Tilbage til 1980: 33 år gammel merlot

Weinert Merlot 1980, 13,2 procent, 750 kroner hos www.vinslottet.nu: Transparent, teglstensfarvet vin. Næsen har næsten pinot-karakter med tydelig ælde, medicinskab og læder. Røget bacon, animalsk præg og skovbund. Let mundfornemmelse, ganske frisk i stilen. Let oxidativt præg uden at det går i sherrymode. Ikke meget frisk frugt, men eftersmag af læder, tørret frugt og lidt tobak. Tanninerne ånder stadig. Fylder munden ganske godt, og ganske sprælsk syre trods alderen. Næsen er mere interessant end smagen. En vin til vildt, en risotto med svampe eller endnu bedre meditation i sofaen. Fire stjerner til prisen - fem hvis penge ikke betyder noget.
Foto: Robert Wengler

Tilbage til 1980: 33 år gammel merlot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Tilbage til fremtiden" - nu med vin. Fem flasker fra argentinske Weinert tager vinredaktørerne på en tidsrejse tilbage til 1980.

Vin fra 1980 er en sjældenhed. Druerne blev høstet i året, da Sovjetunionen invaderede Afghanistan, og Ronald Reagan bankede Jimmy Carter i kampen om præsidentposten i USA. I dag er de fleste flasker fra den tid forlængst drukket eller døde under proppen. Men ikke Cavas de Weinerts merlot, som vinredaktørerne har i glasset.

Den yngre vinredaktør har en svaghed for vin med alder, og han er begejstret:

- Det er som at få vin fra en anden planet, hvis man er til frugtbamser, udbryder Klingenberg med henvisning til populære storsælgere fra Argentina, Chile og Sydafrika.

- Umiddelbart er det ikke en duft, hvor man siger "wauuuw, det bliver jeg nødt til at smage": Her er jord, ost og pibesnask, og nogle vil sikkert tænke "hvad fanden?". Det er ikke frisk frugt, som dominerer, men vinen har en meget fin balance og stadig en lille syre, som titter frem og giver friskhed. Den er i høj grad i live - og smager godt, lyder dommen.

Et godt glas præsenterede i sidste uge Cavas de Weinert schweiziske vinmager Hubert Weber (se ham her eller find ham på mitfyn.dk). Han ligner med sit viltre hår professor Emmet fra filmen "Tilbage til fremtiden", men tidsmaskinen er i dette tilfælde ikke en Delorean, men fem flasker fra vinhuset sat til test i et kontorlokale under neonlysets skær. Den yngste flaske - Carrascal - er fra 2007, og Cavas de Weinert skiller sig ud fra resten af Sydamerika (og faktisk også producenter i den gamle vinverden) ved først at sælge vinen, når Hubert Weber & Co. vurderer, at den er klar. Årgang 1980 blev lagret på fade og først flasket i 1987 (i øvrigt året, hvor den ældre vinredaktør hørte Lars H.U.G på sin første Roskildefestival).

Vinredaktørerne er delt på de to første i kvintetten: Weinerts malbec fra 2006 og årsungen Carrascal, som er et blend. Den ældre vinredaktør Vilsbæk er begejstret for den saftigt-friske og letløbende malbec, som skiller sig ud fra de tunge bøfvine, som man ser fra de andre producenter i Mendoza. Den yngre vinredaktør Klingenberg falder for Carrascal, som har en kompleks næse, en i første omgang kort eftersmag, inden den folder sig ud som en drikkeanimerende vin med god syre og ditto tanniner.

- Den kunne være sjov at smage om et par år, når de sekundære og tertiære aromaer dukker op, noterer den yngre vinredaktør.

Vi skal længere tilbage i tiden, og næste vin er Weinerts Gran Vino fra 2004, som er et blend af druerne malbec, cabernet sauvignon og merlot i forholdet 40, 40 og 20 procent. Druesorterne er gæret hver for sig, inden de enkelte vine er blandet til den færdige model. Vinen er transparent og let ældet, og så er den nogenlunde til at betale.

- 129 kroner for en flaske, det er sgu okay, siger den yngre vinredaktør.

2004 har behagelig parfumeret frugt i næsen med kirsebær og marcipansødme og lidt lakrids fra fadet. Den er frisk i munden med søde, røde bær, levende tanniner og en frisk syre - det er som en mere raffineret udgave af Carrascal med lidt alder på. Kødfuld uden at være tung, og til prisen lander dommen på fem små stjerner.

- Det er rigtig, rigtig god vin til prisen, og man kan ikke fornemme, at den er ti år gammel, vurderer redaktør Klingenberg.

Tidsmaskinen får endnu et nøk, så vi kommer tilbage i 1997. Det var Hubert Weberts første årgang for Cavas de Weinert, og igen er vinen et blend af malbec, cabernet sauvignon og merlot. Prisen er med alderen steget til 275 kroner flasken og dermed oppe i et leje, hvor man kan få en flaske hæderlig champagne eller god bourgogne. Alderen har sat sit præg på farven, som har fået en tand i retning af det teglstensfarvede. Næsen har frisk likørsødme, skopudsemiddel og et touch af karamelbudding.

- Det er seksten og et halvt år siden, at druerne blev høstet, konstaterer den yngre vinredaktør respektfuldt og fortsætter:

- Den skuffer en smule i munden - lidt for meget dans på tå uden at få vægt bag. Den er elegant nok, men folder sig ikke rigtigt ud. Men kan man finde andre vine med samme præg af ælde til en pris - barolo eller pinot noir, funderer han.

Vi lander på fire stjerner til årgang 1997. Den yngre vinredaktør ville hellere investere sine sparepenge i to flasker 2004 end en enkelt fra 1997.

Med årgang 1980 fra Weinert er vi oppe i 750 kroner og dermed på niveau med første cru fra Chambolle Musigny i Bourgogne, vin som de færreste forbrugere køber.

- Den ville få fem stjerner for oplevelsen, hvis jeg ikke skulle skele til prisen. Men fire i forhold til de 750 kroner, for man kan godt finde andre gode flasker til de penge, konkluderer den yngre vinredaktør tørt.

Han skal ud til dagens dont på Fyens.dk, og den ældre vinredaktør rydder op og propper til. Han har fået opgaven med at teste udviklingen på Weinert 1980. Vinen har stadig liv efter at have været proppet til på køl i 48 timer: Næsen har hengemt skab, cigarkasse og fersk bacon, her er figen og nødder i munden, hvor det oxiderede præg nu er mere fremtrædende uden at være et problem. En lang eftersmag byder på lidt lakrids, tobak og støvet medicinskab med et touch af kamfer. Ganske flot efter 33 år.

Cavas de Weinerts vine bliver herhjemme forhandlet af www.vinslottet.dk.

Tilbage til 1980: 33 år gammel merlot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce