Smagen af en god næse

Foto: Lasse Hansen

Smagen af en god næse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks største destilleri ligger nu på Fyn. I juni åbnede Nyborg Destilleri, og oplevelsesstedet, der destillering af whiskyen "Isle of Fionia".

Der ligger et lille stykke Skotland på Holmens Boulevard i Nyborg. Let, bred og med masser af sødme. Med klare frugtnoter og en imponerende eftersmag taget den unge alder i betragtning.

I hvert fald hvis man spørger Kim Møller-Elshøj, blender og fortæller for det nyåbnede destilleri, som sidder ved baren og først lader næsen og derefter munden gøre sit arbejde. Whiskyen i glasset er det, det hele handler om: Ardor - Isle of Fionia.

Nyborg Destilleri
Nyborg Destilleri, som også har tilhørende restaurant og butik, åbnede den 10. juni 2017 og kan i dag kalde sig Danmarks største destilleri.Niels og Nicolai Rømer ejer foruden Nyborg Destilleri også Ørbæk Bryggeri, hvor de startede med at brygge whisky i 2009. Det er denne whisky, der nu er drikkeklar. Navnet på denne første single malt whisky er "Ardor - Isle of Fionia".

Destilleriet har til huse i et gammelt DSB-værksted med 125 år på bagen. Renovering og indhentning af nødvendige tilladelser har taget ejerne fem år.

Der er små 20 ansatte på Nyborg Destilleri i dag.

I Nyborg Kommune ligger også mikrobryggerierne Ørbæk Bryggeri og Refsvindinge Bryggeri.

Vand eller ej

- Det er en evindelig diskussion, om man må hælde vand i sin whisky eller ej. Jeg gør det. Det smager oftest bedre, nogle duftstoffer bliver fremhævet ved en lavere alkoholstyrke, du får en anden mundfornemmelse, og den bliver lettere at drikke, siger Kim Møller-Elshøj og understreger, at det selvfølgelig er forskelligt fra whisky til whisky, og at en gylden regel er, at alkoholprocenten bare ikke må komme for langt under 40 procent.

Kim Møller-Elshøj var 14 år, da han på et natløb smagte single malt whisky for første gang fra en lidt ældre spejders lommelærke. Siden er han blevet opdraget på destillerierne i Skotland, hvor han i øvrigt også har en whisky-far, der aldrig er mere end et opkald væk. Han får en klump i halsen, når han snakker om det, og det er også det, der gennemsyrer arbejdet i Nyborg. Kim Møller-Elshøj har følelserne og hjertet med i projektet på Holmens Boulevard - og så sandelig også sin næse.

Den hemmelige opskrift

- Der er ikke nogen enkel hemmelighed bag vores whisky. Blot en god næse, en fælles trang til at skabe noget nyt og dernæst en lang række faktorer, fortæller han og påbegynder en af de rundvisninger, han giver flere af hver eneste dag.

De mest distingverede masterblendere bruger ifølge Kim Møller-Elshøj kun næsen 90 procent af tiden, når en whisky skal bedømmes. Men i de fire haller, der i 125 år var værksted for Statsbanernes godstoge, både dufter og smager man trods alt. Men næsen kommer altid først.

Nicolai har faktisk en udmærket næse, siger Kim Møller-Elshøj alvorligt, da han står i det toldfrie område af destilleriet med egetræsfade på rad og række og får øje på Nicolai Rømer.

Fri agent

Nicolai Rømer og hans far Niels Rømer, ejerne af Ørbæk Bryggeri og nu også Nyborg Destilleri, er begge på matriklen i dagens anledning. Niels Rømer har besøg af en entreprenør, der skal sørge for bedre akustik i destilleriets frokoststue, som senere i dag bliver brugt til et privat arrangement. Nicolai Rømer bor lige ved siden af destilleriet og kommer her næsten hver dag som en slags fri agent og hjælper i produktionen. Smilet når helt op til øjnene, da han møder vores og fortæller, at destilleriets tredje bryg er sat i gang.

- Vi har brygget og destilleret whiskyen på Ørbæk Bryggeri frem til for en uge siden, hvor vi endelig startede whiskyproduktionen op her på destilleriets nye adresse. Det er derfor stadig ret nyt for os, og det er rigtig spændende, siger Nicolai

Rømer og går fra den rå lagerhal mod lyset fra panoramavinduer i bygningens fulde højde og de syv meter høje kobberkedler til destillation af primært whisky, men også rom, gin, snaps og vodka.

Iværksætterånd i koncentrat

Efter fem års omfattende renovering og tålmodig indhentning af tilladelser i forhold til brandfare, miljø og meget mere er Niels og Nicolai Rømer, Kim Møller-Elshøj og resten af de i alt små 20 ansatte på stedet endelig nået hertil - til tidspunktet hvor vårbyggen bliver kværnet, den knuste malt bliver overhældt med 64 grader varmt vand, hvor sukkerstofferne bliver udvasket, og urten gæres i tre til seks dage Og hvor den hvide, umodne whisky nu endelig bliver til ved seksdobbelt destillering i kobberkedler, man kan spejle sig i.

- Det er godt, det her.

Nicolai Rømers anerkendende udbrud kommer prompte, efter han har dyppet pegefingeren i den lille beholder uden på kobberkedlen og smagt hjertet fra destilleringen af tredje bryg. Hoved og hale er sorteret fra. Destillatøren Stig Juhl-Rasmussen, der i øvrigt også var med på Kim Møller-Elshøjs spejderløb i barndommen, nikker og smiler, inden han pludselig står på toppen af en stige og kigger ned i et stort sikar.

Den umodne, hvide whisky

- Er det ikke vildt at tænke sig, at kun 30 procent af smagen stammer fra den umodne, hvide whisky. De resterende 70 procent af smagen stammer fra fadene. Alle fade er forskellige. Langt de fleste er lavet af hvideg, enkelte af stilkeg. Der har været alt fra sød og tør sherry, portvin og Jack Daniels på dem før, fortæller Kim Møller-Elshøj fascineret.

Det er hans job. At finde og opkøbe de rette fade og finde frem til den rette kombination efter minimum tre års lagring på fadene.

- Vi tapper ikke med udgangspunkt i alderen, men i smagen. Vores whisky er formentlig først rigtig god efter seks år, anslår Kim Møller-Elshøj på vej videre.

Stynede popler

Vi kommer forbi den platform, hvor de engang vil bygge et mødelokale og et produktbibliotek, forbi det rum der på sigt bliver laboratorium i forbindelse med produktudviklingen, og tilbage i den rå lagerhal, hvor der i første omgang skal bygges et større reolsystem til de mange egetræsfade. Når porten åbnes her, ser man den næste hal, der i efteråret bliver omdannet til et eventområde for intimkoncerter med mere.

Det skorter ikke på projekter og ideer, og alt andet ville heller ikke give mening, når man møder whiskyfolket i Nyborg.

Etiketten på flaskerne giver sit eget bud på den hemmelige opskrift med billedet af de stynede popler. Et meget almindeligt vejtræ på Fyn og et symbol på, at det er vejen, det gælder på "Isle of Fionia". "Ardor" er i øvrigt det engelske ord for ildhu.

Smagen af en god næse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce