Gammel hvidvin: Så godt smager det

2007 Smaragd "M", Weingut F.X. Pichler, Wachau, Niederösterreich (14,0 procent). Karolineamalie.dk: 500 kroner (for 2009) #####€ Pænt grøngylden med en lille snert af ædelråd i duften. Lækker, krydret duft med honningkage, æble og et strejf af fad og harpiks. Meget indbydende. Rund og balanceret i munden, drikker virkelig godt lige nu, mere harpiks i eftersmagen. Lækker. Prisen er småvild, men det gøres altså heller ikke meget bedre end det her. Fem store stjerner.

Gammel hvidvin: Så godt smager det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Østrig. Grüner veltliner er Østrigs nationaldrue. Vinene bliver oftest drukket, mens de er unge, men du skal ikke af med en formue for at få flasker, som kan udvikle sig i et par årtier i kælderen.

Hvor ofte drikker du en hvidvin, der er bare fem år gammel? Eller 10? Eller 30?

Sandsynligvis ikke ofte, og hvis du gør, tilhører du et mindretal af vindrikkere her i landet. Omkring 80 procent af den vin, der sælges i Danmark, stammer fra supermarkeder, og her sælges sjældent hvidvin, som er mere end to-tre år gammel. Men hvidvin med alder kan give store oplevelser, og det behøver ikke at være dyr bourgogne.

1985 lever op til klichéen "skelsættende", hvad angår østrigsk vin. Det var året, da nogle af landets vinbønder blev afsløret i at have tilsat diethylenglykol - også kendt som kølervæske - til søde vine for at gøre dem sødere og fyldigere. Det viste sig, at det var sket i flere år, og det fik blandt andet den konsekvens, at Østrig vedtog en ny og skrappere vinlovgivning.

I de 30 år siden skandalen har de østrigske vinbønder strammet sig an i en grad, så der i dag er langt mellem østrigske hvidvine, som er decideret kedelige. Der laves også virkelig gode rødvine, men bundniveauet er lavere, synes jeg.

Det betyder desværre også, at hvidvinene ikke kan konkurrere med billige italienske, franske eller chilenske hvidvine. I Danmark må man slippe omtrent en hundredkroneseddel hos vinhandlerne, og nogle gange kan man være heldig at nøjes med 60-70 kroner i supermarkederne, for en grüner veltliner.

Den grønne drue er Østrigs nationaldrue - en krydsning af traminer og formentlig en lokal druesort kaldet sankt Georgen - som ofte giver vine med et tydeligt præg af peber og pære - nogle gange også asparges, græs og æble - i duften. Vinene er friske, læskende og syre-sprøde som unge, især hvis druerne er høstet tidligt, mens de senere høstede druer er udgangspunktet for tungere, fyldige vine med et godt udviklingspotentiale. De bedste af dem holder fint 10-15-20 år, nogle endda mere. Det ved østrigerne selvfølgelig godt, og vinbønderne har som regel et "bibliotek" af gamle flasker, så de kan følge vinenes udvikling.

Ikke så ringe endda

Enhver tvivl om vinenes potentiale blev gjort til skamme ved en enestående smagning af grüner veltlinere i Palais Niederösterreich i Wien i begyndelsen af juni. For en vinnørd var det et overflødighedshorn, der flød en hel dag, og det gav mulighed for at smage vine tilbage til 1983. Toppen af poppen var, ikke overraskende, flasker fra eliteproducenter som F.X. Pichler, Knoll, Hiedler, Hirsch, Bründlmayer og Nikolaihof Wachau.

Men også knap så kendte producenter glimtede - eksempelvis var Setzer fra det mindre prestigiøse område Weinviertel overbevisende med en 20 år gammel vin, som i årgang 2012 kan fås for 139 kroner, hvis du køber seks flasker. Det er ikke så ringe endda ...

De ældre flasker er svære, hvis ikke umulige, at finde i Danmark. Kommer du forbi Østrig, er det oplagt at spørge efter gamle grüner veltlinere hos de vinbønder, du måtte besøge - eller hos vinhandlerne. Og ellers kan man jo begynde med at opbygge et lager af nye årgange og glæde sig til, at de bliver gamle ...

Vurderingerne af vinene gælder den smagte årgang, og priserne gælder den årgang, der kan fås i Danmark (eller Østrig).

Gammel hvidvin: Så godt smager det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce