Fire dage med vinsmagninger: Det bedste fra Piemonte

Mange vinmarker i Piemonte ("for foden af bjergene") ligger med smuk udsigt til Alperne. Og selvom der kun er omkring en times kørsel til Middelhavskysten, betyder nærheden til bjergene, at her kan blive hundekoldt om vinteren. Foto: Consorzio I Vini del Piemonte/Mario Ferrero

Fire dage med vinsmagninger: Det bedste fra Piemonte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vin, vin og mere vin: Avisen Danmarks Kenneth Klingenberg giver efter fire dages smagninger i Piemonte gode bud på mindre kendte vine fra regionen.

Vin: De er lokkende smukke, Alperne, som de ligger ude i horisonten og ser så blide ud dækket af ny, hvid sne. Men den bidende kolde vind, som blæser fra bjergene ned over vinmarkerne i Piemonte denne onsdag i slutningen af november, er uden nåde, og jeg glæder mig over de fire lag tøj, der holder mig nogenlunde varm.

- De har varslet sne oppe i Ghemme, fortæller vores guide, Sandro Minella, da vores gruppe af svenske, danske og en enkelt finsk vinskribent forlader hotellet i Alba efter morgenens dobbelte espresso og en skive tør sandkage.

På programmet i dag og de følgende to dage er vin, vin og mere vin. Og selvom vi nærmer os afslutningen af sæsonen for de hvide trøfler, er vi stillet et drys af dem i udsigt, hvis vi ellers formår at lave vores egen pasta med sugo til kokkens tilfredshed, når vi skal i køkkenet på madskolen Terra i Roddi.

Sneen, som ventes at drysse længere nordpå, bliver i givet fald den første her i området denne vinter, og nedbør har i det hele taget været et sjældent syn i Monferrato det meste af 2017, hvor perioden fra marts til oktober ifølge Sandro var præget af noget nær tørke, mens sommervarmen holdt ved til langt ind i efteråret. Det har gavnet barbera-druerne, som holder af varme, og det kan blive interessant at smage vinene, når 2017-årgangen kommer ud i butikkerne.

Foreløbig må vi drikke vinene fra 2015 og 2016, som kan købes nu - og dem kan du læse indgående om i en stor test næste fredag.

Barbera har, som måske ingen anden drue i verden, gennemgået en forvandling fra sorten, der gav piemonteserne en letdrikkelig og billig vin på bordet (og hjalp syditalienske vinbønder med syrlighed i deres solvarme vine), til en prestigiøs drue, som i de rette hænder (og i nye velristede fade) kan indbringe ganske høje priser. Men nebbiolo sidder stadig på tronen i Piemonte, og barolo og barbaresco kan sælges alene på navnet.

De to vintyper står uantastet som udtryk for den ypperste forløsning af nebbiolos potentiale, men de står kun for omkring tre procent af vinproduktionen i Piemonte, og det gør det til en kompleks opgave for de vinbønder, der også dyrker nebbiolo, blot ikke i de berømte distrikter, at markedsføre deres vin. For et eller andet sted tænker kunderne måske, at de ikke får noget, der er lige så godt, hvis der ikke står barolo eller barbaresco på etiketten?

Vinområderne i Piemonte kan nås i bil fra Milano på omkring halvanden time.
Vinområderne i Piemonte kan nås i bil fra Milano på omkring halvanden time.

God vin under små navne

Sådan en råkold novemberdag, hvor sneskyer lurer over vildsvinene, der gemmer sig, indtil mørket tager over, og det er sikkert at gå på jagt i vinmarkerne efter oversete klaser med søde druer, skifter farverne inden for en gullig, orange, brun, grå og sort skala. Intet er sort/hvidt. Heller ikke en rangliste over nebbioloer.

Selvfølgelig er der koryfæer som Angelo Gaja, Bruno Giacosa, Elio Altare, Conterno Fantino, Roberto Voerzio og Conterno-brødrene Giovanni og Aldo - for blot at nævne nogle få - og en del "nye" navne har på relativt kort tid opnået høj status. Men mange af de andre - dem der ikke kan kalde deres vin barolo eller barbaresco - har været på markedet så længe, at det er lykkedes dem at trænge igennem med budskabet om, at der også laves god vin uden for de to berømte områder.

Hvis du nogensinde har købt en barolo i Netto i forventning om at høre englene synge, når du smagte den, ved du, at ikke alt, der glimter, er guld. Men med nebbiolo som en tilladt sort i cirka en tredjedel af de 42 DOC- og 17 DOCG-områder, som Piemonte rummer, er der flere muligheder for at finde seriøse konkurrenter til en ligegyldig discount-barolo.

Der kan gemme sig god vin bag etiketter med navne som eksempelvis Roero, Gattinara, Ghemme, Fara, Colline Novaresi, Bramaterra eller Langhe. I modsætning til nebbiolo, der vil kalde sig barolo eller barbaresco, behøver vinene fra nogle af disse distrikter ikke nødvendigvis at være 100 procent nebbiolo - der kan også tilsættes blandt andet croatina og bonarda.

2006 Roche d?Ampsej Riserva Correggia, Roero, Piemonte. Tvh.dk: 329 kroner (for 2010) (14,5 procent). Duften afslører en vin med alder - her er noter af kamfer og støvet kælder, men også overmodne kirsebær og våde jordbær. I glasset er vinen stadig ret mørk. Forholdsvis blød i munden, tanninerne er tydeligt faldet til ro, og syren får god plads. Alderens sødme præger eftersmagen. Den har nået toppen - bliver næppe bedre. Fire stjerner.
2006 Roche d?Ampsej Riserva Correggia, Roero, Piemonte. Tvh.dk: 329 kroner (for 2010) (14,5 procent). Duften afslører en vin med alder - her er noter af kamfer og støvet kælder, men også overmodne kirsebær og våde jordbær. I glasset er vinen stadig ret mørk. Forholdsvis blød i munden, tanninerne er tydeligt faldet til ro, og syren får god plads. Alderens sødme præger eftersmagen. Den har nået toppen - bliver næppe bedre. Fire stjerner.

"Barolo-dræber?"

På fire dage smagte vi os gennem en lang række af vine fra kendte og i Danmark mindre kendte vingårde, og der var klart potentiale i flere af vinene fra de områder, der herhjemme ikke får samme opmærksomhed som især Barolo og Barbaresco.

En producent, der allerede er brudt igennem lydmuren uden for lokalområdet og uden for Italien, er Torraccia del Piantavigna i Novara. Vingården har 10 år i træk scoret tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso, blandt andet med 2011 Ghemme DOCG på 90 procent nebbiolo og 10 procent vespolina.

"Barolo-dræber" er vinen blevet kaldt, hvilket er lige så fjollet som at kalde andre vine "amarone-dræbere". En VW Passat er en udmærket bil, men ville nogen finde på at kalde den "Audi-dræber"? Det kan være to udmærkede produkter, men de er ikke ens.

Torraccias Ghemme er en udmærket vin, og til en pris i Danmark på 149 kroner er 2011'eren formentlig pengene værd. Men de to årgange, jeg smagte i Ghemme (2006 og 2009) bar allerede små præg af alder - særligt 2006'eren havde i duften sherryagtige noter. Det kan have været en skæv flaske - vingårdens engelske manager og medejer, Nigel Brown, forsikrede, at vinen normalt har 15-20 års liv foran sig.

Du kan læse mere om de bedste flasker i noterne her på siden. Bemærk dog at enkelte af vinene ikke er tilgængelige i Danmark i de årgange, der er smagt i Italien.

Jysk Fynske Medier var inviteret til Piemonte af I Vini del Piemonte og Strada del Barolo e grandi vini di Langa.

2014 La Val dei Preti Correggia, Roero, Piemonte. Tvh.dk: 209 kroner (for 2011). Smukt parfumeret med et hint af sodavandsis og en smule karamel. Af en nebbiolo at være meget rund i munden, her er næsten fedme, og her er tydelig frugtsødme og gode tanniner, som ikke er grove. En flot nebbiolo fra en svær årgang. Fire store stjerner.
2014 La Val dei Preti Correggia, Roero, Piemonte. Tvh.dk: 209 kroner (for 2011). Smukt parfumeret med et hint af sodavandsis og en smule karamel. Af en nebbiolo at være meget rund i munden, her er næsten fedme, og her er tydelig frugtsødme og gode tanniner, som ikke er grove. En flot nebbiolo fra en svær årgang. Fire store stjerner.
2012 Brich d?America Marsaglia, Roero; Piemonte. Piemontevine.dk: 175 kroner (for 2008/2010) (14,5 procent). Mørk duft med fadpræg (har dog kun ligget på store fade af slovensk eg i to år). Tanniner og tyngde i munden, men syren ligger nedenunder og giver nogen lethed i sødmen, som delvist skyldes alkohol. Tre store stjerner.
2012 Brich d?America Marsaglia, Roero; Piemonte. Piemontevine.dk: 175 kroner (for 2008/2010) (14,5 procent). Mørk duft med fadpræg (har dog kun ligget på store fade af slovensk eg i to år). Tanniner og tyngde i munden, men syren ligger nedenunder og giver nogen lethed i sødmen, som delvist skyldes alkohol. Tre store stjerner.
2011 Trevigne Travaglini, Gattinara, Piemonte. Grevevinkompagni.dk: 299 kroner (for 2009). Let duft med snert af kamfer og blød, mørk frugt. Rosinsødme i munden, tanninerne har lagt sig lidt ned, og der er en snert af tobak og en lille, tør lakridssødme. Sødmen er velvoksen her. En godt lagret vin som kan få flere tertiære aromaer inden for et par år. Fire stjerner.
2011 Trevigne Travaglini, Gattinara, Piemonte. Grevevinkompagni.dk: 299 kroner (for 2009). Let duft med snert af kamfer og blød, mørk frugt. Rosinsødme i munden, tanninerne har lagt sig lidt ned, og der er en snert af tobak og en lille, tør lakridssødme. Sødmen er velvoksen her. En godt lagret vin som kan få flere tertiære aromaer inden for et par år. Fire stjerner.
2013 GattinaraTravaglini, Gattinara, Piemonte. Govino.dk: 189/169 kroner v. 6 fl. Jord, våd appelsinskræl og hint af kamfer i duften. Tanninerne har lagt sig en lille smule ned, her er sund frugt og nogen fadsødme. Fin, stadig ung vin. Fire stjerner.
2013 GattinaraTravaglini, Gattinara, Piemonte. Govino.dk: 189/169 kroner v. 6 fl. Jord, våd appelsinskræl og hint af kamfer i duften. Tanninerne har lagt sig en lille smule ned, her er sund frugt og nogen fadsødme. Fin, stadig ung vin. Fire stjerner.
2010 Renesio Riserva Malvirà, Roero, Piemonte. Theis-vine.dk: 249,95 kroner (for 2008) (14 procent). Alderen er tydelig i duften, men i munden er der stadig frisk sødme. Tanninerne er faldet til ro, og syren skinner smukt over denne vin. Tobakstørhed og god længde i sødmen i eftersmagen. Fire små stjerner.
2010 Renesio Riserva Malvirà, Roero, Piemonte. Theis-vine.dk: 249,95 kroner (for 2008) (14 procent). Alderen er tydelig i duften, men i munden er der stadig frisk sødme. Tanninerne er faldet til ro, og syren skinner smukt over denne vin. Tobakstørhed og god længde i sødmen i eftersmagen. Fire små stjerner.
2009 Mombeltrano Malvirà, Roero, PiemonteTheis-vine.dk: 249,95 kroner (for 2007). Tjære og mørk lakrids giver med lidt tid i glasset plads til en mere floral duft. Smuk vin omend tanninerne spiller med musklerne. Parfumeret med rose og sød Ga-Jol i smagen. Flot vin som er oplagt at følge en hel aften. 2009 er første årgang uden sulfit tilsat før macerationen. Fire stjerner.
2009 Mombeltrano Malvirà, Roero, PiemonteTheis-vine.dk: 249,95 kroner (for 2007). Tjære og mørk lakrids giver med lidt tid i glasset plads til en mere floral duft. Smuk vin omend tanninerne spiller med musklerne. Parfumeret med rose og sød Ga-Jol i smagen. Flot vin som er oplagt at følge en hel aften. 2009 er første årgang uden sulfit tilsat før macerationen. Fire stjerner.
2012 Gattinara Antoniolo, Gattinara, Piemonte. Le-papillon.dk: 235 kroner (for 2010). Parfumeret med blomster og nougat/nødder. Frugtig og krydret i munden, og tanninerne melder sig hurtigt. God dybde i smagen og god længde. En flot repræsentant for området. Tre store stjerner.
2012 Gattinara Antoniolo, Gattinara, Piemonte. Le-papillon.dk: 235 kroner (for 2010). Parfumeret med blomster og nougat/nødder. Frugtig og krydret i munden, og tanninerne melder sig hurtigt. God dybde i smagen og god længde. En flot repræsentant for området. Tre store stjerner.

        2010 Osso San Grato Antoniolo, Gattinara, Piemonte. Le-papillon.dk: 410 kroner. Blomsterparfumeret næse med svag nellike. Frisk og stadig med frugt i smagen. Her er store tanniner, men de er veldresserede og bider ikke. Det virker dog, som om frugten er på vej ned i forhold til tanninerne. Heftig pris - derfor kun to stjerner.
2010 Osso San Grato Antoniolo, Gattinara, Piemonte. Le-papillon.dk: 410 kroner. Blomsterparfumeret næse med svag nellike. Frisk og stadig med frugt i smagen. Her er store tanniner, men de er veldresserede og bider ikke. Det virker dog, som om frugten er på vej ned i forhold til tanninerne. Heftig pris - derfor kun to stjerner.

        2013 Bussia Barolo Ruggeri Corsini, Barolo, Piemonte. Clemmensenwine.dk: 275 kroner. En smule tjære, sød lakrids og moderat fadpræg i duften. I smagen forkæler den med peber, tjære, lakrids og roser. Det er spot on, det her; tanninerne er stadig store, men syren er med, og smagen er bundfældet dybt. Fem stjerner.
2013 Bussia Barolo Ruggeri Corsini, Barolo, Piemonte. Clemmensenwine.dk: 275 kroner. En smule tjære, sød lakrids og moderat fadpræg i duften. I smagen forkæler den med peber, tjære, lakrids og roser. Det er spot on, det her; tanninerne er stadig store, men syren er med, og smagen er bundfældet dybt. Fem stjerner.

        2009 Ghemme Torraccia del Piantavigna, Ghemme, Piemonte. Gallovini.dk: 149 kroner (for 2011). 90 procent nebbiolo/10 procent vespolina. Alderstegnene er begyndt at indfinde sig i denne 2009'er, men det betyder også, at de store tanniner er ved at falde ind i geled. En magtfuld vin som kan drikkes til langtidsbraiseret kød, der har fået godt med sødme og fedme og har udviklet umami i gryden. Fire stjerner.
2009 Ghemme Torraccia del Piantavigna, Ghemme, Piemonte. Gallovini.dk: 149 kroner (for 2011). 90 procent nebbiolo/10 procent vespolina. Alderstegnene er begyndt at indfinde sig i denne 2009'er, men det betyder også, at de store tanniner er ved at falde ind i geled. En magtfuld vin som kan drikkes til langtidsbraiseret kød, der har fået godt med sødme og fedme og har udviklet umami i gryden. Fire stjerner.

        2015 Nebbiolo Grasso Fratelli, Langhe, Piemonte. Lillesteensgaard.dk: 85 kroner (for 2010). Karamel og svag rose i duften. Tanniner angriber tungen og mundhulen med det samme, og det er ret simpelt, men også usminket, råt og med toner af stald og tobak. Tre stjerner.
2015 Nebbiolo Grasso Fratelli, Langhe, Piemonte. Lillesteensgaard.dk: 85 kroner (for 2010). Karamel og svag rose i duften. Tanniner angriber tungen og mundhulen med det samme, og det er ret simpelt, men også usminket, råt og med toner af stald og tobak. Tre stjerner.

        2011 Cerretta BaroloEttore Germano, Barolo, Piemonte. Viniropa.dk: 449/399 kroner v. 6 fl. Askebæger og lidt kamfer i duften - og det er bedre, end det lyder. Her er en klar friskhed, og i smagen er der lækker harmoni mellem god og moden frugt og let tilpassede tanniner. God længde i smagen - vinen vil formentlig udvikle sig fire-fem år endnu. Men prisen… den trækker ned. Fire stjerner.
2011 Cerretta BaroloEttore Germano, Barolo, Piemonte. Viniropa.dk: 449/399 kroner v. 6 fl. Askebæger og lidt kamfer i duften - og det er bedre, end det lyder. Her er en klar friskhed, og i smagen er der lækker harmoni mellem god og moden frugt og let tilpassede tanniner. God længde i smagen - vinen vil formentlig udvikle sig fire-fem år endnu. Men prisen… den trækker ned. Fire stjerner.

        2013 Froi Barbaresco Massimo Rivetti, Barbaresco, Piemonte. Jyskvin.dk: 289/259 kroner v. 6 fl. Frisk og frugtig duft med kamfer, skovbær og sød tobak. Det er en stadig en ung vin, og tanninerne er slet ikke faldet til ro. Syren er tydelig, men her er også en god bund af ekstrakt og frugt, og der er formentlig mindst 10 år endnu i denne vin. Fire stjerner.
2013 Froi Barbaresco Massimo Rivetti, Barbaresco, Piemonte. Jyskvin.dk: 289/259 kroner v. 6 fl. Frisk og frugtig duft med kamfer, skovbær og sød tobak. Det er en stadig en ung vin, og tanninerne er slet ikke faldet til ro. Syren er tydelig, men her er også en god bund af ekstrakt og frugt, og der er formentlig mindst 10 år endnu i denne vin. Fire stjerner.

Fire dage med vinsmagninger: Det bedste fra Piemonte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce