Høje procenter til en kold tid

Dyrehøj Vingaard Rös (40 procent) Dyrehoj-vingaard.dk: 295 kroner (50 cl) ####€€ Klar væske. Duften af enebær står op af glasset med et hint af granskov og det lidt stramme svirp fra en rosmarinkvist. Up in your face-næse, som bringer tankerne hen på Mellemeuropas frugtbrændevine, som også kan have urtede elementer. Men enebærrene dominerer udtrykket, og de æteriske olier får mundvandet til at springe. Ginen har en medicinsk tone i munden, som bringer tankerne hen på lægeklinik - indtrykket af enebær er dæmpet til fordel for et mere krydret udtryk - formentligt fra de senneps- og fennikelfrø, som er blandt de 15 krydderier i blandingen bag Rös. En vis sødme runder de 40 procent af, så Dyrehøj Vingaards gin faktisk er ret behagelig i sig selv - i hvert fald vil det være synd (og for dyrt) at bruge den i en G&T. Fire små stjerner.
Foto: Robert Wengler

Høje procenter til en kold tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Æbler og sure kirsebær lægger grunden til to flotte brændevine og en hårdt lagret vin.

"Brændevin er alle lægemidlers moder og dronning."

Citatet er tilskrevet Florentinus, som levede i årene fra 1223 til 1303, og Karsten Kjer Michaelsen - sydfynske producent af frugtbrændevin - har fundet det passende til sin personlige favorit i arsenalet af lægemidler fra sit lille destilleri.

Januar er tid for snue, influenza og omgangssyge, og denne uges test gransker helt i Florentius' ånd tre bud med høje procenter til at holde dårligdommen fra døren.

Hvis man går ind på præmissen om, at brændevin er basis for et langt og sundt liv, så har Karsten Kjer Michaelsen lavet sin miniudgave af Novo Nordisk i det sydøstfynske Skårup, hvor han fra de sydvendte skråninger har udsigt til Langeland.

Sporbarhed i fokus

Karsten Kjer Michaelsen kan i år fejre 10-års jubilæum med mikrodestilleriet, og han brænder eau de vie på en buket af frugt fra æbler (ingridmarie og filippa) over pære (doyenne og conference) til blomme, solbær og kirsebær i samme tradition som de mellemeuropæiske fæller i hvert land fremstiller eau de vie, obstler, palinka og slivovitz.

Sporbarhed på frugten er et nøgleord i produktionen, og i denne test er ophavsmandens personlige favorit, Distilateur med en alkoholprocent på 50, repræsenteret. Æblesorterne til denne eau de vie er lobo og courtland fra en plantage på Horne Land tæt på vandet.

Distilateur er en heftig sag, som skal nydes i ganske små slurke, men når man som undertegnede et par år har bedømt frugtbrændevin som dommer ved Dansk Frugtvinsmesse står det klart, at destillatøren i det sydfynske har styr på sine kedler og kan skille hoved og hale fra hjertet i processen med at få en ren frugtbrændevin. Dansk frugt har takket være en lang modningstid og et høj kvalitet potentialet til at lave flot brændevin, men kun de færreste formår at forløse det som hos Aqua Vitae Sydfyn ...

Dyrehøj Vingaard ved Kalundborg er Danmarks største vingård, og også her kan de deres kram med destillering. På Dyrehøj Vingaard er lokale æbler basis for den alkohol, som bliver til vingårdens gin med titlen Rös. Den holder 40 procent og får smag af 15 krydderier fra enebær over rosmarin til sennepsfrø.

Producenten foreslår selv at sætte ginen i selskab med tonic, men det vil være synd for smagen og skidt for økonomien med en literpris på knap 600 kroner.

Gin er traditionelt en hvid spiritus baseret på korn og krydderier (botanicals), og Rös er en bordbombe med enebær og granskov i fokus af den aromatiske palet. Kostbar, men ikke specielt dyr i forhold til hypede ginmærker, som ellers er på markedet - og mit bud er, at en flaske vil holde længe ...

En harsk catalaner

Sidste vin i dagens test kan ikke følge med de to andre på procenter, men til gengæld på fylde og smag, og Rancio fra Frederiksdal Kirsebærvin udmærker sig ved at lægge sig i traditionen fra det sydlige Frankrig - Banyuls og Maury - foruden Madeira ved at lagre vinen under åben himmel sommer og vinter.

Vinen til Rancio er som de øvrige fra Frederiksdal lavet på sure stevnskirsebær under ledelse af den tyske vinmager Jens Heinemeyer, men er hældt på små 25-liters glasballoner, som står i et indhegnet område bag vineriet, hvor kulde, varme og sol giver dem den harskning, som ordet "rancio" betyder på catalansk.

Oplagt til foie gras

Rancio er signaturvinen fra Frederiksdal Kirsebærvin, og den er både saftig og frisk med en bidende syre, som rykker i mundvigende og læsker.

Producenten foreslår selv Rancio til ost, foie gras, chokolade eller desserter - og denne anmelder kan især se vinen som en skarp ledsager til en fuglelever, hvor syren og smagen af kirsebær vil stå rent og flot til det fede.

Rancio er en flot og dyr sag, men håndværk og lagring under åben himmel. Mit bud er, at halvliter-flasken snildt holder sig i køleskabet nogle dage efter den kontante behandling på det vestlige Lolland, så også den sidste i trioen bliver et langvarigt og godt bekendtskab.

Høje procenter til en kold tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce