Danskere kan spare penge ved at købe vin i Sverige. Det er den lave svenske kronekurs og Systembolagets prispolitik, der lige nu gør det til en god forretning at tage over Øresund efter især de dyrere flasker.
Finanskrisen er som bekendt skyld i stort set alt, hvad der findes af dårligdom for tiden. Krisen har ramt landet, og finansministeren opfordrer danskerne til at bruge løs, så hjulene kan fortsætte med at rulle under den danske økonomi.

Et godt glas er enig med ministeren i, at der ikke er nogen grund til at opgive al luksus og overforbrug - heller ikke selv om det er januar, og reklamerne tager det for givet, at størstedelen af landets befolkning enten er på slankekur eller bare har spændt den økonomiske livrem ind. For lige nu er det muligt at gøre store besparelser på vin, hvis man er villig til at køre efter flaskerne.

Desværre for finansministeren kommer vores tip til at holde forbruget oppe ikke den danske økonomi til gode. Vi har kigget længere mod øst, forbi Slotsholmen og Finansministeriet - helt over til Sverige, hvor den svenske krone som bekendt ikke er, hvad den har været. Den ligger og roder rundt nede omkring 70 danske øre, og det kan man med stor fordel benytte sig af, hvis man er ude efter dyrere vine.

Svenskerne er henvist til at købe deres øl, vin og alkohol på Systembolaget, og her kan danskere selvfølgelig også handle. Og hvis man eksempelvis tager til Sverige på skiferie, kan et indkøb af især dyre flasker give en besparelse, der finansierer en del af turen.

Monopolets effekt

Tanken bag Systembolagets monopolsalg af alkoholiske drikke er, at forbruget af alkohol samlet vil blive mindre, hvis varerne sælges uden forsøg på at opnå profit og uden mængderabat. Når forhandleren ikke er nødt til at sælge noget og derfor heller ikke behøver at reklamere for sine varer, vil motivationen til at købe automatisk blive mindre end i et samfund, hvor øl, vin og spiritus er en vare, som flere forhandlere konkurrerer om at sælge billigst til forbrugerne og ofte som et "spar penge ved at købe flere-tilbud".

Det har ikke forhindret forbruget af alkohol i at stige i Sverige - som i andre lande - men politikerne mener fortsat, at monopolet er med til at dæmpe forbruget.

Om den argumentation holder på langt sigt, kan ingen selvfølgelig sige med sikkerhed, men det er et faktum, at de svenske priser på grund af den lave kronekurs og Systembolagets frivillige afkald på avance er meget konkurrencedygtige sammenlignet med danske priser. Det er nok tvivlsomt, om det så får danskerne til at drikke mere, for eftersom den svenske vinafgift er højere end den danske (cirka 16 kroner mod den danske på lige over seks kroner), er der ikke ingen fordel ved at køre til Sverige for at købe de vine, som sælger bedst herhjemme - dem der i supermarkederne koster 40-50 kroner flasken og endnu mindre, når de er på tilbud. Her er prisforskellen for lille til at betale turen.

Men er man ude efter dyrere vine, er der gode køb at gøre.

Omfattende sortiment

For Systembolaget forsøger ikke at begrænse svenskernes adgang til spiritus. Sortimentet er enormt, hvad angår både øl, vin og spiritus. Et godt glas har kigget Systemets sortiment efter og fundet en række flasker, der er væsentlig billigere end i Danmark. For eksempel bourgognehuset Louis Jadots røde Couvent des Jacobins fra 2006, som i Sverige fås for 109 svenske kroner - med en svensk kronekurs på 70 danske øre er det 76,30 danske kroner. Det billigste, vi har fundet den til herhjemme, er 115 kroner.

Den spanske rødvin Pintia fra Vega Sicilias bodega i distriktet Toro koster i topårgangen 2005 i Danmark 275 kroner, mens prisen i Sverige er 349 svenske kroner (244,30 danske).

Et skridt højere oppe finder man adskillige luksuschampagner, for eksempel Jacquesson Cuvée nr. 732 til 325 svenske kroner (227,50 danske) og Krug Grande Cuvée til 1275 svenske kroner (892,50 danske). Det billigste, vi har kunnet finde de to flasker til i Danmark, er henholdsvis 299,95 og 949,95 kroner. Her er der altså 60-70 kroner at spare pr. flaske.

Systembolaget har en meget detaljeret hjemmeside, hvor man også kan downloade en liste over hele sortimentet med priser. Men det er afgørende at tjekke på hjemmesiden, hvilke butikker der har vinene hjemme, hvis man planlægger en indkøbstur hos Systemet. Alle butikker fører nemlig ikke alle varenumre, men de kan skaffe dem på bestilling.

Man kan søge på den vin, man vil have, og når vinen er fundet, trykker man søg "hela landet" under "Var finns varan?" Herefter får man en oversigt over, hvor i landet vinen sælges, og hvor mange flasker der er i hver butik.

www.systembolaget.se
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Svensk krone falder i kurs

Monopolets historie