Over grænsen efter konfirmations-vin

Carmen Gran Reserva Chardonnay El Refugio Vineyard 2013, Casablanca Valley, Chile, 14 procent 60 kroner hos Fleggaard syd for Kruså ###€€€ Lys, gullighvid vin. Sødlig næse med æble og tropisk frugt og røget præg fra fad. Fadpræget i munden med tropisk frugt og pæresødme, ikke den store kompleksitet, men typisk chilensk fadlagret chardonnay til den lettere side, og det er positivt. Tre pæne stjerner.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Over grænsen efter konfirmations-vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinredaktøren kørte til Tyskland efter bud på konfirmationsvin. Han blev glad over tyskernes egen vin og skuffet over den italienske.

Foråret er påskefrokoster, konfirmationer og familiefester - og hvor finder man et godt glas vin til mindre eller større selskabelighed?

Vinredaktøren satte kursen mod den dansk-tyske grænse en onsdag i vinterferien for at tjekke udbuddet af konfirmationsvin i hvid og rød udgave, vin som kan købes for menneskepenge. Og så måske for at lade sig friste, men det er en anden historie, som følger i næste uge ...

Kruså dukker op efter halvanden times kørsel på motorvej i en lavning med et par sexbutikker, parkeringspladser og et midlertidig grænsekontrol i modsatte vejbane. Et skilt lokker med den første grænsebutik ved det næste højresving på tysk jord, og lidt oppe ad en bakke klemt inde under Hotel des Nordens' sommer-terrasse ligger en Fleggaard-butik.

Ikke den største Fleggaard, heller ikke den mest charmerende med udsigt til lageret, fodkulde og trange små gange mellem reolerne.

Jovial vin fra Veneto

Men ungarbejderen i vinafdelingen er venlig og fortæller, at den italienske Alberone er et godt tilbud - faktisk ligger den normalt lidt højere end i dag, hvor slagtilbuddet er en anden italiener - en Amicone fra Cantine di Ora til overkommelige tre flasker for knap 140 kroner.

Dem napper vi et sæt af plus en enkelt Alberone for at tjekke, om de nu også smager så ens, som medarbejderen lover.

Jeg mangler en hvidvin til en forret, og det bliver chilenske Carmens bud på en chardonnay, som formentligt kan gå til fisk i forskellig tilberedning.

De røde italienere skal gerne passe til en hovedret med lam, oksemørbrad eller et stykke svin, og producenterne i Veneto-regionen nær Venedig plejer at lave venlig vin, som tiltaler flertallet ved en familiefest. Med kirsebær i frugten og en pæn sødme hører de til i klassen af joviale vine modsat syrebasserne på sangiovese nede i Chianti.

En fuldtræffer på akillessenen

Den første tilbudssult er stillet, og vi kører mod den store Fleggaard på Industrie Weg og naboerne Otto Duborg og Fakta for at tjekke udbuddet der.

Den danske vinterferie har ramt Flensborg, så parkeringspladsen ved Fleggaard mod middagstid minder om japanernes angreb på Pearl Harbor.

En indkøbsvogn får en fuldtræffer ind på Deres udsendtes akillessene på vej ind gennem lågerne til de hellige haller. Selv har jeg opgivet tanken om at føre indkøbsvogn, for sceneriet minder mest om Bilka en onsdag aften inden skærtorsdag i de år, hvor danskerne endnu ikke var forkælet med Døgn-Netto og åbningstider på årets mest hellige dage.

Men vinafdelingen er stor og bugner af alle de vine, man finder i Danmark, med fokus på bag-in-box og oversøiske vine som Santa Rita og Tarapaca fra Chile. Seks flasker Casillero del Diablo for 200 kroner.

Det er nærmest som at stå i Kvickly eller Føtex - blot med lidt lavere priser - så vinredaktøren tager flugten og rykker mod tyskernes eget supermarked Citti-Markt lidt længere mod syd.

Her er bedre plads foran indkøbstemplet, som i bedste amerikanske mall-stil rummer alt fra bagere over tøjbutikker til tyskernes svar på El-Giganten, og målet er supermarkedet Citti.

Her er højt til loftet, eksklusivt med plads og masser af ro inden for lågerne, hvor vinafdelingen fylder som en større parcelhusgrund. En midaldrende kvinde skænker vin nær standen med specialtilbud, mens en mandlig kollega har et andet sæt flasker i modsætning til den venlige selvbetjening med små plastglas og flasker på en vintønde hos Fleggaard lige syd for Kruså.

Jeg smager mig ind på en grauburgunder fra Scwharzer Adler, en Mumm-riesling - begge literflasker til omkring 50 kroner - og flotter mig i den røde afdeling med den mallorcinske AN/2 (udtales a-n-dos) til omkring en hundredkroneseddel.

Her spiller psykologien ind, for vinredaktøren opfatter den som billig, da flasken ligger til halvanden hundrede kroner i en dansk vinbutik. Når man altså køber 12 flasker på en gang ...

338 kilometer tur/retur

rotaTuren går atter mod Kruså, Dansk Vinlager er opgivet, for klokken er mange, og efter Flensborg tur/retur med 338 kilometer på tælleren er det tid at tjekke indholdet af flaskerne hjemme i Odense.

Og konklusionen kort: Køb den vin, som tyskerne selv laver - Mumm og Schwarzer Adler er fremragende til prisen i form af druetypisk og læskende vin.

Carmens bud er indbegrebet af fadlagret chardonnay, som mange kan lide den - men også lidt kedelig. AN/2 er okay til prisen, men heller ikke mere.

De røde italienere er ikke værd at ofre penge på til trods for, at de angiveligt har vundet priser i både Berlin og Bruxelles.

"Ordener hænger man paa Idioter," skrev P.A. Heiberg i en selskabsvise. Medaljer hænger man på halsen af vinflasker - og den korte version er, at man skal gå langt uden om dem.

Over grænsen efter konfirmations-vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce