Log ind

Påskeøl med malt og humle

 • Påskeøl med malt og humle
  1 / 10
  Påske Ale, økologisk, Ørbæk Bryggeri. Fakta: 16 kroner/50 cl (7 procent)#####¤Gylden, ikke helt klar med tykt, hvidt skum. Markant humlet duft med citrus, bolsjer, hø. Stor fylde i smagen hvor både sødmefuld citrusfrugt - citronmåne, hvor er du?! - sødme fra alkoholen og en veldoseret bitterhed giver en stor og længevarende smagsoplevelse. Sammen med et markant smagsindtryk virker øllen tilmed harmonisk. Fem stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  2 / 10
  Frederiks Påske, Indslev Bryggeri. Superbrugsen: 20,95 kroner/50 cl (5,5 procent)####¤¤Lys, ufiltreret, med tykt, hvidt skum. Grapeskal og let hyldeblomst i duften og i smagen en frugtbutik af pomelo, abrikos og umodne meloner og en opfriskende kulsyre, der holder gang i festen. En atypisk hvedeøl - langt fra Hoegaarden-typen og tættere på en godt humlet ale. Derfor: Køb ikke denne, hvis du ønsker en sødlig øl, der ikke giver modstand. Prisen er helt i orden - og tjek, om den ikke skulle findes endnu billigere i et discountsupermarked. Fire stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  3 / 10
  Ærø Påske Ale, Rise Bryggeri. Fakta: 16 kroner/50 cl (5 procent)###¤¤¤Mørk ravbrun og klar med let beige skum. Peber og mørk malt i duften og i smagen en snert af jern sammen med mere malt. Øllen har en pæn bitterhed, uden at det på nogen måde kammer over. Let at drikke, men også ret let at glemme. Prisen hiver tre stjerner hjem.
 • Påskeøl med malt og humle
  4 / 10
  Påskebryg, Rækker Mølle Bryghus. Superbrugsen: 20,95 kroner/50 cl (5,7 procent)###¤¤¤Ravbrun og uklar med tykt, beige skum. Parfumeret duft med rugbrød, malt, lidt gærrest og karamel. Tydeligt rugbrød og maltsødme i smagen, fulgt af en udmærket bitterhed. Duften lover større oplevelser, end smagen kan levere, og den bliver ret kort i munden. Tre små stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  5 / 10
  Påskebryg, Kongens Fadebur, økologisk, Ørbæk Bryggeri. Superbrugsen: 39,95 kroner/75 cl (7 procent)####¤¤Mørk og uigennemsigtig. Tæt beige skum. Kraftig duft af karamel og malt med lidt chokolade på kanten. Rund mundfornemmelse med tydelig sødme, der først efter et stykke tid får modspil fra en lille bitterhed. En ikke udpræget kompleks øl - men den har fylde, sødme og varme, og den behøver ikke at blive serveret til mad. Prisen hiver den op på fire små stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  6 / 10
  Påskebryg, økologisk, Ørbæk Bryggeri. Fakta: 16 kroner/50 cl (7,2 procent)###¤¤¤Mørk ravbrun, uklar og med beige skum. Friskbagt maltrugbrød i duften og i smagen stor sødmefornemmelse med undertoner af sød lakrids og karamel. Her er lagt vægt på de mørke toner, og her er en meget lille bitterhed til at balancere sødmen. Dette er øllen til dig, der gerne vil stryges lidt med hårene - til osten ved påskefrokosten, eller når du slapper af i sofaen om aftenen. Tre stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  7 / 10
  Mørk Påske Bryg, Raasted Bryghus. Superbrugsen: 21,95 kroner/50 cl (6 procent)###¤¤¤Mørk karamelfarvet, lidt uklar med tykt, beige skum. Voluminøs duft af sødlig malt og stødte æbler. Rugbrød, malt og en moderat bitterhed i afslutningen. En øl, der hurtigt når sit højdepunkt og så flader ud. Man kunne måske godt forvente lidt mere underholdning. Tre små stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  8 / 10
  Thyra, Bryggeriet Frejdahl (Vestfyen). Føtex: 39 kroner/75 cl (4,6 procent)###¤¤¤Lys, ufiltreret. Tykt, hvidt skum. Dufter humlet og sødligt-citrus-agtigt. Der er faktisk lidt sommernat over det ... Mild i smagen med præg af citrusskal og grapefrugt og et kortvarigt, men tydeligt stempel af pilsnerbitterhed i slutningen. En øl i denne styrke kommer i sammenligning med de øvrige i denne test til at virke "let", men den er et udmærket alternativ til dig, der gerne vil have noget andet end en pilsner og ikke vil drikkes fuld af en påskeøl i 7-8-procent-klassen. Men for en øl, der trods alt ikke har mere at byde på, end denne har, er prisen i den høje ende. Tre små stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  9 / 10
  Påskebryg, Fur Bryghus. Meny: 37,95 kroner/50 cl (7,7 procent)####¤¤Ravbrun og klar med hvidt skum. Blomsterparfumeret duft med lys malt og en snert af nougat. Der er også noget blomsteragtigt i smagen ledsaget af krydret sødme fra alkoholen. Den fornemmes også i afslutningen som en ekstra "varme" i mundfornemmelsen. Her er smag nok til at klare det meste af maden på påskefrokostbordet - men prisen er i den høje ende. Fire små stjerner.
 • Påskeøl med malt og humle
  10 / 10
  Hannibal Påskebryg, De 5 Gaarde. Kvickly: 17,95 kroner/50 cl (6 procent)###¤¤¤Mørk ravbrun, klar og med tykt, beige skum. Dufter som at køre forbi et bryggeri, når der brygges! Smagen er rund, pænt fyldig med behersket bitterhed og en lille sødme, der viser sig mest frem i eftersmagen. En pæn allrounder, der ikke rigtig stikker ud og heller ikke af. Tre stjerner.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

En forholdsvis alkoholsvag øl og en øl med høj styrke stikker ud i denne test af påskeøl fra danske bryggerier.

Der er muligvis en grænse for, hvor meget øl danskerne kan kapere, men den er ikke nået endnu. Lørdag (efter deadline for denne artikel) afsløres vinderne af Årets Ølnyhed 2015, hvor et rekordstort felt af 1298 nye, danske øl er blevet snævret ind til to vindere. Hvis nogen havde troet, at de danske bryggere ville falde til ro efter omkring 20 års ølrevolution i Danmark, kan de tro om: De danske bryggerier overgår sig selv år efter år.

Siden 2010 er antallet af nye øl steget hvert år - og ikke bare med et par flasker: I 2014 sendte de 1108 nye øl på markedet, og det blev altså markant overgået sidste år med 1298.

Oveni kommer alle de andre øl, som er på markedet hele tiden, og sæsonøllene - aktuelt selvfølgelig påskeøl. Her lægger bryggerierne heller ikke bånd på sig selv, men tapper gerne flere forskellige påskebryg.

Men hvor bagerne ikke tøver med at stille fastelavnsboller frem den første hverdag efter nytår, foregår lanceringen af påskebryg stille og roligt. P-dag er ikke længere noget, man fejrer, og det har taget en del tid at samle øllene til denne test i forskellige supermarkeder. Der er langtfra den samme hype om påskeøl, som der er om juleøl.

Munkeøl under og efter fasten

Påsken markerer for katolikker afslutningen af de 40 dages faste fra askeonsdag til påskedag, og selvom man ikke er katolik, lyder det jo som en oplagt anledning til at tage sig et glas øl. I hvert fald begyndte restauratører i København i slutningen af 1800-tallet at importere øllen "Salvator", som blev brygget af paulaner-munkene i Bayern, op til påske. Munkene bryggede øllen for dog at få noget næring i sig, mens de fastede - og den hjalp nok også til at holde gejsten oppe i de 40 dage.

Salvator er en øl af typen dobbeltbock - en undergæret øl med en tydelig maltaroma og en højere alkoholprocent end en normal bock.

Mange af påskeøllene i denne test har tydelig duft og smag af malt - men de er knap så tunge og krydrede som de øl, der sendes på markedet op til jul, og de passer bedre til den lysere og mindre sødmefyldte mad, som foråret giver lyst til. Medmindre, selvfølgelig, at du går all in på en gentagelse af julefrokostens retter ...

Fri leg for bryggerne

Men generelt er der ikke nogen "regler" for påskeøl. Bryggerierne sender de øl ud, som de mener, de kan sælge, og det giver mulighed for at opleve en stor - som i markant - forskel på, hvad man får i glasset, når man knapper et par påskeøl op.

Ørbæks to påskeøl repræsenterer eksempelvis to vidt forskellige tilgange til, hvad en påskeøl kan være.

Påske Ale er en gylden, ufiltreret øl lavet med amerikanske humlesorter og dertil tørhumlet efter gæringen - det vil sige, at der er tilsat humle til den færdiggærede øl, som så har lagret med humlen inden aftapning på flaske. Den er selvsagt meget præget af humle og har sammen med en udtalt bitterhed en tydelig citrusaroma og sødmefornemmelse fra de syv procent alkohol.

Ørbæks anden påskeøl i denne test, påskebryggen, spiller på en helt anden scene. Her er en duft af rugbrød med malt og både lakrids og karamel i smagen. I denne øl er det sødmen, der spiller en uudfordret hovedrolle, og den bitterhed og friskhed, som karakteriserer påske-alen, er langt nede på rollelisten.

Lyngvilds øl - og en seriøs hvedeøl

Og så har vi et helt tredje bud på en sæsonøl, som ikke kalder sig påskeøl, men hører til den løst definerede kategori "forårsøl/sommerøl".

Den er ikke desto mindre et bud på en øl, som kan gøre sig til påskefrokosten, hvis du gerne vil have en øl, der smager af lidt mere, end en almindelig pilsner, og ikke vil drikke dig selv under bordet efter den første flaske af en alkoholtung påskeøl:

Jim Lyngvilds samarbejde med Bryggeriet Vestfyen - i Bryggeriet Frejdahl - har kastet en god håndfuld forskellige øl af sig - en af dem, porteren Roulv, nåede i finalen i afstemningen om Årets Ølnyhed 2015. Og Thyra, som øllen i dagens test hedder, er blevet lanceret som en øl til dem, der ikke bryder sig om øl.

Det kræver sin mand at markedsføre en øl med de ord, men hvis ikke Jim Lyngvild skulle kunne gøre det ...

Endnu et bud på en anderledes - og ikke mørk, tung og maltet - påskeøl kommer fra Indslev Bryggeri. Frederiks Påske er en hvedeøl, men langt fra den stil, som mange vil kende fra eksempelvis Hoegaardens hvedeøl.

Her er slet ikke samme sødme og "easy go happy og forsvind hurtigt fra mit glas"-smag som i den belgiske hvedeøl. Dette er seriøs business på en højhellig påskedag, og prisen er i orden.

Læs i næste uge: Flere påskeøl til frokostbordet

 • Journalist portræt

  Af:

  Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Mere om emnet

Se alle
Påskeøl: Der er forår i flaskerne

Påskeøl: Der er forår i flaskerne

6
Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg

Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere