Netto-portvin vandt test

Hoveddruen i Portugal er touriga national, men portvin bliver lavet på mange forskellige druetyper.
Foto: Sebastian da Fonseca

Netto-portvin vandt test

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nettos 75 kroners late bottled vintage-portvin vandt semi-blindsmagning foran dobbelt så dyre konkurrenter. Men de fleste var ganske gode.

Med sneklædte gader og dybfrosne stauder indbyder vintermånederne til et glas portvin. Og man behøver hverken have risalamande eller pensionen inden for rækkevidde for at sætte pris på den forstærkede vin fra markerne langs Douro-floden i det nordlige Portugal.

Vinredaktørerne besluttede at gå på opdagelse i det anglofilt-portugisiske univers af vin, som er i den tungere afdeling både med hensyn til mundfornemmelse, sødme og alkoholprocent.

Mellemklasse-port

Man risikerer at drikke sig til en portvins-tud i W.C. Fields-klassen, hvis man vil teste alle markedets portvine fra de billigste, brændende rubyer til de dyreste single-quinta portvine (quinta betyder vingård eller landbrug på portugisisk) eller de smukt ældede vintage-portvine.

Vi har i stedet valgt seks portvine fra mellemklassen - late bottled vintage. Den bliver ofte forkortet til LBV og er i pris og kvalitet stationen mellem de billige rubyer og de dyre årgangsportvine.

Betegnelsen late bottled vintage betyder sent tappet portvin, og den er en smule misvisende, for her er tale om bedre portvin fra et enkelt år, der er tappet på flaske mellem fire og seks år efter høsten.

Der er to typer af late bottled vintage - filtreret og ufiltreret. Den første er uden bundfald og vinder derfor ikke smag ved lagring på flasken. Til gengæld slipper man for at dekantere vinen. Den ufiltrerede LBV er bedst med intens fylde og frugtsmag, men man risikerer til gengæld at skulle dekantere vinen for at fjerne bundfald.

Den ypperste kategori inden for portvin er som nævnt vintage-port, og den bliver kun fremstillet i særligt gode år. Vinen bliver godkendt eller deklareret af smagsdommerne i Instituto dos Vinhos do Douro e Porto et år eller mere efter høsten. Instituttet finder normalt hver tredje årgang af en kvalitet, så vinbønderne får lov at lave den til vintageport.

Vi har til LBV-smagningen fundet flasker i Netto, Kvickly og Føtex foruden et par hos Portugisisk Vinkælder og Vignoble i Odense til priser mellem 75 og 150 kroner.

Calem dumpede

To af flaskerne er i øvrigt fra en dansk ejet vingård i Portugal - Quinta do Pégo - som for en halv snes år siden blev overtaget af Karsten Søndergaard fra vinfirmaet AMKA og hans kone, Anna Marie, som har 30 hektar med druer.

De seks flasker er smagt semi-blindt - altså skjult i poser og i tilfældig rækkefølge - for at give de billigste og dyreste samme chance.

Generelt faldt flaskerne - bortset fra den billigste og filtrerede portvin fra Calem - fornuftigt ud med Offleys 2004 fra Netto som vinder med en fuldfed frugt og masser af punch i smagen.

Netto-portvin vandt test

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce