Sydamerika: Vinens svar på indie-rocken


Sydamerika: Vinens svar på indie-rocken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe små producenter i Chile vil være det friske pust i en verden af blå blazere og gråt flannel.

Når chefvinmageren på mastodonten Vina Tarapacá laver vin i sin baghave, så er det con amore. Og når et brasiliansk ægtepar køber gamle Mærsk-containere for at installere dem ved siden af huset, så de kan rumme deres vintønder - ja, så er det også af kærlighed til vin.

Movi hedder en lille sammenslutning af entusiastiske vinmagere i Chile, og en af initiativtagerne Angela Mochi og husbonden Marcos Attilio driver vineriet Tunquen Wines i Casablanca Valley. De har sat mig stævne til en smagning på Bocanáriz, den mest fancy vinbar i hovedstaden Santiago de Chile, for at fortælle om de små producenter, som de færreste i Europa kender til.

- Har du nogensinde hørt om Movi, spørger Angela Mochi på et engelsk med en nydelig brasiliansk accent og får det forventelige, let beklagende nej.

- Nej vel, men Movi er fantastisk, udbryder hun begejstret.

Hvis de store producenter er at sammenligne med Bruno Mars, Beyonce og Jennifer Lopez, så er de små producenter i Movi vinverdenens svar på indie-rocken: The Killers, Franz Ferdinand og Radiohead - blot i spæd udgave.

Movi - The Movement of Independent Vintners - blev dannet i 2009 af 12 grundlæggere som et oprør mod en industri fyldt af blå blazere og grå flannelsbukser på dyre adresser i Santiago de Chiles finansielle centrum Las Condes. Antallet af medlemmer i Movi er nu oppe på 21, og de tæller personligheder som Vina Tarapacás chefvinmager Ed Flaherty, den schweiziske advokat Mauro von Siebenthal foruden Angela Mochi og hendes mand Marcos Attilio, som har droppet deres job som fødevareingeniører for at lave vin.

300 vinerier

Movi er et stille oprør i vinlandet Chile, som i de to årtier efter Pinochets fald rykkede til en global førsteplads, når det gælder om at give forbrugerne value for money med gæret druemost. Movi vil være den lille dråbe, som stikker ud i et hav af gode, men genkendelige og for en dels vedkommende også ret kedsommelige vine.

- Idéen var at samle vores anstrengelser. Det er svært i Chile, for vi har den mest koncentrerede vinindustri i verden med blot 300 eksportvinerier, siger Angela Mochi.

Deres udsendte indvender, at Australien også en bunke vinfabrikker.

- Ja, men de har 700 - mere end det dobbelte af vores. Argentina har omkring 1200 vinerier, så Chile er det mest koncentrerede vinproducerende vinland i verden. Men med Movi skaber vi en vidunderlig mulighed for at vise, at Chile er andet end volumen og vin fra fabrikker, siger Angela Mochi.

Sidewaysforfatter til frokost

Stemmen er flamboyant entusiastisk, mens hun fortæller om den nordligste producent oppe i Atacama-ørkenen til den sydligste nede i Maule Valley. Movi er en modkultur: En flok originaler, som mødes to gange om året (de spiste frokost med Rex Pickett, forfatteren til filmen "Sideways" ved det seneste), og mange af medlemmerne har et day job ved siden af deres vinproduktion.

Ed Flaherty fra Flaherty Wines sætter til daglig kursen for de flasker fra Vina Tarapá, som bliver solgt hos Skjold Burne-butikkerne i Danmark. Amerikaneren har arbejdet for en stribe af de store firmaer i Chile og begyndte med at producere under 100 kasser af sin egen vin i 2004 og toppede i 2011 med omkring tusind kasser. Dermed er han ved at være blandt de mest producerende Movi-medlemmer og kandiderer til det, som Angela Mochi med et smil kalder "The Concha y Toro of Movi" med henvisning til den største chilenske vinkoncern (i Danmark kendt fra Coops hylder).

93 point hos Parker

- Ikke alle medlemmer af Movi har eget vineri eller egne druer. Nogle køber druer og bruger en tredjeparts vineri. Det er et miks, og man behøver ikke at have sit eget for at blive medlem af Movi. Det eneste krav er, at du skal lave god vin med personlighed, og Ed har sin egen mark bag baghaven, bruger druerne og køber nogle og laver vinen derhjemme, fortæller hun.

Man skal bruge nogle minutter med sin browser på hjemmesider som www.wine-searcher.com for at finde flasker fra Movi-producenterne, men det kan lade sig gøre hos netbutikker i England og Tyskland.

Gillmore Estates carignan på op til 100 år gamle stokke (93 point hos Parker-guidens Jay Miller) ligger til 17 euro flasken hos www.riesling-und-co.de.

Flaskerne er ikke billige. Håndværk koster, og Movis arbejde flugter med industriens drøm: Chilensk vin er blevet kendt og elsket, men nu handler det om at få prisen pr. liter i vejret for at tjene flere penge. Movis producenter er begyndt at sælge flasker ud af Chile, og gennemsnitsprisen er 25 dollar per flaske - tre gange det chilenske eksportgennemsnit.

- Chile er karakteriseret af storskalaproducenter, men vi ligger i den anden ende og fremstiller vine med personlighed. Vi fokuserer på at producere vin i en menneskelig skala, forklarer Angela Mochi.

Angela Mochi lægger ud med en riesling fra Meli - den har en lækker næse med petroleum, men skuffer i munden med tynd frugt og lav syre. Villard Estates pinot noir fra Casablanca har en fransk næse med lækker, kølig og saftig frugt og Starry Nights syrah har sorte bær, peber og lakrids i en heftig næse, inden en smuk lang eftersmag.

De 20 flasker demonstrerer mangfoldigheden hos de chilenske indie-producenter. Generelt er niveauet højt og mere skarpt, og man får lyst til at smage mere. Måske kommer vi til det i Danmark, for Movi får penge fra den chilenske eksportorganisation Pro Chile til et fremstød i udlandet. Fredagen før denne smagning på Bocanáriz i Santiago de Chile mødte Angela Mochi og resten af Movi de 50 landechefer fra Pro Chile til et seminar hos et af medlemmerne Rukumilla.

- Det var et vigtigt møde mellem Movi og dem, der bestemmer i Pro Chile. Og det var vigtigt, fordi de nu anerkender os, siger Angela Mochi.

Læs mere om Movi og medlemmerne på www.movi.cl og om Angela Mochi på www.tunquenwines.com.

Fyens Stiftstidende var inviteret til Chile af Wine Source Chile.

Sydamerika: Vinens svar på indie-rocken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce