Et par klik gør vinen billigere

Der er penge at spare ved at købe vin på tyske hjemmesider.

Et par klik gør vinen billigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om man ikke fysisk befinder sig syd for grænsen, kan man sagtens købe vin til tyske priser. Det gør man på nettet.

Grænsehandel: Som omtalt i sidste uge betaler det sig stadig at køre til Tyskland og købe vin, især hvis man er ude efter dyrere flasker. Men hvis man nu ikke har tid eller mulighed for at tage på vinshopping syd for grænsen, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan udnytte de lavere priser i Tyskland. For på nettet findes der masser af tyske vinhandlere.

Det kan blive en tidrøver af format, og det kræver lidt ekstra arbejde, hvis man vil være sikker på at være lovlydig, men derudover er vinkøb på nettet i udlandet ikke meget mere besværligt, end hvis man køber vin på nettet hos en dansk vinhandler.

Som omtalt sidste lørdag kan man let spare en hundredkroneseddel pr. flaske ved at købe dyrere vine i Tyskland i stedet for i Danmark. Og i tråd med tankerne om det indre marked og varernes frie bevægelighed er det selvfølgelig også muligt at købe vin i Tyskland over nettet, selv om man bor i Danmark.

Find vinhandleren

Hvis man ved præcis, hvilken vin man er ude efter, har Wein-Plus (en hjemmeside for vininteresserede på både tysk og engelsk) en effektiv søgemaskine, som kan finde den vin, man leder efter, hos alle de vinhandlere, der sælger den i Tyskland, Østrig og Schweiz.

En anden mulighed er selvfølgelig at lave en grov Google-søgning med vinens navn, eller blot et eller flere af ordene Wein, Rotwein, Weisswein, Champagne og Preis, og vælge tysk som søgesprog.

Men når man så har fundet de vine, man kunne tænke sig, er der nogle vigtige detaljer at være opmærksom på. For vin er som bekendt en afgiftsbelagt vare, og selv om man uden videre kan købe vin til eget forbrug uden at skulle tænke på dansk vinafgift, emballageafgift og 25 procent moms, når man står i en butik i Tyskland, er reglerne anderledes, hvis man bestiller vinen hjemme fra computeren.

Sådan er reglerne

Man skal betale vinafgift af hver flaske, man køber, og hvis firmaet, man handler hos, sælger vin til danskere svarende til en emballageafgift på 5000 kroner eller derover (dvs. mindst 6250 almindelige flasker), skal der også betales 80 øre i emballageafgift pr. flaske. Og har firmaet en omsætning i Danmark på 280.000 kroner eller derover, skal man også betale dansk moms af vinen.

Det er sælgerens opgave at opkræve de afgifter, som gælder i køberens hjemland, men det er vist ikke gået op for de tyske vinhandlere - heller ikke dem, der åbenlyst sælger til danskere. Her pålægges vinene tysk moms (19 procent) og ingen danske afgifter.

Men dermed kan man ikke sige sig fri for ansvar, for hvis sælgeren ikke opkræver afgifterne, har man pligt til at betale beløbet, inden man modtager vinen.

Det gør man ved at kontakte Skattecentret i Høje Taastrup (sikkerhedsstillelse.punktafgift@skat.dk) og stille sikkerhed for beløbet.

Man slipper dog for at betale dansk moms og emballageafgift, fordi der er tale om et ”lejlighedsvist køb af punktafgiftspligtige varer fra EU”, og fordi man køber vinen som privatperson. Med andre ord: Man skal kun betale vinafgiften på 4,60 kroner pr. flaske, man køber.

OPDATERET JANUAR 2017: Skat vejleder: Beregn og betal for import af vin

Får man en bøde?

Det lyder jo relativt letforståeligt - men det rejser samtidig et pirrende spørgsmål: Hvad sker der, hvis man bare lader som ingenting og ikke fortæller nogen om den vin, man har bestilt i Tyskland? Vi har spurgt Skat:

”Skat foretager løbende kontrol af al vareførsel over de danske grænser. Der foretages desuden overvågning af hjemmesider, der tilbyder internethandel,” lyder det i svaret fra Skat.

Og ikke nok med det: ”Skat gennemfører stikprøvekontroller af varer, der sendes med post eller kurer fra virksomheder i EU til private. Hvis vi konstaterer, at sælgeren ikke har afregnet punktafgifter af varerne, vil punktafgifterne blive opkrævet hos den private køber. Hvis denne nægter at betale, sendes varerne retur til leverandøren,” forklarer Skat til avisen.

Men betyder det så, at det er ”gratis” at lade som ingenting - eller får man en bøde, hvis Skat opdager, at man ikke har fulgt reglerne?

- Det afhænger af en konkret vurdering, siger Marianne Svendsen fra Skats punktafgiftsafdeling i Middelfart.

- Det har noget at gøre med størrelsesforholdet, og det kommer helt an på den konkrete situation. Hvis det ligner svindel, går vi videre med sagen, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Lavere priser - stort udvalg

Men kan det så betale sig - hvis man ser bort fra det eventuelle besvær med at betale vinafgift til Skat - at købe vin hos tyske firmaer, der sælger på nettet? Det korte svar er: ja. Hvis man går efter at få dyr vin billigere, er der oplagte besparelser at hente i Tyskland.

La Segreta - hvid og rød - i årgang 2009 sælges hos Superiore.de for 7,20 euro (53,64 kroner) pr. flaske - med vin­afgift bliver det 58,24 kroner plus fragt (en euro pr. flaske ved køb af 7-12 flasker, også blandet). Vinoble skal have 90 kroner for vinen i samme årgang.

La Spinettas barbera d’Alba ”Gallina” 2007 koster hos Superiore.de 35 euro (260,75 kroner) og med vinafgift 265,35 kroner plus fragt. Hos Vildmedvin.dk, der forhandler vine fra flere af de største danske importører (blandt andre H.J. Hansen, Østjysk Vinforsyning, Laudrup Vin og Adriat Vin), koster vinen i samme årgang 349 kroner (og hvis man ikke køber den i en af de fysiske forretninger, der forhandler vinen, skal man lægge fragt på minimum 49 kroner oveni).

Pinard-de-picard.de sælger Clos Saint-Jeans basis-châteauneuf-du-pape i årgang 2008 for 24,95 euro (185,88 kroner). Med vinafgift koster den 190,48 kroner plus fragt - den kan presses ned på 8,50 euro (63,33 kroner) for 12 flasker, hvis det er første gang, man handler hos firmaet, eller hvis man køber for mindst 200 euro. Hos Vildmedvin.dk koster vinen 224,95 plus fragt.

Pinard-de-picard.de har også et bredt udvalg af de bedste tyske vine, og her er det stadig muligt at købe Kellers Kirchspiel Grosses Gewächs 2007 for 39 euro (290,55 kroner - med vinafgift 295,15 kroner) plus fragt. Hos den danske importør, Atomwine.dk, var prisen 325 kroner plus fragt (35 kroner ved køb af 12 flasker og levering på erhvervsadresse) - men vinen er udsolgt.

Transporten kommer oveni

Foruden de kontante besparelser viser en rundtur på nogle af de tyske vinhandleres hjemmesider, at udvalget af vin kan være ganske stort. Priserne på nogle af vinene er ikke nødvendigvis lavere end i Danmark, men her er til gengæld mulighed for at finde vine, som kan være svære at finde eller hurtigt udsolgt i Danmark.

Et af de bredeste udvalg, vi har fundet blandt de tyske vinhandlere, er hos firmaet Weinpalais.de. Her er næsten alt, hvad en vinnørd kan ønske sig, selv om hjemmesiden ved et første blik ser temmelig amatøragtig og uoverskuelig ud.

Men scroller man ned i bunden, finder man en oversigt over de lande, som man kan købe vin fra - og herefter er det bare at gå på opdagelse. Som en lille bonus - eller det modsatte, hvis man ikke bryder sig om ratings - nævnes Wine Advocates og/eller Wine Spectators vurderinger ved mange af vinene.

Den eneste besværlighed ved dette firma er, at der ikke er mulighed for at betale med kreditkort - her skal pengene overføres til en bankkonto, og det koster ekstra, når det sker til udlandet. Samtidig kan man ikke tilbagekalde betalingen, når den sker via bankoverførsel.

Men hvad så med transporten? Som allerede nævnt i pris-eksemplerne skal man regne med cirka en euro pr. flaske, og dermed sender flere af de tyske firmaer en kasse vin (12 flasker) til Danmark til omtrent samme pris, som man må af med, hvis man bestiller vin hos en dansk forhandler.

Her koster fragten typisk mellem 79 og 99 kroner - Vildmedvin.dk og Atomwine udmærker sig dog med fragtpriser helt ned til henholdsvis 49 og 35 kroner.

Et par klik gør vinen billigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce