Glad vin på pose: Bag-in-box med italiensk charme

Hvor længe holder vinen sig, når du har fjernet forseglingen på hanen? Anbefalingerne lyder på at drikke vinen inden for to til seks uger - kølig opbevaring af vinen er under alle omstændigheder med til at forlænge dens liv i posen. Foto: Kenneth Klingenberg

Glad vin på pose: Bag-in-box med italiensk charme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre italienske rødvine er en fransk ditto overlegen i denne uges test af vin på pose og pap.

Som nogle læsere måske vil huske, måtte vi ty til en gammel kending for at finde en reelt anbefalelsesværdig vin, da vi for to uger siden testede hvide bag-in-box-vine. I dag, hvor vi har fat i de røde bib-vine, er opgaven en del lettere; der er tydeligt mere drikkeglæde i rødvinene, vi har smagt.

Skal du have ukompliceret vin til en fest, hvor det vigtigste ikke er, hvad der er i glasset, men om der er noget i glasset, har Netto en udmærket løsning: En bag-in-box med 2,25 liter økologisk rødvin, svarende til en flaskepris på 36,33 kroner. Og den skal nok blive tømt, hvis du sørger for at køle vinen ned et par timer før, den skal drikkes.

Hvor druerne til vinen har vokset, og hvilke sorter den er lavet af, fremgår ikke af kartonen - den er rød og økologisk, og mere er der tilsyneladende ikke at fortælle om den. Det giver selvfølgelig også en indikation af, hvad man skal vente sig: en vin der er lavet til at drikke og ikke så meget til at snakke om.

The Sicilian Wine Mob (179,95 kroner i Meny) er testens mørkeste vin, men på ingen måde den mest dystre. Her er tværtimod frisk, rød frugt i både duften og smagen, og vinen har livsglæde i en grad, så den er på kanten til at kamme over i lalleglæde. Men en lille syre og opstrammende tanniner skaber balance og giver en vis saftighed i vinen, så den bare er rar og nem at drikke.

Det er altså ikke en dyb vin, og ligesom Nettos økologiske italiener er det ikke en vin, man kan dissekere i mange lag. Men den fungerer fint til en god spaghetti bolognese, og hvis du er lidt vovemodig, kan du afprøve den til grillet eller stegt tun (husk: fisken skal ikke gennemsteges).

Vinen er tappet i Brøndby af det danske firma Globus Wine, hvis navn du kan finde på en del bag-in-box-vine, men passende til vinens navn og tegneserie-illustrationer af suspekt udseende personer på kartonen er det ikke til at afgøre, hvem der har lavet vinen, eller hvor druerne er dyrket.

Hvorfor er der udløbsdato på en bib-vin?
Bag-in-box-formatet har en klar fordel med hensyn til at spare på ressourcerne: Det kræver mindre energi at producere en lille papkasse og en plasticpose med tappehane, end det gør at producere eksempelvis fire glasflasker med prop eller skruelåg, og det kræver langt mindre energi at transportere vinen i pose og pap end i glasflasker.


Men udfordringerne for vinen begynder allerede, før den lander i butikken. Ved at filtrere vinen og tilsætte en passende mængde sulfit kan dens liv i plasticposen forlænges.


Derefter skal vinen tappes på pose med så lidt kontakt med ilt som overhovedet muligt, og så bør den transporteres ud til forhandleren i afkølet stand.

For plasticpose og tappehane yder ikke lige så god beskyttelse mod vinens værste fjende, ilt, som en forseglet glasflaske gør. Hvis du vil have det bedste ud af en bag-in-box-vin, er det derfor en meget god idé at lede efter en tappedato, alternativt en årgang, på kartonen. Jo yngre vinen er, jo større chance er der for at få en vin med sin frugt og friskhed i behold.

Når du har brudt forseglingen på vinen og skænket fra hanen, har du også givet fjenden endnu en adgang til vinen. Mikroskopiske mængder af ilt kan komme ind til vinen både gennem plasticposen, og når du tapper, og med tiden vil ilten oxidere vinen.

Hvis du opbevarer den åbnede vin køligt, forsinkes dennes proces. En tommelfingerregel siger, at en åben bag-in-box holder sig frisk mellem to og seks uger.


Denne skribent har haft åben bib-vin stående på køl i flere måneder uden at kunne spore så alvorlig iltning af vinen, at den ikke som minimum kunne bruges til at komme i maden.

Skærer gennem fed pastasovs

Mere dystert bliver det med Lidls Cour de Mandelotte fra Bordeaux. Den har vundet en guldmedalje af den franske vinguide Gilbert & Gaillard, og det er et eksempel på, at nogle medaljer i vinens verden uddeles med rund hånd.

Denne vin læner sig op ad en traditionel bordeaux-stil, dvs. relativt slank og uden at være pumpet op med marmeladesød frugt og en overdosis nyt egetræ.

Det tæller på plussiden, men druerne - som er fra 2016, en Bordeaux-årgang der omtales i rosende vendinger af blandt andre den engelske master of wine Jancis Robinson, som kalder årgangen den bedste siden 2010 - har tydeligvis ikke haft stof nok i sig til at give en vin med vægt til at tale for sig selv uden sminke.

Når den alligevel er fundet værdig til en guldmedalje, kan det nok blive nødvendigt at begynde at uddele medaljer i platin eller endnu mere værdifulde metaller, for der er (heldigvis) mange vine, som er klart bedre end denne.

Vi vender tilbage til Italien med testens fjerde vin, som stammer fra kooperativet Vinchio-Vaglio Serra i Piemonte. For 145 kroner får du tre liter krydret, kirsebær-parfumeret og saftig vin, som heller ikke afslører sit ophav. Kooperativet oplyser på sin hjemmeside, at vinen - som i øvrigt er "den mest simple" og samtidig "den mest perfekte" til hverdagsbrug og kan sættes sammen med alle retter (!) - er sammensat af de typiske druer i medlemmernes marker.

Jeg gætter på en blanding af i hvert fald barbera og nebbiolo, omend der ikke er mange af sidstnævntes tanniner til at give vinen rygrad. Til gengæld har vinen en god syre, og den vil være velegnet til at skære igennem pastaretter med en fed sovs.

Glad vin på pose: Bag-in-box med italiensk charme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce