Mørk "comfort wine": En perlerække af rare vine

2013 Bionzo Barbera d?Asti SuperioreLa Spinetta, Castagnole Lanze, PiemonteTvh.dk: 329 kroner (for 2012) (14,5 procent) Mørk sort-rød og gennemfarvet, dog stadig med gennemsigtig kerne i glasset. Parfumeret duft med violer, gammeldags vitaminpiller (Vita-mineral), mælkechokolade og meget dæmpet fad. Blød i munden med beherskede tanniner der dog vokser i munden, moderat syre, mineralsk med en salt kant. Sødmen dominerer ikke, her er en snert af hyldebærsaft, men intet voldsomt fadpræg. Snarere en vin med "tør" personlighed og ikke umiddelbart så sjov som et par af de andre i denne test. Prisen trækker den ned på tre små stjerner.

Mørk "comfort wine": En perlerække af rare vine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Barbera er langt mere dyrket i Piemonte, end nebbiolo er, og der laves store vine af druesorten, som dog stadig står lidt i skyggen af vinene fra barolo og barbaresco. Det er til gengæld godt for priserne.

Barbera er en drue med nørd-potentiale. Ikke fordi den er svær at forstå eller at drikke - det er den sjældent. Men man kan få lang tid til at gå med at diskutere, hvad den egentlig er for en størrelse, og hvor den kommer fra. Ingen ved det med sikkerhed.

Omkring 35 procent af vinmarksarealet i Piemonte er dækket af barbera-planter, og de står for over halvdelen af al rødvin, der produceres inden for de klassificerede områder i Piemonte.

I sammenligning med de tal blegner Piemontes kongedrue, nebbiolo, en anelse, og det gør den også, når man ser på vinen i glasset, for barbera har, hvad mange vindrikkere ser som et stort plus ved en rødvin - masser af farve. Men den har også (i udgangspunktet, i hvert fald) en tydelig syre, som kan overraske, når man har ført glasset med den mørke vin til munden.

Varme er barberas gode ven, og der kan være noget godt i vente med 2017-årgangen, eftersom der herskede noget nær tørke i vinområderne fra marts til oktober, samtidig med at sommeren var varm, og temperaturerne høje til ind i oktober.

Barbera modner før nebbiolo, og druerne holder syre-niveauet også som fuldt modne. Syrens dominans kan dog tæmmes, og det bliver den i mange vine. Druernes smag og sødme kan koncentreres ved at holde høstudbyttet lavere end de hele 70 hektoliter pr. hektar, som er tilladt i Alba (63 hl/ha i Asti), og i kælderen er nye egefade medvirkende til, at den færdige vin ofte virker decideret medgørlig.

2013 Ciabot du Re Barbera d?AlbaRevello, La Morra, PiemonteVinotekafynnis.dk: 260 kroner (15 procent) Mørkerød og gennemfarvet, men med gennemsigtig kerne. Klart fadpræg i duften med ristede noter, chokolade og timian - men også mørk bærfrugt. Her er tydeligt højt indhold af tørstof. Tobak, lys chokolade og mørke kirsebær træder frem i smagen. Tanninerne er bundet godt ind i vinen og dominerer ikke i mundfornemmelsen, hvor syren til gengæld ikke helt er på omgangshøjde med frugtsødmen og alkoholen. Det kan udligne sig, for selvom vinen kan imponere nu, vil den udvikle sig de næste fem-ti år. Fire store stjerner.
2013 Ciabot du Re Barbera d?AlbaRevello, La Morra, PiemonteVinotekafynnis.dk: 260 kroner (15 procent) Mørkerød og gennemfarvet, men med gennemsigtig kerne. Klart fadpræg i duften med ristede noter, chokolade og timian - men også mørk bærfrugt. Her er tydeligt højt indhold af tørstof. Tobak, lys chokolade og mørke kirsebær træder frem i smagen. Tanninerne er bundet godt ind i vinen og dominerer ikke i mundfornemmelsen, hvor syren til gengæld ikke helt er på omgangshøjde med frugtsødmen og alkoholen. Det kan udligne sig, for selvom vinen kan imponere nu, vil den udvikle sig de næste fem-ti år. Fire store stjerner.

Comfort wine

Ligesom det er sket for de nebbiolo-baserede vine har vinene på barbera undergået en modernisering. Tidligere var barbera en jævn hverdagsvin, som ikke krævede nogen dissektion for at blive forstået, hverken i Piemonte eller i andre af de regioner i Italien, hvor barbera var plantet og samlet var den tredjemest udbredte blå druesort. Men så kom Bricco dell'Uccellone.

Det er, som kendere af italiensk vin vil vide, navnet på Giacomo Bolognas første barriquelagrede barbera. Første årgang var 1982, og den viste enhver skeptiker, at hvis barbera fik lov at vokse på en god mark til maksimum modenhed og blev luksusbehandlet i kælderen med nye fade, kunne den vippe folk bagover af benovelse.

Vietti og Prunotto var allerede i 1970'erne begyndt at gøre mere ud af barbera, og Gaja sendte i 1970 en delvist barriquelagret barbera på markedet. Men det var præsentationen af Bricco dell'Uccellone på vinmessen Vinitaly i Verona i 1984, som var gennembruddet.

Stilen er blevet efterlignet af mange, og som det ses i dagens vine, skal man nærmest være uheldig eller opsøge det med vilje, hvis man skal ende med en tyndbenet barbera i glasset. Der står ofte 14,5 og nogle gange 15 procent alkohol på etiketten, vinene er gennemfarvede ud til kanten af glasset, og duften er især mørke kirsebær og lakrids og fadaromaer som chokolade og timian.

Vinene i denne test har haft det godt i selskab med egefadene. For hvad barbera har i syre, mangler druen i tanniner, og den ubalance hjælper træet med at rette op på, samtidig med at nye fade giver vaniljesmag og sødme.

Traditionelt er vinene fra Alba blevet betragtet som "mørkere" i smagen, mens barbera d'Asti er blevet opfattet som lettere og knap så muskuløse. Men i begge zoner arbejder man med koncentration af frugten, og man bruger nye fade, og det gør efter min opfattelse forskellen mellem vinene fra Alba og Asti mindre tydelig.

Flere af vinene i denne test falder inden for en kategori, som kan kaldes "comfort wine"; de er behagelige at drikke, bløde men ikke kedelige, omfavnende og varmende. Rare.

2011 Barbera d?Asti Superiore NizzaSant? Evasio, Nizza Monferrato, PiemonteVinotekafynnis.dk: 188 kroner (14,5 procent) Mørkerød, gennemfarvet, men med gennemsigtig kerne. Mælkechokolade, lyst skind, lakrids og lidt krydderurtebed i duften. Jordbær, sødme og sød lakrids i smagen - en rund og decideret indsmigrende vin i munden. Den kunne bruge lidt mere syre og tannin, men har naturligt nok udviklet sig i de seks år, der er gået, siden druerne blev høstet. En vin som nok har tre-fem år i sig endnu. Prøv den hvis du vil smage moden barbera. God pris. Fire store stjerner.
2011 Barbera d?Asti Superiore NizzaSant? Evasio, Nizza Monferrato, PiemonteVinotekafynnis.dk: 188 kroner (14,5 procent) Mørkerød, gennemfarvet, men med gennemsigtig kerne. Mælkechokolade, lyst skind, lakrids og lidt krydderurtebed i duften. Jordbær, sødme og sød lakrids i smagen - en rund og decideret indsmigrende vin i munden. Den kunne bruge lidt mere syre og tannin, men har naturligt nok udviklet sig i de seks år, der er gået, siden druerne blev høstet. En vin som nok har tre-fem år i sig endnu. Prøv den hvis du vil smage moden barbera. God pris. Fire store stjerner.

God vin til lang lagring

Men hvad skal man så med barbera? Høj på syre, men ofte tæmmet med fed frugt og fad, er den ikke et alternativ til barolo eller barbaresco. Prisen på nogle af de bedste barberaer gør heller ikke vinene til budgetvenlige alternativer.

Barbera skal med andre ord nydes for sin egen skyld, og derfor er det oplagt at give druerne de bedste betingelser for at yde optimalt. Barbera d'Alba-zonen dækker både Barolo og Barbaresco, og her er nebbiolo stadig kongen.

Det betyder imidlertid ikke, at barbera altid er henvist til mindre gode marker - for eksempel har La Spinetta både nebbiolo og barbera på marken La Gallina, mens Roberto Voerzio er berømt for sin barbera d'Alba Pozzo dell'Annunziata fra marken Annunziata.

Barbera d'Asti omfatter et meget større område nord og øst for Alba, og her har barbera traditionelt været vigtigere end nebbiolo. Derfor finder man ofte druen på de sydvendte skråninger.

I Canelli, inden for Barbera d'Asti-zonen, finder man en af druens fremmeste eksponenter, Coppo. Firmaets claim to fame er dels chardonnayen Monteriolo - fadlagret og med evnen til at lagre - dels barberaen Pomorosso, som bestemt er en vin til det lange træk.

I firmaets kælder smagte vi 2015 Pomorosso, som er gennemtrængt af sødmefuldt fad, massiv bærfrugt og tydelige tanniner og syre. Samme aften blev en 1998 Pomorosso fra magnum åbnet, og den slog alle andre vine af banen: En moden vin og med endnu flere år i sig.

Man kan indvende, at 399 kroner, som 2014 koster, er for mange penge at betale for en flaske vin, ikke mindst hvis den først for alvor viser sin skønhed om 15 år. Omvendt kan man købe en kasse nu og så glæde sig til at drikke halvdelen og sælge den anden halvdel til en væsentlig højere pris og dermed få hele udgiften betalt. Det er stadig langt billigere end at skulle investere i en kasse god bordeaux, som kan have lige så lang modningstid.

Omtrent halvdelen af vinene i dagens test er smagt i Italien og lider under den skavank, at de årgange, som producenterne selv vælger at servere for gæster, ikke nødvendigvis er dem, der er på hylderne lige nu hos deres danske importør.

Jeg har suppleret vinene med en håndfuld flasker fra øverste hylde - dvs. nogle af de barberaer der år efter år er blandt de bedste.


Jysk Fynske Medier var inviteret til Piemonte af I Vini del Piemonte og Strada del Barolo e grandi vini di Langa.

2013 Barbera d?Alba SuperioreG.D. Vajra, Barolo, PiemonteH.J. Hansen/Vinspecialisten.dk: 295 kroner (for 2014) (13,5 procent) Mørkerød med gennemsigtig kerne i glasset. Meget appetitlig duft med rødt kød, sorte kirsebær, ganske lille lakrids og blomster-parfume. Stadig gode tanniner og en pæn, lille syre, som trækker mundvand. Syrlige kirsebær og en salt tone, der ranker vinen. Fadet er meget veldoseret, og alkoholen fornemmes slet ikke så høj. God balance her. På grund af prisen bliver det ?kun? til fire stjerner.
2013 Barbera d?Alba SuperioreG.D. Vajra, Barolo, PiemonteH.J. Hansen/Vinspecialisten.dk: 295 kroner (for 2014) (13,5 procent) Mørkerød med gennemsigtig kerne i glasset. Meget appetitlig duft med rødt kød, sorte kirsebær, ganske lille lakrids og blomster-parfume. Stadig gode tanniner og en pæn, lille syre, som trækker mundvand. Syrlige kirsebær og en salt tone, der ranker vinen. Fadet er meget veldoseret, og alkoholen fornemmes slet ikke så høj. God balance her. På grund af prisen bliver det ?kun? til fire stjerner.
2015 La Crena Barbera d?Asti Superiore NizzaVietti, Castiglione Falletto, PiemonteNichevine.dk: 330 kroner (for 2011) (14,5 procent). Mørk purpur-rød, gennemfarvet ud til kanten af glasset, gennemsigtig kerne. Slikagtig sødme i duften krydret med ristet fad, lakrids og sommerblomster. Syrlige kirsebær og veldoseret fad bindes sammen i smagen - her er balance, en fremragende syre, og tanninerne vokser sikkert og roligt frem i munden. Den ret høje alkohol fornemmes ikke. Den afslører sig som en af de vine, man bare gerne vil have i kælderen: Den kan drikkes med stor glæde nu, men har potentiale til at udvikle sig til noget endnu bedre. Af den grund napper den lige fem stjerner - trods prisen. Bemærk at vinen hos den danske forhandler allerede har seks års lagring.
2015 La Crena Barbera d?Asti Superiore NizzaVietti, Castiglione Falletto, PiemonteNichevine.dk: 330 kroner (for 2011) (14,5 procent). Mørk purpur-rød, gennemfarvet ud til kanten af glasset, gennemsigtig kerne. Slikagtig sødme i duften krydret med ristet fad, lakrids og sommerblomster. Syrlige kirsebær og veldoseret fad bindes sammen i smagen - her er balance, en fremragende syre, og tanninerne vokser sikkert og roligt frem i munden. Den ret høje alkohol fornemmes ikke. Den afslører sig som en af de vine, man bare gerne vil have i kælderen: Den kan drikkes med stor glæde nu, men har potentiale til at udvikle sig til noget endnu bedre. Af den grund napper den lige fem stjerner - trods prisen. Bemærk at vinen hos den danske forhandler allerede har seks års lagring.
2015 Vigna Bricco San Biagio Barbera d?AlbaCiabot Berton, La Morra, PiemonteVinotekafynnis.dk: 150 kroner (14,5 procent)Mørk violet-rød, farvet helt ud til kanten i glasset, men stadig gennemsigtig kerne. Umiddelbart frugtig duft med kirsebær og sød lakrids og så et strejf af støvet kælder og jord. Lad den stå i glasset og oplev udviklingen. I munden er det tydeligvis stadig en ung vin med forholdsvis store tanniner, men de understøtter en gennemtrængende frugt krydret med lakrids, godt afstemt fad og lidt kanel. Syren er ikke stor, men stadig så markant, at den giver et lækkert, lille bid i afslutningen. Og efterhånden som flasken bliver tømt, ændrer syren karakter til en mundvandstrækkende tykmælks-agtig lækker syrlighed. Nydelig vin, også til prisen. Fire store stjerner.
2015 Vigna Bricco San Biagio Barbera d?AlbaCiabot Berton, La Morra, PiemonteVinotekafynnis.dk: 150 kroner (14,5 procent)Mørk violet-rød, farvet helt ud til kanten i glasset, men stadig gennemsigtig kerne. Umiddelbart frugtig duft med kirsebær og sød lakrids og så et strejf af støvet kælder og jord. Lad den stå i glasset og oplev udviklingen. I munden er det tydeligvis stadig en ung vin med forholdsvis store tanniner, men de understøtter en gennemtrængende frugt krydret med lakrids, godt afstemt fad og lidt kanel. Syren er ikke stor, men stadig så markant, at den giver et lækkert, lille bid i afslutningen. Og efterhånden som flasken bliver tømt, ændrer syren karakter til en mundvandstrækkende tykmælks-agtig lækker syrlighed. Nydelig vin, også til prisen. Fire store stjerner.
2015 Bricco dell?Uccellone Barbera d?AstiBraida, Rocchetta Tanaro, PiemontePhilipsonwine.com: 599/499 kroner v. 12 fl. (15 procent)Mørkerød, gennemfarvet til kanten i glasset, gennemsigtig kerne. Ristet, sødligt fad og krydderurtebed, en lettere tone af hyldebærsaft og måske en dråbe jod. Duften trænger lige op i feel good-centeret i hjernen. Men er det så også godt? I munden er der saftige, mørkerøde kirsebær, ristet fad og en snert af chokolade. Det holdes oppe af en god syre og dæmpede, men veludviklede tanniner. Den høje alkohol er godt maskeret. En vellavet barbera, der vil smage endnu bedre om fem og 10 år. Den danske pris er ret heftig i forhold til prisen i Italien og Tyskland (hhv. cirka 330 og 375), og det holder den på fire stjerner.
2015 Bricco dell?Uccellone Barbera d?AstiBraida, Rocchetta Tanaro, PiemontePhilipsonwine.com: 599/499 kroner v. 12 fl. (15 procent)Mørkerød, gennemfarvet til kanten i glasset, gennemsigtig kerne. Ristet, sødligt fad og krydderurtebed, en lettere tone af hyldebærsaft og måske en dråbe jod. Duften trænger lige op i feel good-centeret i hjernen. Men er det så også godt? I munden er der saftige, mørkerøde kirsebær, ristet fad og en snert af chokolade. Det holdes oppe af en god syre og dæmpede, men veludviklede tanniner. Den høje alkohol er godt maskeret. En vellavet barbera, der vil smage endnu bedre om fem og 10 år. Den danske pris er ret heftig i forhold til prisen i Italien og Tyskland (hhv. cirka 330 og 375), og det holder den på fire stjerner.
2016 Mon Ross Barbera d?AstiForteto della Luja, Loazzolo, PiemonteRundtomvin.dk: 99 kroner (13,5 procent)Flot lillarød i glasset med en rar, frugtig næse med mørke kirsebær og lille krydderi (nelliker med sukker). Lækker tygbar rød frugt i smagen, veldoseret syre og moderate tannin. Her er pæn dybde og medium længde på eftersmagen. God madvin og lækker til antipasti/starters. Tre store stjerner.
2016 Mon Ross Barbera d?AstiForteto della Luja, Loazzolo, PiemonteRundtomvin.dk: 99 kroner (13,5 procent)Flot lillarød i glasset med en rar, frugtig næse med mørke kirsebær og lille krydderi (nelliker med sukker). Lækker tygbar rød frugt i smagen, veldoseret syre og moderate tannin. Her er pæn dybde og medium længde på eftersmagen. God madvin og lækker til antipasti/starters. Tre store stjerner.
2015 Bricco Paradiso Barbera d?Asti SuperioreTenuta Il Falchetto, Santo Stefano, Piemont Naef.dk: 125 kroner (15,5 procent) Mørk med lille, lillarød kant. Dejligt bærparfumeret, behersket fadpræg med vanilje, lidt karamel og lys chokolade. God struktur i munden, dyb frugt, fadet trænger sig på, men dominerer ikke. Her er en forfriskende, god syre og pæne, polerede tanniner pakket ind i tyk bærfrugt og (til dels) alkoholsødme. Fire stjerner.
2015 Bricco Paradiso Barbera d?Asti SuperioreTenuta Il Falchetto, Santo Stefano, Piemont Naef.dk: 125 kroner (15,5 procent) Mørk med lille, lillarød kant. Dejligt bærparfumeret, behersket fadpræg med vanilje, lidt karamel og lys chokolade. God struktur i munden, dyb frugt, fadet trænger sig på, men dominerer ikke. Her er en forfriskende, god syre og pæne, polerede tanniner pakket ind i tyk bærfrugt og (til dels) alkoholsødme. Fire stjerner.
2015 La Luna e i Fàlo Terre da Vino (Vite Colte), Barbera d?Asti, PiemonteUhrskov-vine.dk: 139 kroner (for 2013)Mørk og med champignon i duften sammen med jordbær og afdæmpet fad. Stor udfyldende sødme af mørke bær, især brombær, i smagen og krydret fad i afslutning og eftersmag. Bliver længe i munden. Vellavet og lidt en pleaser-vin. Fire stjerner.
2015 La Luna e i Fàlo Terre da Vino (Vite Colte), Barbera d?Asti, PiemonteUhrskov-vine.dk: 139 kroner (for 2013)Mørk og med champignon i duften sammen med jordbær og afdæmpet fad. Stor udfyldende sødme af mørke bær, især brombær, i smagen og krydret fad i afslutning og eftersmag. Bliver længe i munden. Vellavet og lidt en pleaser-vin. Fire stjerner.

        2015 Pomorosso Barbera d?AstiCoppo, Canelli, PiemonteKogs.dk: 399 kroner (for 2014) (14,8 procent)Kirsebær, fadsødme og chokolade i duften. God tannin og pæn syre i munden, fadet er stadig ret sødt; god gennemtrængende bærfrugt - mørke kirsebær, blåbær, brombær. Endnu ekstremt ung - bør gemmes mindst fem og gerne 10 år. Fire store stjerner.
2015 Pomorosso Barbera d?AstiCoppo, Canelli, PiemonteKogs.dk: 399 kroner (for 2014) (14,8 procent)Kirsebær, fadsødme og chokolade i duften. God tannin og pæn syre i munden, fadet er stadig ret sødt; god gennemtrængende bærfrugt - mørke kirsebær, blåbær, brombær. Endnu ekstremt ung - bør gemmes mindst fem og gerne 10 år. Fire store stjerner.

        2015 Vigna Serraboella Barbera d?Alba Massimo Rivetti, Neive, PiemonteJyskvin.dk: 179/159 kroner v. 6 fl. (for 2014) (14 procent)Næsten to år på franske barrique (30 procent nye). Ren i duften, kirsebær, lille krydring, men slet ikke domineret, endsige præget af fad. Det er den dog i smagen, hvor den også hænger fint sammen og har en pæn, poleret eftersmag. Fire stjerner.
2015 Vigna Serraboella Barbera d?Alba Massimo Rivetti, Neive, PiemonteJyskvin.dk: 179/159 kroner v. 6 fl. (for 2014) (14 procent)Næsten to år på franske barrique (30 procent nye). Ren i duften, kirsebær, lille krydring, men slet ikke domineret, endsige præget af fad. Det er den dog i smagen, hvor den også hænger fint sammen og har en pæn, poleret eftersmag. Fire stjerner.

        2014 Barbera d?Asti Ajan Villa Giada, Canelli, Piemonte Loegismose.dk: 139 kroner (for 2015) (13 procent)Overraskende farve i glasset, hvor vinen nærmer sig brunrød. Krydret duft med nåleskov og allerede et ældet præg. Tyk, likørsød frugt i smagen og god harmoni mellem syre og frugt og med bløde tanniner. Pæn, omend alderspræget vin. Kølighed klæder den og gør den mere frisk og stram. Fire små stjerner.
2014 Barbera d?Asti Ajan Villa Giada, Canelli, Piemonte Loegismose.dk: 139 kroner (for 2015) (13 procent)Overraskende farve i glasset, hvor vinen nærmer sig brunrød. Krydret duft med nåleskov og allerede et ældet præg. Tyk, likørsød frugt i smagen og god harmoni mellem syre og frugt og med bløde tanniner. Pæn, omend alderspræget vin. Kølighed klæder den og gør den mere frisk og stram. Fire små stjerner.

        2016 Barbera d?Asti Le More Cascina Gilli, Castelnuovo don Bosco, PiemonteVininord.dk: 94 kroner (for årgang 2015)Mørk. Cremet næse, marcipan, dyb mørk bærfrugt i retning af knuste brombær og hyldebærsaft. Igen tobak. Godt integreret syre og pæn tannin selvom den ikke har set fad. Dejlig ung, frisk frugt. Mundrensende trods sødmen og cremetheden. Fire små stjerner.
2016 Barbera d?Asti Le More Cascina Gilli, Castelnuovo don Bosco, PiemonteVininord.dk: 94 kroner (for årgang 2015)Mørk. Cremet næse, marcipan, dyb mørk bærfrugt i retning af knuste brombær og hyldebærsaft. Igen tobak. Godt integreret syre og pæn tannin selvom den ikke har set fad. Dejlig ung, frisk frugt. Mundrensende trods sødmen og cremetheden. Fire små stjerner.

Mørk "comfort wine": En perlerække af rare vine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce