Vinredaktørerne testede 12 flasker med bobler: Tre faldt igennem, og champagne koster. Men en billig flaske fra Alsace er et godt bud på nytårsboblerne.

SE ALLE VINENE NEDERST I ARTIKLEN ELLER I BILLEDFELTET HEROVER

Brune papirposer er det bedste værktøj, når man skal vurdere en vin alene på oplevelsen fra glasset: Farve, duft og smag uden hensyn til drue, pris eller en berømt vinmagers navn på etiketten.

Den nøgne smagsoplevelse giver overraskelser, og her i anden sætning kan vi afsløre, at en mousserende vin fra Alsace til blot 110 kroner flasken snød sig (næsten i hvert fald) til at være champagne, mens en rigtig demi-sec (altså halvsød) champagne i 300 kroners-klassen skuffede fælt.

Vinredaktørerne havde 12 flasker bobler fra Italien over Frankrig til Østrig til test på bordet i S'vineriet, en af Odenses nye vinbarer, hvor man kan købe vine på glas og hele flasker enten til at drikke på stedet eller bringe med hjem.

Opgaven lød på at vurdere vinene og gætte oprindelse og pris for at finde de bedste bud til nytårsaften. Vi lod flaskerne køre i heat på tre, inden de blev trukket op af de brune papirsposer, så etiketten blev afsløret.

Testens største skuffelse var den fynsk producerede Orion fra Agger Vin, der gav mindelser om hvide vine med overgjort fad. Til en sum af 300 kroner flasken skal man nære en stor kærlighed til dansk produceret vin for at føle, at man får værdi for udskrivningen.

Læs mere: Her er tre gode champagner

To søde boblevine skuffede - FRV 100 de Jean-Paul Brun og 12 Dudes fra Adriano - for de brillerede med ganske stor bærsødme og ikke meget andet. Sødmen vil ganske givet tiltale mange, som sætter pris på lavprisbobler fra Asti. Men i prislejet omkring 120 kroner kan - og skal - man tillade sig at forlange mere end blot sødme for pengene.

Prædikatet demi-sec borger også for sødme, og den finder man meget af i champagnen fra Charles Mignon til 230 kroner på tilbud hos Skjold Burne. Den flaske blev ikke gættet som champagne af nogen ved bordet, men vurderet som mousserende vin i prisklassen omkring 100 kroner.

Den gode nyhed er, at man kan finde fine bobler til en overkommelig pris: Erik Sørensen Vin sælger en cremant fra Bourgogne fra producenten Les Caves de Hautes-Côtes for 125 kroner, hvis man køber to flasker, og det var en meget fin oplevelse skænket fra den brune papirspose og i øvrigt en af vinredaktørernes favoritter efter smagningen af de 12 flasker. Fem stjerner ryger efter den.

I samme prisklasse finder vi Bruno Sorgs cremant fra Alsace, som har en forførende næse med et oxidativt præg i retning af champagne. Den har også en drikkeanimerende syre i en grad, så to af de tre ved bordet gættede på the real stuff i form af bobler fra Reims og omegn. Også fem stjerner til den.

Læs mere: Tre gode bobler der ikke er fra Champagne

Nu kunne det være svært at se de finere nuancer i den let dunkle belysning på S'vineriet, men Herbert Zillingers Indiskret fra Østrig var faktisk lyserød, men ikke specielt elegant med sin rustikke struktur i form af bitterhed kombineret med hindbærsødme. Det føltes med redaktør Vilsbæks ord næsten som at køre en indkøbsvogn fra Bilka over brosten, og så er der andre vine med større finesse.

Cava Raventos Rosé De Nit fra Vinoble er et eksempel på en vin med saft og kraft, men til et par hundrede kroner får spanieren alvorlig konkurrence fra de billigere flasker i feltet. Det samme gælder den rigtige champagne, som var repræsenteret ved klassikeren fra Deutz og Bollinger.

Kun en enkelt ved bordet ramte rigtigt på Deutz, som dog fik anerkendelse fra de to øvrige som en god oplevelse. Bollingers Special Cuvée blev gættet som champagne af to ud af tre, men den var mindre spændende end Deutz klassiske nonvintage.

Stilmæssigt er Deutz slankere og en mere syredreven vin end Bollinger, som havde et let ældet præg foruden en pæn og lang eftersmag. Men den fremstod som mindre spændende end konkurrenten. Bollinger er måske nok James Bonds foretrukne mærke til en stille stund på hotelværelset, men her må den nøjes med tre store stjerner for et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.

Deutz rammer de fire og er som fremhævet ved tidligere års smagninger et godt bud, hvis man har 300 kroner at spendere på en flaske champagne til nytårsaften.

Men ellers kan Bruno Sorgs bobler også gøre arbejdet, og her er en sixpack næsten at betragte som et længerevarende forbrugsgode og et slagtilbud med flaskeprisen på 110 kroner.

Men uanset hvad, så glem alt om kombinationen kransekage og tør vin. Den sidste bliver hvinende sur i selskab med sukker og mandler, der har været en tur i ovnen. Og skal det være ægte champagne nytårsaften, så drik den, mens man kan smage nuancerne, og gem den gode cremant til nytårsklokkerne og pigekoret.

Bruno Sorg, Cremant d'Alsace, 12 procent, 110 kr. ved 6 flasker hos 1010vin.dk:

Strågul vin med elegant næse med syrlige æbler og let oxidativt præg. Drikkeanimerende vin med fedme, sødme og god syre med tyk mundfornemmelse. Champagne til 350 kroner, mener både Vilsbæk og Just, hvor sidstnævnte karakteriserer som den bedste af de første ni. Klingenberg er mere afdæmpet: Udmærket balance, ikke noget der stikker ud, og ikke noget, der hæver vinen op i et uforglemmeligt leje. Anonym champagne. 150-200 kroner. Fem stjerner. Foto: Michael Bager

Llopart Cava Brut Reserva, 11,5 procent, D'wine 169 kr./99 kr. ved 6 flasker:

Lys gylden. Parfumeret næse, krydret, anis? Floral. Krydret, peber, æbler, pærer, rund frugtsødme, lille bitterhed. Cremethed på tungen i eftersmagen. Ukompliceret er vist det pæne ord, mener vinredaktør Klingenberg og siger max 100 kroner. Vinredaktør Vilsbæk gætter på 120 kroner og vurderer, at det måske er den danske vin i feltet. Vinredaktør Just siger 110 kroner med bemærkningen "Den bliver sgu' sådan lidt sjov ... anderledes." Tre stjerner. Foto: Michael Bager

Deutz brut champagne, 12 procent, H.J. Hansen Vin 375 kr./300 kr. ved 2 flasker:

Lys gylden. Lidt pågående næse med æble, gær, citron. Rund i munden med mandel, æbler, pæn fylde, lille bærme-præg/fad? Og lille bitterhed i enden fulgt af citrussyre. Vinredaktør Vilsbæk finder et let oxideret præg og siger elegant champagne til 300 kroner. Redaktør Klingenberg gætter på Bruno Sorgs crémant og sætter prisen til 120 kroner. Redaktør Just gætter på god cremant til 200 kroner. Fire stjerner. Foto: Michael Bager

Vino Spumante 2012 12 Dudes Adriano, Vinogvin.dk 139 kroner:

Rosé, pænt lag skum. Stor rød bærduft, rysteribs og jordbær. Sødme bærer smagen, mens lille syre kæmper sig frem. Bitterheden er moderat, men giver dog lidt rygrad til denne vin, som lever på sin bær- og blomsterparfume med appel til Asti-segmentet, som holder af søde bobler. Generelle gæt på cremant til 100-120 kroner. To stjerner. Foto: Michael Bager

Les Caves de Hautes-Côtes Cremant de Bourgogne Selection, 12,5 procent, Erik Sørensen Vin 150 kr. / 125 kr. ved 2 flasker:

Ret lys, få bobler. Lyst vingummi i næsen. Sliksødme i munden plus æble og sved, bitterhed som i vådt ved. Bærme (sur lie), bitterhed, fad, alder, chardonnay. Her er mere fylde og tyngde end i Oriolls bud på en cava. Syren spræller i finalen. Gæt: cremant til omkring 150 kroner. Fem stjerner. Foto: Michael Bager

Charles Mignon Champagne Demi-sec, Skjold Burne, 280 kr./230 kr. på tilbud:

Gylden. Flot næse med røg, æbler, sødme og peber. Ret stor sødme i smagen, rund, lille syre, mere sødme. Klingenberg gætter på halvtør fransk mousserende til 90 kroner. Ferskner i lage, trættende i længden, mener redaktør Vilsbæk og siger uharmonisk, Italien og 90 kroner. Just: Klassisk cremet cremant til 100 kroner. Tre stjerner. Foto: Michael Bager

Cava Raventos Rosé De Nit, 12 procent, Vinoble 199 kr./på tilbud til 179 kr:

Svag laksefarvet. Blomstret parfumeret duft med jordbær, hindbær og håndsæbe, gær, bærme. Lille krudtrøg. Nogen bitterhed i munden. Ikke chardonnay. En lagret cava? Mandel, mørke æbler, moderat syre, ikke skarp og præcis. Redaktør Vilsbæk er ret glad ved vinen og gætter på god cava til 160 kroner. "Jeg håber ikke, at det er champagne, siger Klingenberg og gætter på 120 kroner. Spumante eller rosato til 125 kroner, vurderer Just. Fire små stjerner. Foto: Michael Bager

Agger Vin Orion, Ungersbjerge ved Haarby, 300 kroner, tilbud 2 flasker for 500 kr. hos Vinspecialisten og forhandlere på Vestfyn.

Lys gylden vin. Næsen har krudtslam fra nytårsraketterne. Nedenunder lys karamel og markant fad. Vinen deler bordet: Vilsbæk og Just finder duften sjovere end smagen: Den er for skarp af fadpræg og mangler blød frugt og spændstighed fra syren. Cremant til 120 kroner, lyder dommen fra Vilsbæk. Vinredaktør Klingenberg er ikke fan af vinen, men den kan måske vinde med noget lagring. Han gætter på champagne med noget alder og 400 kroner. To stjerner. Foto: Michael Bager

Weingut Herbert Zillinger Nv Indiskret, Østrig, 1010vin.dk 139 kr. ved 6 flasker/159 kr.

Vist nok en rosé? Næsen har røget præg, kød, håndsæbe, lidt skæv duft af jordbær, måske noget fad. I munden har vinen en vis bitterhed, hindbær og nogen syre. Mørk vin i smagen og en ret robust struktur - lidt som at køre en indkøbsvogn fra Bilka over nogle brosten. Måske den østrigske sekt, gætter den yngre vinredaktør ... Prisgæt: 130 kroner. Tre små stjerner. Foto: Michael Bager

Caves Orioll Rosell Brut, 11,5 procent, D:wine 119 kroner:

Pænt gylden vin med blomstret næse, syrlighed, fersken, mandel. Sprød syre i munden, æble, grape og restsødme ledsaget af bitterhed. Kraftig mousse. Her er relativt stor sødme og rundhed. Smager egentlig meget godt og har feminin appel. Glimrende cava til 100-130 kroner lyder gættet. Fire stjerner. Foto: Michael Bager

FRV 100 de Jean-Paul Brun, 7,5%, 119 kr. hos Oksholm Vin:

Granatrød. Næse med rabarbersaft og æble. Markante bobler. Stor bærsødme, skovbær og hindbær, lille kransekagevin her. Lav syre og stor sødme! 100 kroner, siger redaktør Klingenberg. 80, siger Vilsbæk. Just gætter på bourgognedrevet cremant til 150 kroner. To stjerner. Foto: Michael Bager

Bollinger Special Cuvée Brut, 330 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine:

Lys. Røget næse med brune æbler, grape. Frisk i munden med moderat syre og pæn lang eftersmag. Bitterhed, æbler, mandler, moderat syre. Klingenberg: En lille crémant/champagne? 100 kroner - dyrere i tilfælde af at det er champagne. Vilsbæk: Champagne til 300 kroner, alternativt god cava til det halve. Just: Nonvintage champagne til 325 kroner, indbydende. Tre stjerner. Foto: Michael Bager

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
Blindsmagning: Se hvor tæt vinskribenter kommer på

Blindsmagning: Se hvor tæt vinskribenter kommer på

Tre forslag til bobler uden for Champagne

Tre forslag til bobler uden for Champagne

Efter nytårsaften: Tre gode bobler til prisen

Efter nytårsaften: Tre gode bobler til prisen