En tur over grænsen - kan det betale sig?

Føtex (herover) solgte i uge 14 seks flasker MontGras for 200 kroner - men det blev i samme uge overtrumfet af Fleggaard, som solgte de samme vine for 119,95 kroner.

En tur over grænsen - kan det betale sig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Benzinprisen er rekordhøj, og i Danmark kan man få vin til rene tyskerpriser. Så kan det overhovedet betale sig at købe vin i butikkerne syd for grænsen?

I marts reklamerede Super Spar med seks flasker vin af mærket Diamond Hill (fra Australien) for 100 kroner. Ja, du læste rigtigt - seks flasker for en hund.

Med så billig vin i et dansk supermarked og en benzinpris, der kun synes at kende en vej for tiden, poppede spørgsmålet op af sig selv: Kan det overhovedet betale sig fortsat at køre til Tyskland og købe vin?

Det er nok de færreste, som krydser grænsen udelukkende for at købe vin, og når bagagerummet er fyldt op med sodavand og øl, er turen som regel så rigeligt tjent ind.

Men når man kan få vin - ganske vist i den lavere ende af kvalitetsskalaen - til omkring 17 kroner pr. flaske i Danmark, er der så nogen grund til at købe den i Tyskland? Vi har tjekket priserne på nogle af de vine, der er populære i Danmark - og enkelte dyrere flasker.

Mindre besparelser

I grænsebutikkerne er der ikke mange kroner at spare på de billige vine, som også ses på tilbud hos danske supermarkeder og vinhandlere. For eksempel kostede chilenske Casillero del Diablos basisserie 199 kroner for seks flasker hos Poetzsch i marts - samme pris som Kvicklys tilbud på vinen i begyndelsen af januar.

Et andet eksempel er chilenske Errazuriz’ Estate-serie, som Fleggaard i marts solgte til 99,95 for to flasker. Samme serie sælger H.J. Hansen og Vinspecialisten for tiden til seks flasker for 300 kroner - altså samme pris som hos Fleggaard, hvis man blot køber seks flasker. Både Errazuriz og Casillero del Diablo er udmærkede køb i denne prisklasse.

Et tredje eksempel er den australske masseproducerede rødvin Yellow Tail. Dansk Vinlager i Flensborg sælger seks flasker for 209,95 - i Danmark koster shiraz-udgaven normalt cirka 55 kroner for en flaske, men den er blevet solgt på tilbud til omkring 125 kroner for tre flasker. Det giver en besparelse i Tyskland på 16 procent - men i kroner og øre sparer man kun 40 kroner ved at købe seks flasker syd for grænsen.

Og er man ligeglad med, hvilken drue vinen er lavet på, kan man gøre endnu bedre køb i Danmark: For nylig solgte Superbest i Næsby i Odense fire flasker af merlot-udgaven for bare 100 kroner.

Minus 40 procent

I nogenlunde samme prisklasse er vinene fra italienske Da Luca, som Calle i Flensborg sælger. Her koster primitivo/merlot-udgaven 34,95 pr. flaske (seks for 199,95), og pinot grigio/chardonnay koster 39,95 pr. flaske (seks for 219,95). I Danmark er vinen jævnligt på tilbud i Rema 1000 til 39 kroner pr. flaske. Køber man seks flasker hos Calle, sparer man altså kun seks procent (14 kroner) i forhold til tilbudsprisen hos Rema 1000.

Lidt dyrere er Alamos malbec fra den argentinske producent Catena, som Philipson Wine har brugt mange annoncekroner på at gøre kendt i Danmark. Den fås til 59,95 kroner pr. flaske, hvis man køber 12 flasker hos Philipson. Hos Dansk Vinlager i Flensborg sælges den for 55,95 kroner pr. flaske og for 279,95 kroner ved køb af seks flasker - dvs. en flaskepris på 46,65 kroner.

Alt andet lige tyder priserne på, at forhandlerne opererer med nogenlunde samme fortjeneste, og prisforskellen viser, hvad lavere moms og vinafgift betyder for vinens udsalgspris. Man er dog nødt til at aftage 12 flasker hos Philipson - ellers koster vinen 89,95 pr. flaske.

Og så er der selvfølgelig undtagelser. I denne tid, hvor en del familier køber ind til konfirmationsfest, vælter tilbuddene nærmest over hinanden. Således har Føtex i uge 14 haft tilbud på de populære vine fra chilenske Montgras - seks flasker af basis-serien for 200 kroner. Den kunne Fleggaard dog godt matche - her kostede seks flasker indtil 12. april 119,95. Det er en solid besparelse på 40 procent.

Faren for prop

Jo højere benzinprisen er, jo mindre sparer man selvfølgelig ved at handle syd for grænsen. Men hvis man fraregner den tid, der går med at køre til Tyskland og hjem igen, skal der ikke købes mange flasker, før turen har tjent sig ind. Fra Odense er der cirka 150 kilometer til Flensborg. I en bil, der kører 15 kilometer på en liter benzin til 12 kroner, koster det altså 240 kroner i benzin.

De penge er hurtigt tjent, hvis man køber dyrere vin, for eksempel den sicilianske producent Planetas merlot. Dansk Vinlager i Flensborg sælger den for 149,95, mens man hos Vinoble i Danmark må af med 248 kroner. Det er en besparelse på knap 40 procent. Australske Mitolos shiraz G.A.M. koster i årgang 2007 199,95 hos Dansk Vinlager. Hos den danske importør, Vinens Verden, koster den i samme årgang 295 kroner. En besparelse på 32 procent.

Yderligere et par trin oppe ad prisstigen finder man 5. cruen Pontet Canet fra Pauillac, som hos Philipson Wine koster 999,95 pr. flaske i 2005-årgangen - vel at mærke ved køb af 12 flasker. Hos stormagasinet Karstadt, der også har en filial i Flensborg (man bør ringe eller bestille vinen via hjemmesiden for at være sikker på, at den er i butikken), koster samme vin 119 euro, dvs. cirka 890 kroner og en besparelse på 11 procent. Prisen gælder også ved køb af blot en flaske.

Der er med andre ord stadig penge at spare ved at købe vin, når du alligevel har krydset grænsen for at fylde bilen med dåser og slik. Der er dog en detalje, som er vigtig at huske, ikke mindst hvis du køber dyrere flasker: Enhver anstændig dansk vinhandler vil bytte den flaske, du har købt hos ham, hvis den har prop eller andre fejl. Køber du vinen i Tyskland, skal du gøre op med dig selv, om du vil løbe risikoen for at stå med en eller flere flasker, som du ikke lige kan køre ind til din vinhandler og få byttet.

Der skal ikke mange skæve flasker til, før besparelsen er spildt.

En tur over grænsen - kan det betale sig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce