I den lille by Bergheim holder Jean-Michel Deiss og hans søn Mathieu streng disciplin blandt vinstokkene. De skal ikke have det for godt

Er han i godt humør i dag – eller får vi en skideballe, hvis vi kommer for sent? Frygten for Jean-Michel Deiss’ temperament er med som fjerde passager, da jeg sammen med vinskribent Mads Jordansen (Winelab.dk) og Dorte Pontoppidan fra Sopexa (konsulentbureau for den franske fødevare- og drikkevareindustri) forsøger at slippe uden om en omkørsel uden for den lille by Scherwiller i Alsace.

I fugleflugtslinje er der vel en kun halv snes kilometer mellem vores bil og vores næste aftale: Monsieur Jean-Michel Deiss i byen Bergheim. Men vores gps bryder sig ikke om omkørsler og insisterer på, at vi skal fortsætte frem ...

Hvis man vil have en introduktion til biodynamisk vin, ikke bare i Alsace, men i sin grundform (og det vil man gerne), er en mand som Deiss god at opsøge. Siden 1997 har han dyrket sin vin biodynamisk, og han har i årevis været fortaler for at dyrke vinene som i gamle dage, hvor de forskellige druesorter stod ved siden af hinanden i markerne - kaldet complantation (sammenplantning).

Men selvom billeder af manden med de små, glimtende øjne, det skælmske smil og det store hår og skæg kan lede tankerne hen på en vennesæl skovtrold, gør man efter sigende klogest i at komme til tiden, når man har en aftale med ham. Og lige der har vi tre danskere et problem med gps’en i lejebilen.

Efter at have passeret det samme kryds fire gange fra tre forskellige retninger finder vi en udvej og når frem lige på minuttet. Vi bliver modtaget af Deiss’ søn, Mathieu. Han har assisteret sin far med at lave vin siden høsten i 2007, og han forklarer, at hans far har travlt i marken med at binde planterne op – men der går kun få minutter, før Jean-Michel Deiss dukker op og hilser venligt på os alle.

Han har prøvet det før og trækker os med ud til en overdækket terrasse, hvor to hjørnestolper hver har en vinplante kravlende op ad sig. Den ene har fået lov at vokse frit, mens den anden er blevet beskåret. Den fritvoksende er ikke interesseret i andet end at vokse og producere løv. De blomsterstande, den sætter, bliver ikke til druer, men falder af, forklarer Deiss. Den anden, derimod, er blevet opdraget og skal nok producere druer.

Egentlig har han kun 10 minutter, men som det vist er sædvane for Jean-Michel Deiss, kaster den ene forklaring gribetråde ud efter den næste, og det er umuligt at få det hele ned på notesblokken. Det gør ikke så meget, for grundstammen i hans filosofi er beskrevet i adskillige bøger om Alsaces vine og vinproducenter: Mennesket skal tvinge vinplanten til at yde sit bedste – den skal disciplineres. Og man kan i øvrigt ikke fortælle historien om et terroir med kun en druesort. Kan man måske lave god musik med kun en tone? Det, som vinen skal fortælle, når man drikker den, er ikke, hvordan riesling eller gewürztraminer dufter og smager. Vinen skal fortælle, hvad den har oplevet på sin vej til dit glas. Hele historien fra de dybeste rødder til de mest modne druer.

Mathieu Deiss er mindre højtflyvende (!) i sin forklaring, som han giver, da vi 10 minutter senere er ankommet i hans gamle Peugeot til marken Schoffweg. Han indrømmer gerne, at han og hans far er ”ret forskellige”, men det er ikke noget problem:

- Ofte vil vinen og marken fortælle os, hvad vi skal gøre. Og vi vil den samme vej – det, vi fokuserer mest på, er balancen i vinene. Hvert sted har sin egen balance – hvis du tager en sydvendt mark tæt på en dal uden megen vind og med fugtighed, så vil druerne være følsomme over for botrytis, og skallerne er måske ikke modne på samme tid, som druerne her på Schoffweg, som er østvendt, ret blæsende og uden fugtighed. Her vil de modne druer ikke have botrytis, og her får vi en tør vin.

Far og søn forsøger også at skabe harmoni årgangene imellem.

- Det er meget vigtigt for os, at vi har en konsistent kvalitet. Vinene bør ligge tæt på hinanden, siger Mathieu.

Og hvordan bærer man sig ad med det, når naturen ikke byder på de samme vækstbetingelser år efter år? Complantation, biodynamik og dybde er ifølge Mathieu vejen frem. Før phylloxeraen nåede til Alsace i slutningen af 1800-tallet, var der 130 druesorter på markerne. Nogle af dem havde ekstra stor modstandskraft over for coulure (for lille frugtsætning),og andre tålte bedre andre prøvelser. Ved at plante dem alle sammen kunne vinbønderne til en vis grad ”forsikre” sig mod udfald i dårlige år.

Og så skal vinene ned! Ved at tvinge vinenes rødder dybt ned i jorden, opnår vinbonden en mere stabil plante, der ifølge Mathieu og hans far er mindre følsom over for temperaturer og regn.

- To meter nede svinger temperaturen mindre end 0,2 grader i løbet af året, forklarer Mathieu.

Det er dog ikke en skudsikker løsning, for i 2006 betød regn og høje temperaturer i høsttiden, at Jean-Michel Deiss var nødt til at deklassificere det meste af sin høst. Selv en trold kan ikke hekse.

  • Klingenberg_Kenneth_(2015)_15

    Af:

    Jourhavende på Fyens.dk og vinskribent

Mere om emnet

Se alle
En racerkører med god tid i vinkælderen

En racerkører med god tid i vinkælderen

Deiss' hvide - og den røde monster-pinot

Deiss' hvide - og den røde monster-pinot