Italiensk vin har de seneste år toppet importlisterne. Vi smager fem flasker i forskellige prisklasser fra det populære vinland

Tænk efter, hvilke vine du har smagt inden for de seneste par uger. Jeg gætter på, at der har været minimum én italiensk iblandt. Og tager du et kig i vinreolen, er der sikkert en del italienske vine at finde.

Italien er og bliver danskernes favoritvinland i hvert fald bedømt ud fra importstatistikkerne. De seneste år har landet udgjort en femtedel af al vinimport til Danmark og dermed placeret sig et godt stykke foran konkurrenterne fra særligt Chile, Spanien og Frankrig.

Den seneste opgørelse over vinimporten fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) og Dansk Erhverv viste, at der i 2014 blev importeret 182 millioner liter vin til Danmark, heraf 39 millioner liter fra Italien. Og dermed havde mere end hver femte boks eller flaske vin, der blev solgt til Danmark italiensk etiket. Italienske vine var dermed for femte år i træk på en suveræn førsteplads som danskernes foretrukne.

Fransk vin på retræte

I 2014 rykkede Chile fra en fjerdeplads forbi Spanien på tredjepladsen og overtog dermed Frankrigs andenplads. Franskmændene måtte helt ned på en fjerdeplads - den dårligste placering siden 2006. Landene på anden-, tredje- og fjerdepladsen ligger dog meget tæt. Alle står for en import på omkring 13 procent.

Fransk vin har ellers i mange år været danskernes foretrukne, men de seneste år har franskmændene kunnet se en række store og små vinlande erobre markedsandele.

En af forklaringerne er givetvis flere år med dårlig høst. Det nyeste og værste eksempel er 2013, da et massivt uvejr ødelagde store dele af høsten i blandt andet Bordeaux, Bourgogne og Champagne. Mange vinproducenter mistede over halvdelen eller mere af den kommende høst. Situationen var så alvorlig, at den franske regering greb ind med økonomisk hjælp til vinbønderne. Det dårlige vejr betød, at den franske druehøst blev en af de mindste i de seneste 40 år.

Prisresistente

Den stigende konkurrence fra særligt de oversøiske lande har ikke fået franskmændene til at skrue ned for priserne. Tværtimod.

En nogenlunde flaske fra hæderkronede områder som Bourgogne og Bordeaux koster rask væk 100 kroner, mens man efterhånden skal betale det tredobbelte for at få en flaske, der virkelig viser områdets klasse.

Selvfølgelig er der undtagelser, men når eksempelvis Chile år efter år kan levere solide vine på kendte druer med masser af karakter til langt mere konkurrencedygtige priser, er Frankrig udfordret.

Det foretrukne rejsemål

Men tilbage til italiensk vin. En af årsagerne til danskernes glæde ved italiensk vin er formentlig, at landet er et af vores foretrukne rejsemål, om det så er storbyferie i Rom eller campingferie ved Gardasøen. Det er naturligvis hverken den halve eller hele forklaring, for Spanien er som bekendt også meget populært at rejse til, men når det gælder vin, har Italien nok en fordel med lidt flere kendte navne (brunello, chianti, amarone og barolo), der appellerer til forbrugerne.

Med et stort bagagerum fyldt med flasker er mange små importfirmaer også blevet grundlagt efter en ferie i Italien. Et besøg hos lokale vinbønder har udviklet sig til større eventyr med import fra det meste af landet.

Og der er da også masser af forskellige flasker at finde, uanset om man er til mousserende, hvid eller rød.

Generelt er Italien et af de mest alsidige vinlande overhovedet. Der dyrkes vin overalt på et utal af lokale druer. Kvantitet er som bekendt ikke altid lig med kvalitet, og lige så gode Italiens dyreste og mest kendte vine er, lige så meget dårlig og kedelig vin findes der desværre også.

Førnævnte navne som eksempelvis barolo og amarone er nok kendte for de fleste. Godt hjulpet på vej af billige eksemplarer fra supermarkederne, der ikke altid yder de hæderkronede navne retfærdighed. Producenterne er presset af en stadig større konkurrence fra især vinlande uden for Europa. De nævnte kronjuveler bliver derfor mere eller mindre skamredet i form af vine, som kvalitetsmæssigt ikke er på et niveau, man ellers skulle forvente. Omvendt er prisen i den lavere ende.

Uanset hvad er italiensk vin meget andet end disse vine. Flere mindre områder har investeret stort de senere år, og flere af de bedste producenter herfra begynder at få en fod indenfor på de større eksportmarkeder. Her er ofte gode køb at gøre, da navnet eller området ikke påvirker prisen i opadgående retning.