Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste

Tidligere blev de nordligste tyske vinområder, som eksempelvis Ahr lidt nord for Mosel, betragtet som den nordlige grænse for, hvor vindyrkning er muligt. Men somrene i de tyske vinområder gør det nu også muligt at dyrke blå druer med en modenhed, som danner grundlag for dybtfarvede, kraftige rødvine. I en sommer som 2015 var varmen dog massiv med flere ugers hedebølge, hvor temperaturen nåede op mellem 35 og 40 grader.
Foto: Deutsches Weininstitut

Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En flere uger lang hedebølge med op til 40 grader udfordrede tyske vinbønder sidste sommer. Men resultatet er blevet godt.

Fans af tysk vin ved det allerede, og alle andre kan bare glæde sig: Årgang 2015 fra de tyske vinbønder er på vej ud i de danske forretninger, de første flasker har været på hylderne i nogle måneder, og de er imødeset med store forventninger.

2015 er blevet kaldt "en topårgang" med druer i "spitzenqualität", og de flasker, jeg har haft mulighed for at smage indtil nu, bekræfter generelt, at vinbønderne syd for grænsen har fået noget godt ud af deres anstrengelser.

For som det jævnligt er tilfældet, lignede det i løbet af sommeren 2015 ikke et let år at være vinbonde i Tyskland. Det kan godt være, vi nordboer tror, det er nødvendigt at komme syd for Alperne for at finde den sommervarme, som vi sjældent har i ret mange dage ad gangen herhjemme, men man skal ikke ret langt syd for Hamburg, før de kan berette om en anden virkelighed.

Om det er tilfældige udsving eller en følge af klimaforandringer, ved endnu ingen, men de tyske vinområder har de seneste 15-20 år oplevet varmere somre. Sidste år blev det ekstremt, da temperaturerne i flere af de tyske delstater nåede op på 37 grader. I den sydlige del af Baden måltes 40 grader flere uger i træk i den hedebølge, som i juli og august lagde sig over Tyskland.

Det udfordrede selvsagt de yngste vinstokke, hvis rødder ikke var nået så langt ned, at de kunne finde vand i undergrunden, og det var flere steder nødvendigt at vande for at undgå tørkedød i vinmarkerne.

Vinbønderne forventede derfor, at det samlede udbytte ville blive mærkbart mindre end året før, men i sidste halvdel af august kom den regn, som planterne havde savnet, og derefter fulgte køligere vejr med vind, der tørrede druerne, så man undgik udbredt råd i druerne, og samtidig gjorde det muligt at beholde den nødvendige syre i druerne.

Og de havde klaret sig godt: Mostvægten - mængden af sukker i druerne - var flere steder højere end i 2014, og i Mittelrhein, Sachsen og Württemberg blev der høstet en større mængde druer end året før. Samtidig kunne vinbønderne i Rheinhessen melde om perfekt modnede rødvinsdruer, og de forudså frugtige, klassiske hvidvine med moderat syre og et bredt aromatisk billede.

Lignende forudsigelser kom fra Rheingau, Pfalz og Nahe, mens bønderne i Mosel ganske vist endte med en høstmængde, der var otte procent lavere end i 2014, men til gengæld kunne høste velmodnede druer, både blå og grønne, der havde potentiale til dybtfarvede røde vine og frugtige, harmoniske hvidvine med god balance mellem sødme og syre.

Selv i Baden, der som nævnt havde døjet med ekstrem varme i flere uger, kunne de bekymrede bønder - ved Kaiserstuhl og Tuniberg måtte flere af dem i midten af maj se et haglvejr reducere deres kommende udbytte betydeligt - fra midten af september høste sunde og modne druer, som ikke mindst for de blå druers vedkommende forventes at give kraftige vine med dyb farve.

Vingårdenes basisvin

I det hele taget tegner der sig en god årgang for de tyske rødvine. I dag holder vi os dog til hvidvinene anno 2015 og fortrinsvis vine på "entry level", altså vingårdenes basisvin.

Det er udpræget dem, der holder forretningen kørende for vinbønderne, og det er som regel tegn på kvalitet gennem hele sortimentet, hvis producenten formår at lave en god basisvin. Det er generelt lykkedes for de 10, som er med i dagens test - blandt andet er det værd at bemærke, at vinene har "normale" alkoholprocenter trods den varme sommer.

De 10 vine i dagens test udgør selvfølgelig ikke et komplet billede af kvaliteten af tyske hvidvine fra 2015. De er valgt efter tilgængelighed (hvad kan fås i Danmark), efter anerkendte kvalitetsproducenter og efter prisen.

Og som det ses i noterne til vinene, kan du gøre gode køb lige fra bunden fra prisskalaen.

Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce