Gammel hvidvin: Så godt smager det

2007 Smaragd "M", Weingut F.X. Pichler, Wachau, Niederösterreich (14,0 procent). Karolineamalie.dk: 500 kroner (for 2009) #####€ Pænt grøngylden med en lille snert af ædelråd i duften. Lækker, krydret duft med honningkage, æble og et strejf af fad og harpiks. Meget indbydende. Rund og balanceret i munden, drikker virkelig godt lige nu, mere harpiks i eftersmagen. Lækker. Prisen er småvild, men det gøres altså heller ikke meget bedre end det her. Fem store stjerner.

Gammel hvidvin: Så godt smager det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Østrig. Grüner veltliner er Østrigs nationaldrue. Vinene bliver oftest drukket, mens de er unge, men du skal ikke af med en formue for at få flasker, som kan udvikle sig i et par årtier i kælderen.

Hvor ofte drikker du en hvidvin, der er bare fem år gammel? Eller 10? Eller 30?

Sandsynligvis ikke ofte, og hvis du gør, tilhører du et mindretal af vindrikkere her i landet. Omkring 80 procent af den vin, der sælges i Danmark, stammer fra supermarkeder, og her sælges sjældent hvidvin, som er mere end to-tre år gammel. Men hvidvin med alder kan give store oplevelser, og det behøver ikke at være dyr bourgogne.

1985 lever op til klichéen "skelsættende", hvad angår østrigsk vin. Det var året, da nogle af landets vinbønder blev afsløret i at have tilsat diethylenglykol - også kendt som kølervæske - til søde vine for at gøre dem sødere og fyldigere. Det viste sig, at det var sket i flere år, og det fik blandt andet den konsekvens, at Østrig vedtog en ny og skrappere vinlovgivning.

I de 30 år siden skandalen har de østrigske vinbønder strammet sig an i en grad, så der i dag er langt mellem østrigske hvidvine, som er decideret kedelige. Der laves også virkelig gode rødvine, men bundniveauet er lavere, synes jeg.

Det betyder desværre også, at hvidvinene ikke kan konkurrere med billige italienske, franske eller chilenske hvidvine. I Danmark må man slippe omtrent en hundredkroneseddel hos vinhandlerne, og nogle gange kan man være heldig at nøjes med 60-70 kroner i supermarkederne, for en grüner veltliner.

Den grønne drue er Østrigs nationaldrue - en krydsning af traminer og formentlig en lokal druesort kaldet sankt Georgen - som ofte giver vine med et tydeligt præg af peber og pære - nogle gange også asparges, græs og æble - i duften. Vinene er friske, læskende og syre-sprøde som unge, især hvis druerne er høstet tidligt, mens de senere høstede druer er udgangspunktet for tungere, fyldige vine med et godt udviklingspotentiale. De bedste af dem holder fint 10-15-20 år, nogle endda mere. Det ved østrigerne selvfølgelig godt, og vinbønderne har som regel et "bibliotek" af gamle flasker, så de kan følge vinenes udvikling.

2012 Little J Grüner Veltliner,
Jurtschitsch, Nieder­österreich, Østrig.
Vinoble: 90 kroner (12,5 procent).
###€€€

Denne vin var ikke med i smagningen i Wien, men er med her som eksempel på en ung grüner veltliner, som også kan holde i hvert fald fem år. Grønligt skær i glasset. Dufter krydret med syrlige æbler, fennikel og pære med peberdrys. Syren er markant i munden, hvor grønne æbler og peber dominerer. En kontant vin, som kræver selskab af noget mad for virke balanceret. Men frugten er fyldig nok til at klare et par år endnu, og til den tid vil syren forhåbentlig være mindre stridbar. Det er ikke en vin, der er lavet til lagring, men jeg tror, den vil vise sig fra en mere medgørlig side om et eller to år. Tre stjerner.
2012 Little J Grüner Veltliner, Jurtschitsch, Nieder­österreich, Østrig. Vinoble: 90 kroner (12,5 procent). ###€€€ Denne vin var ikke med i smagningen i Wien, men er med her som eksempel på en ung grüner veltliner, som også kan holde i hvert fald fem år. Grønligt skær i glasset. Dufter krydret med syrlige æbler, fennikel og pære med peberdrys. Syren er markant i munden, hvor grønne æbler og peber dominerer. En kontant vin, som kræver selskab af noget mad for virke balanceret. Men frugten er fyldig nok til at klare et par år endnu, og til den tid vil syren forhåbentlig være mindre stridbar. Det er ikke en vin, der er lavet til lagring, men jeg tror, den vil vise sig fra en mere medgørlig side om et eller to år. Tre stjerner.

Ikke så ringe endda

Enhver tvivl om vinenes potentiale blev gjort til skamme ved en enestående smagning af grüner veltlinere i Palais Niederösterreich i Wien i begyndelsen af juni. For en vinnørd var det et overflødighedshorn, der flød en hel dag, og det gav mulighed for at smage vine tilbage til 1983. Toppen af poppen var, ikke overraskende, flasker fra eliteproducenter som F.X. Pichler, Knoll, Hiedler, Hirsch, Bründlmayer og Nikolaihof Wachau.

Men også knap så kendte producenter glimtede - eksempelvis var Setzer fra det mindre prestigiøse område Weinviertel overbevisende med en 20 år gammel vin, som i årgang 2012 kan fås for 139 kroner, hvis du køber seks flasker. Det er ikke så ringe endda ...

De ældre flasker er svære, hvis ikke umulige, at finde i Danmark. Kommer du forbi Østrig, er det oplagt at spørge efter gamle grüner veltlinere hos de vinbønder, du måtte besøge - eller hos vinhandlerne. Og ellers kan man jo begynde med at opbygge et lager af nye årgange og glæde sig til, at de bliver gamle ...

Vurderingerne af vinene gælder den smagte årgang, og priserne gælder den årgang, der kan fås i Danmark (eller Østrig).

1993
1993 "Vinothek", Weingut Nikolaihof Wachau, Wachau, Nieder­österreich (12,5 procent). Sigurd Müller (smv.dk) forhandler Nikolaihof i Danmark, men denne vin er desværre ikke på prislisten. Awwijn.nl (i Holland) sælger vinen for 89,95 euro. #####€ Medium gylden. Røg, honning og nåleskov i duften. Nålene går igen i smagen ledsaget af en blød honningsødme og cremethed. Årene har trimmet vinen, og den virker slank, men med bund og dybde. Flot 22 år gammel vin. Fem stjerner.
1983 Ried Hundschupfen,
Schloßweingut Malteser Ritterorden, Weinviertel, Niederösterreich (12,3 procent). 
Lenzmoser.at: 8,96 euro (for 2014) (sender til Danmark)
####€€

Flot grøngylden. Første gang, jeg oplever benzin/petroleum i duften i en grüner veltliner. Men det er udtalt og bringer straks minder om riesling. Hvad er undergrunden her? Også mineralsk og petroleum-præget i smagen. Balance mellem syre og den begrænsede frugtsødme, som er tilbage. De mineralske elementer er nu de dominerende. Interessant - men ikke som fornøjelsesvin. Fire stjerner.
1983 Ried Hundschupfen, Schloßweingut Malteser Ritterorden, Weinviertel, Niederösterreich (12,3 procent). Lenzmoser.at: 8,96 euro (for 2014) (sender til Danmark) ####€€ Flot grøngylden. Første gang, jeg oplever benzin/petroleum i duften i en grüner veltliner. Men det er udtalt og bringer straks minder om riesling. Hvad er undergrunden her? Også mineralsk og petroleum-præget i smagen. Balance mellem syre og den begrænsede frugtsødme, som er tilbage. De mineralske elementer er nu de dominerende. Interessant - men ikke som fornøjelsesvin. Fire stjerner.
1985 Ried Lössterrassen,
Weingut Mantlerhof, Kremstal, Niederösterreich (11,5 procent).
Doellerer.at: 11,50 euro (for 2014) (sender til Danmark efter aftale)
###€€€

Gylden. Har den lidt svovl i næsen? Jord, vådt græs, ganske lille fadnote. Tør i munden - kamfer, nåleskov. Sødmen er meget afdæmpet - det er en vin, der er i sit otium. 30 år er også en alder for en hvidvin - og netop 1985 var jo året, der ændrede østrigsk vin. Tre stjerner.
1985 Ried Lössterrassen, Weingut Mantlerhof, Kremstal, Niederösterreich (11,5 procent). Doellerer.at: 11,50 euro (for 2014) (sender til Danmark efter aftale) ###€€€ Gylden. Har den lidt svovl i næsen? Jord, vådt græs, ganske lille fadnote. Tør i munden - kamfer, nåleskov. Sødmen er meget afdæmpet - det er en vin, der er i sit otium. 30 år er også en alder for en hvidvin - og netop 1985 var jo året, der ændrede østrigsk vin. Tre stjerner.
2007 Ried Lamm,
Weingut Bründlmayer, Kamptal, Niederösterreich (13,5 procent).
Jyskvin.dk: 305 kroner (for 2012)
####€€

Lidt mørkere grøngylden, hænger i glasset. Pære og æble i duften sammen med et strejf af røg. Fyldig frugtsødme og lidt alkoholfornemmelse i smagen, alderen fornemmes - her er mindre frisk frugt, end der ville være i en ny, tindrende grüner veltliner fra Bründlmayer. Har lagret godt, men jeg tror ikke, den har syre nok til mere end 5-10 år endnu. Fire stjerner.
2007 Ried Lamm, Weingut Bründlmayer, Kamptal, Niederösterreich (13,5 procent). Jyskvin.dk: 305 kroner (for 2012) ####€€ Lidt mørkere grøngylden, hænger i glasset. Pære og æble i duften sammen med et strejf af røg. Fyldig frugtsødme og lidt alkoholfornemmelse i smagen, alderen fornemmes - her er mindre frisk frugt, end der ville være i en ny, tindrende grüner veltliner fra Bründlmayer. Har lagret godt, men jeg tror ikke, den har syre nok til mere end 5-10 år endnu. Fire stjerner.
2006
2006 "Familienreserve", Weingut Hiedler, Kamptal, Niederösterreich (14,0 procent). Bergmanvin.dk forhandler Hiedler i Danmark - har p.t. ikke "Familienreserve", men 2012 "Maximum" til 225 kroner ####€€ Let gylden. Parfumeret duft med abrikos, rundhed (!). God sødmefyldighed, en snert af ædelråd og grannåle. Fin syre, men den kæmper mod stor cremethed og markant sødme (også fra alkolen). Men en rund og flot vin at drikke nu. Fire store stjerner.
2007
2007 "Tradition" Weingut Schloss Gobelsburg, Kamptal, Niederösterreich (13,5 procent) Karolineamalie.dk: 235 kroner (for 2009) ###€€€ Grøngylden med lidt græs og opløsningsmiddel i duften (kun et strejf). Sødme i smagen, moderat syre og lille træet tone i afslutningen. Denne her ville jeg hellere have drukket et par år yngre. Tre stjerner.
2006
2006 "Der Wein vom Stein", Weingut Ludwig Neumayer, Traisental, Niederösterreich (13,7 procent). Ingen dansk forhandler fundet - Weingrube.com i Østrig har årgang 2011 til 26,20 euro (sender til Danmark) ####€€ Let gylden og måske med lidt ædelråd i duften sammen med ananas. Fyldig i munden med balanceret sødme. Rar at drikke med en meget lille bitterhed i afslutningen. Rund og velproportioneret vin (skænket fra magnum). Fire store stjerner.
2002 Ried Kammerner Lamm,
Weingut Hirsch, Kamptal, Niederösterreich (13,5 procent).
Atomwine.dk: 169 kroner (for 2012)
####€€

Flot grøngylden. Stor duft med antydning af fad. Pære og ferskenskind. I munden en rund sag med sødmen mejslet ind i tandhalsene - men vinen holder balancen og er ikke for tung. Bare godt skruet sammen. Fire store stjerner.
2002 Ried Kammerner Lamm, Weingut Hirsch, Kamptal, Niederösterreich (13,5 procent). Atomwine.dk: 169 kroner (for 2012) ####€€ Flot grøngylden. Stor duft med antydning af fad. Pære og ferskenskind. I munden en rund sag med sødmen mejslet ind i tandhalsene - men vinen holder balancen og er ikke for tung. Bare godt skruet sammen. Fire store stjerner.
1995
1995 "Die Lage", Weingut Setzer, Weinviertel, Nieder­österreich (13,5 procent). Vinogvin.dk: 159/139 kroner v. 6 flasker (for 2012) #####€ Grøngylden. Indbydende krydret duft med grannåle og ældet præg (20 år!) med kælder og tørrede æbler. Krydret i munden, stadig god rundhed, syren lever også endnu. Den har holdt sig godt og er slet ikke færdig endnu. En oplevelse at drikke 20 år gammel hvidvin. Fem små stjerner.

Gammel hvidvin: Så godt smager det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce