Tunge, mørke øl kan være udmærkede - når det er mørkt og koldt udenfor. Vi leder efter forårsfornemmelser og frisk smag i anden del af påskeøl-smagningen.

Danskere siges at være et rødvinsfolk - formodentlig på grund af klimaet der favoriserer vin, der varmer og har mere "hygge-faktor", end et glas kølig hvidvin eller bobler umiddelbart har. Og forkærligheden for mørke dråber gælder tilsyneladende også for øl:

Fire af de 10 øl, som nåede i finalen i afstemningen om Årets Ølnyhed 2015, var portere eller stouts. Vinderen i klassen under seks procent alkohol blev favoritten, Charlies Cool Porter fra det sjællandske bryggeri Hornbeer, mens vinderen for øllene over seks procent blev Russian Imperial Stout fra Midtfyns Bryghus.

Med i opløbet i den alkoholtunge klasse var blandt andet Elskerinden Dessert Stout og Limfjords Porter Lakrids fra henholdsvis Syndikatet og Thisted Bryghus.

De mørke, tunge øl har bestemt deres charme, men efter denne skribents mening også deres tid - og den er overstået nu: Om en uge stiller vi urene frem til sommertid - så hvor bliver det forår af? Måske venter det på os i flaskerne med påskeøl.

Øl med morfar-garanti

De 10 øl, som var med i sidste uges vurdering på disse sider, var generelt præget af malt i duft og smag, og de forårsfriske fornemmelser tittede kun frem i et par af øllene. I dagens lille halve snes påskeøl er der mere friskhed at hente, også selvom vi stadig bevæger os rundt i høje alkoholprocenter.

Bryggeriet Vestfyen er leveringsdygtig i både dagens tungeste øl, Påske Ale, der med otte procent alkohol nærmest har "morfar-garanti", og en af de smagsmæssigt mest interessante, Påskebryg, der holder sig på moderate 6,5 procent. Det er en øl af bock-typen, undergæret og brygget med blandt andet pilsnermalt og lys karamelmalt.

I et hjørne for sig selv står Nørrebro Bryghus' Forårs Bock, økologisk øl med syv procent alkohol og så klar fornemmelse af røg i både duft og smag, at jeg omgående kom til at tænke på spegepølsemad med det hele ... Øllen kan dog sagtens drikkes uden noget til, men maltsødme og røg tager en del af forårs-friskheden ud af den og retter den mere mod påskebordet med kød. Den er brygget i tråd med den traditionelle tyske undergærede bock, som var udgangspunktet for den første danske påskebryg - fra Carlsberg - der blev lanceret i 1905.

Så er der mere friskhed over Carlsberg-bryggeriet Jacobsens Påske Pale Ale, som tilmed holder sig på 5,5 procent alkohol. Her er veltæmmet bitterhed, forfriskende citrus og ingen tung dyne af mørke maltaromaer eller alkoholsødme. Et godt bud på en allround-øl til både påskefrokosten og den første øl udenfor i forårssolen.

29 kroner for testens bedste forårsøl

Men det er vel passende, at dagens bedste bud på en forfriskende, forårsbudbringende påskeøl kommer fra solskinsøen Bornholm? For bare 29 kroner får du i Fakta Svaneke Bryghus' 75-centiliter-flaske fyldt med Påskefrokost Saison IPA, som øllen hedder.

Betegnelsen "saison" skulle som mange andre gode ting i øllets verden stamme fra Belgien, hvor bønderne før i tiden bryggede øl i årets kolde måneder til brug i resten af året og ikke mindst til at slukke tørsten hos de arbejdere, der var beskæftiget på gården i løbet af sommeren og høsten - altså sæsonarbejderne, les saisonniers.

I dag har bryggerier verden over deres helt egne fortolkninger og definitioner af, hvad en "saison" er, og i Svaneke Bryghus' udgave er der altså tale om en india pale ale-udgave, en sædvanligvis godt humlet øl, men her dog med en forholdsvis dæmpet bitterhed, som mest viser sig i afslutningen og eftersmagen som en smag af det hvide frugtkød i en grape.

Øllen er brygget med durumhvede - det kan jeg ikke smage, og man skal ikke lade sig forlede til at tro, at den så minder om en hvedeøl i gængs forstand. Det gør den ikke, for her er så tilpas meget humle på spil, at citrus-friskhed sammen med den føromtalte bitterhed totalt dominerer smagsbilledet. Køl den godt af, og du vil få en meget letdrikkelig øl - med fare for at tømme flasken for hurtigt ...

Hvis du bare vil have en ukompliceret øl, der også kan drikkes i store slurke, men som alligevel er mere underholdende end en grøn Tuborg, er Svanekes anden påskeøl, Gul Påske, en oplagt kandidat. Her er smagsprofilen en helt anden - meget afdæmpet og med en blomsteragtig lethed i både duft og smag. 14 kroner koster øllen i Fakta, og det er en billig genvej til lidt forårssol i glasset.

Så mangler vi bare solen udenfor.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Mere om emnet

Se alle
Påskeøl med malt og humle

Påskeøl med malt og humle

6
Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg

Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg