Serien om anderledes vine fra danskernes ferielande slutter i dag med en minitest af hvidvinsdruen godello - som også er blevet brugt til rødvin.

Jeg erindrer ikke at være stødt på en vin på druen godello i et dansk supermarked. Den har da også, i modsætning til albariño, som vi smagte i sidste uge, været tæt på at uddø. I 1970'erne var der kun nogle få hundrede vinplanter tilbage. Et redningsprojekt har siden bredt godello ud til mere end 1100 hektar i Spanien.

Druen findes næsten udelukkende i Galicien i det nordvestlige Spanien, og især i det lille område Valdeorras, der ligger et stykke inde i landet, ikke langt fra den nordlige grænse til Portugal.

Dagens test kan derfor kaldes en smal sag, og den bliver ikke bredere af, at alle dagens fire vine er fra det kun lidt større naboområde Bierzo. Det er især kendt for sine røde vine på sorten mencia, blandt andre Pétalos del Bierzo fra vinmagerberømthedeny Alvaro Palacios - det er en vin, som tidligere har høstet pæne anmeldelser i disse spalter.

Men i Bierzo dyrkes også grønne druer, blandt andre palomino (ja, den der også bruges til sherry), doña blanca og godello - og så eksperimenteres der med chardonnay, gewürztraminer og malvasia.

Mængden af nedbør er her markant lavere end i andre dele af Galicien - det årlige gennemsnit er på 721 millimeter, stort set som i Danmark, og gennemsnitstemperaturen er 12,3 grader, hvilket er 1,4 grader mere end den gennemsnitlige dagtemperatur i Danmark.

Men årligt får vinplanterne mellem 2100 og 2200 solskinstimer - noget som danske vinavlere kun kan drømme om. Her til lands kan vi glæde os, hvis vi ser solen i mere end knap 1500 timer, som er klimanormalen i Danmark.

Store forandringer oven på gærresterne

Man kunne tro, at når godello er en så relativt begrænset drue i udbredelse, var der ikke så meget at tage fejl af, når man stod med en flaske af vinen. Men dna-analyser har afsløret, at godello er identisk med gouveio og gouveio roxo fra Douro i Portugal. Og for at forvirre fjenden yderligere er sorten, som i Dão kaldes verdelho, identisk med gouveio og altså også godello. Verdelho fra Madeira er imidlertid en anden sort.

Som det også var tilfældet i sidste uges vintest, hvor druen hed albariño, har flere af vinene i dagens test lagret på bærmen. Det er en gammel teknik, som synes at vinde stadig større udbredelse, og det giver da også god mening, hvis man gerne vil gøre syrerige vine lettere tilgængelige for kunderne.

Vinmageren kan lade vinen lagre på gærresterne (bærmen), når gærcellerne er færdige med at omdanne sukkeret i mosten til alkohol. Gærcellerne vil derefter blive nedbrudt af enzymer, og det udskiller sukkerstof (polysakkarider), aminosyrer og mannoproteiner.

Sødme får, alt andet lige, en vin til at føles federe og tungere i munden, og proteinerne binder sig blandt andet til de tanniner, der måtte være i vinen, og reducerer dermed fornemmelsen af bitterhed i vinen, hvilket også giver en rundere mundfornemmelse.

Aminosyrerne kan fremkalde en brød- og nøddeagtig smag i vinen, og hvis vinen ligger på bærmen i et egetræsfad, kan lagringen trække ekstra aroma ud af træet, blandt andet vanilje, karamel og røg.

Man kan altså ændre markant på både duften og smagen af en vin ved at lagre den på gærresterne.

Smagte bedre efter fire dage

I dagens vin fra producenten Peique er det tydeligt, at der er andet og mere på spil end bare gærede druer. Her er en tydelig duft og smag af lakridsrod, og den bliver hængende i vinen.

Det er ikke nogen ubehagelig duft, og efter fire dage er der også en tydelig smag af pærer i lage, men det overrasker alligevel, at vinen dufter og smager sådan. Det er ikke karakteristisk for godello, men der kan ske spændende ting, hvis vin får lov at lagre med gærresterne.

Peiques vin har ikke ligget på træ, men den har fået fem måneders lagring med bærmen. Det er en vin, der tydeligvis ikke er holdt stramt fast af en klar syre, men derimod en lime-bitterhed, som giver en god vægt i vinen.

Den kræver nok lidt tilvænning - jeg kunne bedre lide den efter fire dage, så et tip herfra er at give den noget luft i en karaffel, inden den skal drikkes.

Et nøk bedre, og fra start langt friskere, er vinen Godello sobre lias fra Mengoba. Den har lagret med bærmen i 10 måneder på 5000 liters fade. Et så stort fad giver kun en begrænset ekstra smag til vinen - det rummer cirka 22 gange så meget som en tradionel barrique (der holder 225 liter), og fordi mængden af vin i forhold til træ er langt større i det store fad, bliver træets aftryk på vinen mindre.

Træets indflydelse begrænses også af, at vinmager Gregory Perez (som også står bag vinen Brezo Godello) kun anvender få nye fade. Han arbejder økologisk, men ikke mere fundamentalistisk end at han sprøjter mod svampesygdomme, hvis vejret er så fugtigt, at det kræves.

I vineriet bruger han druernes egen gær, og han eksperimenterer både med orange vin og med hvidvin på godello, der lagres under et lag flor (gærceller) - ligesom tør sherry.

Umiddelbart efter åbning forekommer vinen dog præget af nye fade, men den duft forsvinder ret hurtigt og giver plads til en brød- og gæragtig duft. Syren er plads, det samme er en fedmefuld æble- og ferskenfrugt, og så skal nogle nok overtales til at betale 140 kroner for en vin på en drue, som ikke ligefrem er kendt fra Bilkas tv-reklamer. Men missionen med denne serie er heller ikke at lovprise de vine, som de fleste kender i forvejen.

Fra asier til nødder og fed frugt

Du skal heller ikke gøre, som de fleste plejer, hvis du vil have det bedste ud af vinen fra Godelia, en vingård der ligger omkranset af bjerge, som giver beskyttelse mod den nedbør, der ellers er så rigelig i denne del af Spanien.

Vinen, som også hedder Godelia, er en blanding af sorterne godello og doña blanc, og også denne vin har lagret med gærresterne (i fem måneder), og den kræver en særlig behandling for at vise sig fra sin bedste side.

Umiddelbart efter åbning dufter vinen af lagen fra et glas asier, og man skal lede længe efter frugten i smagen. Men den er der - efter et stykke tid viser sig både æbler og ferskner, men helt godt bliver det først, når vinen er blevet grundigt iltet.

Også denne vin gensmagte jeg efter fire dage (den havde ligget tilproppet i et køleskab), og så var der både nødder og lime i duften og en fyldig, fed frugt i smagen med en korrekt afstemt syre.

Godelia har kun cirka fem hektar med godello og doña blanca, og det er en relativt ny fremgangsmåde i dette område at bruge druerne til en hvidvin; tidligere blev de grønne druer nemlig blandet med blå druer for at lave en clarete - en let og frugtig lys rødvin.

Det er Philipson Wine, som sælger vinen - og som sædvanlig gælder prisen ved køb af 12 flasker. Nu er dette måske ikke en vin, du når at drikke 12 flasker af, inden frugten har fået rynker, men en løsning kan jo være at finde en ven at dele en kasse med.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.