) og egne sig til enhver lejlighed: efter sport, til maden og som generel tørstslukker.

Jeg kan ikke komme i tanker om noget tidspunkt, hvor jeg ville have lyst til at drikke den. Men måske kan den koges ind til en sirup.

En øl efter løbeturen

På flere af etiketterne slås på øllens isotoniske effekt, det vil sige den restituerende virkning efter for eksempel sport, i kraft af øllens indhold af kulhydrater, mineraler og elektrolytter - de sidstnævnte er salte i kroppens væsker, blandt andet natrium, calcium, kalium og magnesium, som man sveder ud under fysisk anstrengelse.

Og vel giver det mening at drikke en øl efter en hård fysisk anstrengelse - udsigten til en kølig øl kan om ikke andet få benene til at flytte sig de sidste kilometer af løbeturen - men for de fleste er en alkoholfri øl nok stadig et nødtvungent alternativ til den ægte vare.

Alkoholfri øl laves traditionelt ved at trække alkoholen ud af den færdigbryggede øl - det kan blandt andet gøres ved at opvarme øllen, så alkoholen fordamper. Det kan gøres uden at koge øllen, hvis man foretager opvarmningen i et vakuum.

Når lufttrykket er reduceret, sænkes kogepunktet i øllen, hvilket gør det muligt at foretage en mere nænsom fjernelse af alkoholen.

Alkoholen kan dog også begrænses på en naturlig måde ved at bruge en gær, som næsten ikke danner alkohol.

Sådan er Mikkellers alkoholfri øl - og i øvrigt også Svaneke Bryggeris Greenlight - brygget.

Flere af øllene i vores test fås også i blandt andet Bilka. Det gælder for eksempel Clausthaler Classic og Erdinger Alkoholfrei.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.