Nytårsvin: Bobler smagt i blinde

Foto: Robert Wengler

Nytårsvin: Bobler smagt i blinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Test. To champagner, en cremant og en italiener blev anmeldernes favoritter, da 12 gange bobler blev serveret under sølvpapir.

Blindsmagning af vin er det mest reelle, når man skal vurdere en vin. Men ikke altid det optimale. Det står klart efter vinredaktørernes test af nytårsbobler fra cava over sekt til champagne med en enkelt italiener i det 12 flasker store felt.

Med sølvpapir om flaskerne kommer man som smager til at vurdere cava ud fra målestokken champagne, og her falder de spanske mousserende ofte igennem på grovere bobler og mindre elegance i frugten uanset, at flaskerne kan være fine vine til prisen. Det samme gælder ikke mindst for den tyske sekt, hvor testens to flasker på riesling unægtelig har en anden oprindelse og dermed profil end bobler på pinot noir, pinot meunier og chardonnay, som er de tre klassiske druer i Champagne.

Foto: Robert Wengler

Tynd cava, fuldblods englænder

Men vinskribenterne søgte nye veje op til nytår 2015 og medbragte hver tre flasker - heraf en champagne - til årets test, og det blev et bredt felt. Men også tømmermænd i moralsk forstand efter smagningen på den led, at blindsmagning på tværs af druer og lande ikke vinene den fulde retfærdighed. Et kendetegn ved blindsmagning er, at man mister det psykologiske aspekt, som er en stor del af fornøjelsen ved at drikke vin.

Etiketten med navn, årgang og måske endda også mark bliver dømt ude i puristernes bedømmelse. For det kan give mening at smage en vin gennem den linse af fakta, som forstørrer oplevelsen og giver den perspektiv.

Helt overordnet fremstod de spanske cavaer som en smule tyndbenede med grove bobler i blindsmagningen, mens det engelske boblebud fra Gusbourne blev vurderet til champagne-kvalitet af et par i panelet - en måske lidt enstrenget nonvintage, men med præg af gær, stødt æble og en god syre, og den vandt ved en gensmagning med udsyn til etiketten akkurat som Nyetimber har imponeret i tidligere års smagninger.

Foto: Robert Wengler

Anmeldernes favoritter

Hver smagedeltager blev tvunget til at udpege en - og kun én - favorit inden afsløringen af de 12 flasker bag sølvpapiret, og her satte champagnerne sig kun på to af de fire pladser, og det er noget af det tankevækkende ved blindsmagninger.

Morten Guldberg faldt for Michauds Cremant de Loire til blot 106,25 kroner hos din-vinpusher.dk - altså et ret godt køb til prisen - mens Kenneth Klingenbergs favorit blev italienske Ferraris bobler, som han godt kunne forestille sig til en omgang østers. Den står i 200 kroner flasken ved køb af to hos H.J. Hansen Vin og Vinspecialisten.

Morten Vilsbæk var begejstret for Varnier-Farrieres champagne til 349,75 kroner hos Bichel Vine, mens Rasmus Just pegede på sin favorit i skikkelse af Pouillon-champagnen til 250 kroner flasken hos Vinova.dk.

Altså fire gode bud på bobler til nytårsaften, men ikke til kransekage! De er nemlig alle tørre og vil være fine i sig selv eller som ledsagere til skaldyr eller fisk, men med marcipansødme på sidelinjen snerper de sammen som sure citroner.

Og en morale til sidst? Champagne er godt, andre bobler er også gode. Både når man tager omkostningen ved ikke at have fornøjelsen af at se etiketten og smager dem med sølvpapir om flaskerne. Eller bare smager cava og sekt som cava og sekt.

Foto: Robert Wengler

Foto: Robert Wengler
Foto: Robert Wengler
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Linda Inger Nielsen

Nytårsvin: Bobler smagt i blinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce