Julevin: Prisvenlig chilener er oplagt til julemiddagen

2013 La Cuesta Viña Tarapacá, Maipo Valley, Chile 99,75 kroner hos Skjold Burne, på tilbud i december til 69,75 kroner. #####€ Klassisk chilener med masser af solbær og tobak i duft og smag. Hertil noter af røget kød. Kraftfuld med fin syre og bløde tanniner. En fin julevin og et rigtig godt glas til tilbudsprisen. Fem stjerner.
Foto: Taster-Wine A/S

Julevin: Prisvenlig chilener er oplagt til julemiddagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I denne og næste uge tester vi vine, som vil gå godt til julemaden.

Med få uger til jul og nytår er tiden atter inde til de traditionelle smagninger af vine til julemaden og derefter bobler til nytårsaften. I denne og næste uge handler det om rødvine til julen, hvorefter turen kommer til champagne og andre mousserende vine til årets sidste dag.

Det er med vinene til julemaden som med så mange andre ting, der også hører sig til julen. De forandrer sig ikke, hvad enten det drejer sig om julesalmer, maden og andre traditioner. Det samme gælder de vine, som passer til julemiddagen. Så længe maden er den samme, vil de tilhørende vine også være de samme.

Det betyder heldigvis ikke, at udvalget ikke er bredt. Snarere er mit råd at bruge udelukkelsesmetoden.

En tommelfingerregel er at gå efter vine med en vis struktur, fylde og alkoholprocent. Det åbner for mange interessante valg, men samtidig er der så nogle, som man bør lade ligge i vinreolen julen over, da de ikke spiller godt sammen med den ofte fede og sødmefulde julemad.

Generelt er det de mere elegante og vellagrede vine fra Bordeaux, Bourgogne. Men også de lettere italienske fra eksempelvis Toscana, de unge og stramme vine fra italienske Piemonte, de tyske samt de lettere østrigske rødvine vil jeg gå uden om.

For som nævnt skal vi som udgangspunkt have fat i de tungere rødvine.

På julebordet kan således ofte findes fed and, sødme fra de brune kartofler og syre og krydderier fra rødkålen - for bare at nævne nogle af udfordringer, som vinen juleaften står over for.

Derfor bør de tilhørende flasker have alkohol, der kan skære gennem fedtet, sødme til at matche den tilsvarende sødme i maden og generelt en solid koncentration.

Det gør som nævnt nogle flasker mindre oplagte, men feltet af interessante flasker er stadig stort.

2011 Eremo San Quirico 
Nativ, Campanien, Italien
300 kroner hos AndrupVin, 175 kroner pr. styk ved køb af seks flasker
###€€€

Mørk og meget tæt med massiv, fed frugt, sødmefulde bær, blomme og vanilje. Her er rigtig meget af det hele i en stil, som er fin til julemaden. Kvalitetsmæssig er den lige godkendt til tilbudsprisen. Tre stjerner.
2011 Eremo San Quirico Nativ, Campanien, Italien 300 kroner hos AndrupVin, 175 kroner pr. styk ved køb af seks flasker ###€€€ Mørk og meget tæt med massiv, fed frugt, sødmefulde bær, blomme og vanilje. Her er rigtig meget af det hele i en stil, som er fin til julemaden. Kvalitetsmæssig er den lige godkendt til tilbudsprisen. Tre stjerner.

Chilensk vinder

I denne uge er der fire europæiske flasker samt en enkelt oversøisk i puljen.

Vinene er alle udvalgt ud fra, at de på papiret har egenskaberne til at være egnede til julemaden.

I den mest kraftfulde ende har vi den klassiske amarone fra Veneto i det nordøstlige Italien. Med klassisk menes der, at den for mange danskere ofte er at finde på bordet til julemiddagen. Det skyldes ikke mindst, at supermarkederne ved, at navnet sælger og derfor op til jul sætter paller frem med amarone i den billigere ende.

Desværre er min erfaring, at kvaliteten er svingende. Amarone er dyr at fremstille, da processen frem mod det endelige produkt er lang og omkostningsfuld. Flasker til omkring 100 kroner er derfor næsten for billige til at kunne være et kvalitetsprodukt. Ikke dermed sagt, at det ikke smager fint, men det vil ofte ligge et stykke fra rigtig kvalitets-amarone.

Ugens eksemplar fra producenten Venturini hører bestemt til i kategorien for kvalitetsprodukter. Jeg smagte sidste år storebroderen Campomasua, som koster 50 kroner mere. Den er for mig et endnu bedre køb, men Venturinis basisamarone, som anmeldes i denne uge, kan bestemt stadig anbefales.

Bedst er La Cuesta fra Chile, som er ugens klart billigste vin. Flaskerne i disse spalter bliver altid anmeldt i et forhold mellem pris og kvalitet. Det vil sige, at en vin til 200 kroner skal levere mere for at få samme antal stjerner som vinen til det halve.

La Cuesta er på tilbud til knap 70 kroner i denne måned og er alle pengene værd og lidt mere til. Den er stadig lidt ung, så hvis man køber mere, end gæsterne til julemiddagen kan nå at drikke, vil den sagtens kunne vække glæde ved julemiddagen også i de kommende år.

2012 Cuvée Pica Broca
Château la Sauvageonne, Gerard Bertrand, Coteaux du Languedoc, Frankrig
135 kroner hos Vinspecialisten/H.J. Hansen.
####€€

Grenache-baseret fra den store producent Gerard Bertrand. Landligt udtryk med jordede noter. Pæn syre, der holder fint sammen på vinen. Fire stjerner.
2012 Cuvée Pica Broca Château la Sauvageonne, Gerard Bertrand, Coteaux du Languedoc, Frankrig 135 kroner hos Vinspecialisten/H.J. Hansen. ####€€ Grenache-baseret fra den store producent Gerard Bertrand. Landligt udtryk med jordede noter. Pæn syre, der holder fint sammen på vinen. Fire stjerner.
2013 Tessellae Old Vines
Domaine Lafage, Languedoc-Roussillon, Frankrig
140 kroner hos Philipson Wine, 90 kroner pr. styk ved køb af 12 flasker.
###€€€

Sydfransk vin i en varm og krydret stil. Her er saft og kraft pakket ind i den landlige tone, man ofte finder i Sydfrankrig. Oplagt madvin, som vil gøre sig fint til julemiddagen. Jeg savner dog stadig noget mere finesse til prisen. Det er, som om den aldrig helt åbner sig op. Måske det kommer med tiden. O.k. køb til tilbudsprisen. Tre stjerner.
2013 Tessellae Old Vines Domaine Lafage, Languedoc-Roussillon, Frankrig 140 kroner hos Philipson Wine, 90 kroner pr. styk ved køb af 12 flasker. ###€€€ Sydfransk vin i en varm og krydret stil. Her er saft og kraft pakket ind i den landlige tone, man ofte finder i Sydfrankrig. Oplagt madvin, som vil gøre sig fint til julemiddagen. Jeg savner dog stadig noget mere finesse til prisen. Det er, som om den aldrig helt åbner sig op. Måske det kommer med tiden. O.k. køb til tilbudsprisen. Tre stjerner.
2009 Venturini Amarone 
Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, Italien
Pris: 225 kroner hos Dine Vine, Frank i Rødding, 200 pr. styk ved køb af seks flasker
####€€

Noter af marcipan, chokolade og nødder. Den høje alkohol (16 procent) fornemmes en smule. Stadig en ganske pæn amarone til prisen. Fire store stjerner.
2009 Venturini Amarone Amarone della Valpolicella Classico, Veneto, Italien Pris: 225 kroner hos Dine Vine, Frank i Rødding, 200 pr. styk ved køb af seks flasker ####€€ Noter af marcipan, chokolade og nødder. Den høje alkohol (16 procent) fornemmes en smule. Stadig en ganske pæn amarone til prisen. Fire store stjerner.

Julevin: Prisvenlig chilener er oplagt til julemiddagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce