Over grænsen efter konfirmations-vin

Carmen Gran Reserva Chardonnay El Refugio Vineyard 2013, Casablanca Valley, Chile, 14 procent 60 kroner hos Fleggaard syd for Kruså ###€€€ Lys, gullighvid vin. Sødlig næse med æble og tropisk frugt og røget præg fra fad. Fadpræget i munden med tropisk frugt og pæresødme, ikke den store kompleksitet, men typisk chilensk fadlagret chardonnay til den lettere side, og det er positivt. Tre pæne stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Over grænsen efter konfirmations-vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinredaktøren kørte til Tyskland efter bud på konfirmationsvin. Han blev glad over tyskernes egen vin og skuffet over den italienske.

Foråret er påskefrokoster, konfirmationer og familiefester - og hvor finder man et godt glas vin til mindre eller større selskabelighed?

Vinredaktøren satte kursen mod den dansk-tyske grænse en onsdag i vinterferien for at tjekke udbuddet af konfirmationsvin i hvid og rød udgave, vin som kan købes for menneskepenge. Og så måske for at lade sig friste, men det er en anden historie, som følger i næste uge ...

Kruså dukker op efter halvanden times kørsel på motorvej i en lavning med et par sexbutikker, parkeringspladser og et midlertidig grænsekontrol i modsatte vejbane. Et skilt lokker med den første grænsebutik ved det næste højresving på tysk jord, og lidt oppe ad en bakke klemt inde under Hotel des Nordens' sommer-terrasse ligger en Fleggaard-butik.

Ikke den største Fleggaard, heller ikke den mest charmerende med udsigt til lageret, fodkulde og trange små gange mellem reolerne.

Fritz Keller Weinhaus Schwarzer Adler, Grauburgunder 2014, Baden, 12 procent, 1 l
5,9 euro hos Citti i Flensborg
#####€

Lys, gullig hvid med frisk og let aromatisk næse med tropisk frugt, citrus og pære. Frisk, læskende i munden trods lav syre, blød mundfornemmelse uden at være oppulent. Citrus og lime frisker op med pæn lang eftersmag, hvor syrligt æble og pære fylder frugtkurven. Ukompliceret letløbende og behagelig vin, som kan klare de fleste forretter med fisk. Kvalitetsvin i basisniveau, hvor lav pris (44 kroner) og literflaske klart trækker op, selvom skruelåget ikke er det mest charmerende i denne udgave. Fem små stjerner.
Fritz Keller Weinhaus Schwarzer Adler, Grauburgunder 2014, Baden, 12 procent, 1 l 5,9 euro hos Citti i Flensborg #####€ Lys, gullig hvid med frisk og let aromatisk næse med tropisk frugt, citrus og pære. Frisk, læskende i munden trods lav syre, blød mundfornemmelse uden at være oppulent. Citrus og lime frisker op med pæn lang eftersmag, hvor syrligt æble og pære fylder frugtkurven. Ukompliceret letløbende og behagelig vin, som kan klare de fleste forretter med fisk. Kvalitetsvin i basisniveau, hvor lav pris (44 kroner) og literflaske klart trækker op, selvom skruelåget ikke er det mest charmerende i denne udgave. Fem små stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jovial vin fra Veneto

Men ungarbejderen i vinafdelingen er venlig og fortæller, at den italienske Alberone er et godt tilbud - faktisk ligger den normalt lidt højere end i dag, hvor slagtilbuddet er en anden italiener - en Amicone fra Cantine di Ora til overkommelige tre flasker for knap 140 kroner.

Dem napper vi et sæt af plus en enkelt Alberone for at tjekke, om de nu også smager så ens, som medarbejderen lover.

Jeg mangler en hvidvin til en forret, og det bliver chilenske Carmens bud på en chardonnay, som formentligt kan gå til fisk i forskellig tilberedning.

De røde italienere skal gerne passe til en hovedret med lam, oksemørbrad eller et stykke svin, og producenterne i Veneto-regionen nær Venedig plejer at lave venlig vin, som tiltaler flertallet ved en familiefest. Med kirsebær i frugten og en pæn sødme hører de til i klassen af joviale vine modsat syrebasserne på sangiovese nede i Chianti.

G.H. von Mumm Riesling Feinherb 2014, 1 l, 11,5 procent
8 euro hos Citti i Flensborg
####€€

Lys gullighvid vin, næsen dufter af friske æbler og en anelse sødme fra tropisk frugt - drikkeanimerende. Pæn balance i munden mellem sødme og syre, ikke nogen syrebasse, men den holder akkurat sødmen i balance. Æbler og pærer i frugtkurven med pæn lang eftersmag af en enkel, solid riesling. Pænt niveau i forhold til en literpris på 60 kroner. Fire store stjerner.
G.H. von Mumm Riesling Feinherb 2014, 1 l, 11,5 procent 8 euro hos Citti i Flensborg ####€€ Lys gullighvid vin, næsen dufter af friske æbler og en anelse sødme fra tropisk frugt - drikkeanimerende. Pæn balance i munden mellem sødme og syre, ikke nogen syrebasse, men den holder akkurat sødmen i balance. Æbler og pærer i frugtkurven med pæn lang eftersmag af en enkel, solid riesling. Pænt niveau i forhold til en literpris på 60 kroner. Fire store stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

En fuldtræffer på akillessenen

Den første tilbudssult er stillet, og vi kører mod den store Fleggaard på Industrie Weg og naboerne Otto Duborg og Fakta for at tjekke udbuddet der.

Den danske vinterferie har ramt Flensborg, så parkeringspladsen ved Fleggaard mod middagstid minder om japanernes angreb på Pearl Harbor.

En indkøbsvogn får en fuldtræffer ind på Deres udsendtes akillessene på vej ind gennem lågerne til de hellige haller. Selv har jeg opgivet tanken om at føre indkøbsvogn, for sceneriet minder mest om Bilka en onsdag aften inden skærtorsdag i de år, hvor danskerne endnu ikke var forkælet med Døgn-Netto og åbningstider på årets mest hellige dage.

Men vinafdelingen er stor og bugner af alle de vine, man finder i Danmark, med fokus på bag-in-box og oversøiske vine som Santa Rita og Tarapaca fra Chile. Seks flasker Casillero del Diablo for 200 kroner.

Det er nærmest som at stå i Kvickly eller Føtex - blot med lidt lavere priser - så vinredaktøren tager flugten og rykker mod tyskernes eget supermarked Citti-Markt lidt længere mod syd.

Her er bedre plads foran indkøbstemplet, som i bedste amerikanske mall-stil rummer alt fra bagere over tøjbutikker til tyskernes svar på El-Giganten, og målet er supermarkedet Citti.

Her er højt til loftet, eksklusivt med plads og masser af ro inden for lågerne, hvor vinafdelingen fylder som en større parcelhusgrund. En midaldrende kvinde skænker vin nær standen med specialtilbud, mens en mandlig kollega har et andet sæt flasker i modsætning til den venlige selvbetjening med små plastglas og flasker på en vintønde hos Fleggaard lige syd for Kruså.

Jeg smager mig ind på en grauburgunder fra Scwharzer Adler, en Mumm-riesling - begge literflasker til omkring 50 kroner - og flotter mig i den røde afdeling med den mallorcinske AN/2 (udtales a-n-dos) til omkring en hundredkroneseddel.

Her spiller psykologien ind, for vinredaktøren opfatter den som billig, da flasken ligger til halvanden hundrede kroner i en dansk vinbutik. Når man altså køber 12 flasker på en gang ...

Cantine di Ora Amicone 2012, Veneto, 14,5 procent
tre for 139,95 kroner eller en for 49,99 kroner hos Fleggaard syd for Kruså
###€€€

Let transparent, rødviolet vin. Markant sødme i næsen med kirsebær, likør og rød frugt. Blød, sød og venlig i munden med lille fadbitterhed i eftersmagen. Her er røde bær, kirsebær og ikke så megen syre til at holde mod flodbølgen af svigermor-venlighed. Typisk veneto-vin med bred appel, men her er ikke megen koncentration, så den er ikke bare almindelig, men meget almindelig og et godt eksempel på, at en vin med mange mærkater om trofæer ikke nødvendigvis er noget særligt. Tre små stjerner.
Cantine di Ora Amicone 2012, Veneto, 14,5 procent tre for 139,95 kroner eller en for 49,99 kroner hos Fleggaard syd for Kruså ###€€€ Let transparent, rødviolet vin. Markant sødme i næsen med kirsebær, likør og rød frugt. Blød, sød og venlig i munden med lille fadbitterhed i eftersmagen. Her er røde bær, kirsebær og ikke så megen syre til at holde mod flodbølgen af svigermor-venlighed. Typisk veneto-vin med bred appel, men her er ikke megen koncentration, så den er ikke bare almindelig, men meget almindelig og et godt eksempel på, at en vin med mange mærkater om trofæer ikke nødvendigvis er noget særligt. Tre små stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

338 kilometer tur/retur

rotaTuren går atter mod Kruså, Dansk Vinlager er opgivet, for klokken er mange, og efter Flensborg tur/retur med 338 kilometer på tælleren er det tid at tjekke indholdet af flaskerne hjemme i Odense.

Og konklusionen kort: Køb den vin, som tyskerne selv laver - Mumm og Schwarzer Adler er fremragende til prisen i form af druetypisk og læskende vin.

Carmens bud er indbegrebet af fadlagret chardonnay, som mange kan lide den - men også lidt kedelig. AN/2 er okay til prisen, men heller ikke mere.

De røde italienere er ikke værd at ofre penge på til trods for, at de angiveligt har vundet priser i både Berlin og Bruxelles.

"Ordener hænger man paa Idioter," skrev P.A. Heiberg i en selskabsvise. Medaljer hænger man på halsen af vinflasker - og den korte version er, at man skal gå langt uden om dem.

Grande Alberone Cask Aged Vino Rosso, 14,5 procent
46,75 kroner hos Fleggaard syd for Kruså
###€€€

Transparent, rødviolet vin. Behageligt fadpræg i næsen med lidt røg, lakrids og læder. Røde bær og lette tanniner i en vin, som bliver hurtigt væk i munden. Mundfornemmelsen er let, mindre sød end Amicone, men den skræmmer ikke nogen, men vil kede en del. Industriel vin og oprindelsen fortaber sig med firmanavnet IT 913 VR. Tre små stjerner.
Grande Alberone Cask Aged Vino Rosso, 14,5 procent 46,75 kroner hos Fleggaard syd for Kruså ###€€€ Transparent, rødviolet vin. Behageligt fadpræg i næsen med lidt røg, lakrids og læder. Røde bær og lette tanniner i en vin, som bliver hurtigt væk i munden. Mundfornemmelsen er let, mindre sød end Amicone, men den skræmmer ikke nogen, men vil kede en del. Industriel vin og oprindelsen fortaber sig med firmanavnet IT 913 VR. Tre små stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Grande Alberone Zinfandel Platinum Collection, Puglia, 15 procent
5,5 euro hos Citti i Flensborg
###€€€

Let transparent, rødviolet vin. Sød parfumeret næse med fadpræg. Sød, ukoncentreret vin med let fadpræg. Røde bær, lav syre og det er svært at finde særpræget af zinfandel. Smager lidt af cola uden brus, ligegyldig vin. Tre meget små stjerner
Grande Alberone Zinfandel Platinum Collection, Puglia, 15 procent 5,5 euro hos Citti i Flensborg ###€€€ Let transparent, rødviolet vin. Sød parfumeret næse med fadpræg. Sød, ukoncentreret vin med let fadpræg. Røde bær, lav syre og det er svært at finde særpræget af zinfandel. Smager lidt af cola uden brus, ligegyldig vin. Tre meget små stjerner
Foto: Birgitte Carol Heiberg
AN/2 2013, Mallorca, 13,5 procent
12,6 euro hos Citti i Flensborg
###€€€

Transparent, rød vin med violet skær. Likørsødme og fad i form af cigarkasse, skosværte og gammelt læder i en drikkeanimerende næse. Letløbende i munden med ret høj sødme og let fadpræg, bliver lidt hurtigt væk. Ukompliceret, let og alligevel behagelig fyldig vin, som hverken er eller virker for alkoholtung. Et fornuftigt køb til prisen i form af 94 danske kroner - men heller ikke mere. Tre stjerner.
AN/2 2013, Mallorca, 13,5 procent 12,6 euro hos Citti i Flensborg ###€€€ Transparent, rød vin med violet skær. Likørsødme og fad i form af cigarkasse, skosværte og gammelt læder i en drikkeanimerende næse. Letløbende i munden med ret høj sødme og let fadpræg, bliver lidt hurtigt væk. Ukompliceret, let og alligevel behagelig fyldig vin, som hverken er eller virker for alkoholtung. Et fornuftigt køb til prisen i form af 94 danske kroner - men heller ikke mere. Tre stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Du kan studere et lille udvalg af Cittis vinudbud i brochuren på nettet.
Du kan studere et lille udvalg af Cittis vinudbud i brochuren på nettet.
Foto: Skærmdump fra Citti.dk

Over grænsen efter konfirmations-vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce