En god champagne tager tid

Jobbet som vinbonde kaster mange andre opgaver af sig end dem i marken: Det franske papirnusseri kræver timer - ligesom fremstillingen af etiketter.

En god champagne tager tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solveig Tange droppede jobbet som journalist i København for at lave bobler i Champagne.

Solveig Tange blev gift med en vinbonde fra Champagne for fem år siden, og siden er hun hver morgen steget ud af edderdunsdynerne til et glas perlende champagne ...

Nix, sådan gik det ikke, for det er hårdt arbejde at dyrke vin i den kølige nordfranske region.

Solveig Tange havde været venner med franske Alain Gerard gennem 12 år, da parret i 2002 besluttede sig for at blive nære venner.

Året efter fik de deres første barn, sønnen Clement, og i 2006 datteren Eva. Og det var faktisk turene gennem vinmarkerne med Clement i barnevognen, som fik Solveig Tange til at slå ind på en karriere som champagne-bonde

- Jeg havde aldrig interesseret mig for vin, men syntes selvfølgelig, at det var dejligt at drikke champagne, fortæller Solveig Tange.

Hun trillede i sin tid barnevognen ud i vinmarkerne mellem de små landsbyer og fik her smag for arbejdet med at beskære vinstokke.

- Det var overraskende at se så mange arbejde i vinmarkerne i november. De gik med trillebør dag ud og dag ind, fortæller Solveig Tange.

Fransk AMU-kursus

Hun bestod efter to et halvt år i Frankrig i 2006 det franske svar på et AMU-kursus i beskæring af vinstokke, selv om 4 ud af 10 dumper til eksamen.

- Beskæring er ikke atomfysik, men det tog faktisk et år, før jeg turde beskære vores egne vinstokke uden at stille spørgsmål hele tiden. Man skal vide, hvad der er frugtbart, og hvad der skal være til næste års plante. Men nu sidder det i fingrene - og det er et dejligt arbejde, fastslår Solveig Tange.

Frost i fingrene

Beskæringen er vinbondens mest krævende opgave, som begynder med den første frost i november og frem til det - efter sigende - bedste tidspunkt i marts. Vinden piber ind over den nordfranske slette, og vinbønderne arbejder i ned til to graders frost, for koldere vejr giver stokkene frostskader.

- Jeg begyndte i en alder af 38 år og er ikke så hurtig som en 16-årig, og det er også et spørgsmål, om jeg nogensinde bliver det, vurderer Solveig Tange.

Kun nogle få grene skal sidde tilbage på stokkene for at få de bedste druer næste sommer, og de afskårne rester brændes for at undgå svamp, som er et stort problem i Champagne på grund af klimaet.

Solveig Tange er nu registreret som vinbonde i Champagne, og ægteparrets domæne hedder Tange-Gerard. De har i år kun solgt knap en femtedel af deres potentiale og regner med at nå 40 procent næste år.

Tange-Gerard laver en såkaldt blanc de blancs på ren chardonnay, og den har ifølge Alain Gerard fine, små bobler og et godt potentiale i kælderen. Tange-Gerard lagrer vinen i fem år for at få en mindre frugtig og mere moden champagne med flere af de såkaldte tertiære aromaer.

Men de to vinmagere skal først nu til at lege med blandinger fra deres parceller.

- Vi skal først nu til at følge vores egne vine fra parcellerne, og måske kan de bære at blive til enkeltmarks-champagne. Men det har lange udsigter, for flaskerne skal være fem år gamle, før de bliver solgt, siger Solveig Tange.

Alain Gerard var som knægt med sin bedstefar i vinmarkerne, men blev siden ingeniør og chef i et handelsfirma. Druerne har fyldt det hele siden årsskiftet 2008/2009, hvor de tidligere arbejdede i weekender, ferier og købte sig til hjælp. Alain Gerard overtog sin første mark i 1997 og har i dag otte små marker fordelt på tre forskellige steder et halvt hundrede kilometer fra familiens bopæl i Verzy nær Reims.

I år laver Solveig og Gerard et par tusinde flasker champagne, og parret regner med at sælge 5000 flasker i 2010. Økonomisk er det en tung byrde at satse på lagret champagne, for indtægten fra flaskerne kommer først fem år efter høsten. Tange-Gerard satser på såkaldt organisk vækst, at de stille og roligt vokser sig større.

- Det er en lang proces, for det er gammel champagne, og flaskerne skal ligge i så mange år. Men næste år udvider vi med champagne fra en anden mark. Det handler om gradvist at få finansieret produktionen af champagne ved at sælge druer. Druerne giver kontanter, så vi kan sælge vores egne flasker om fem år, forklarer Alain Gerard.

Tange-Gerard har et par hundrede kunder, som kommer og køber champagne på stedet. Huset er endnu for lille til at have forhandlere i Danmark, men kunder, venner og bekendte køber normalt nogle kasser med til andre oppe nordpå.

- Vi har ikke åbent på bestemte tidspunkter, for vi har nok at gøre. Men folk kan altid kontakte os, siger Alain Gerard.

Parret drikker omkring et halvt hundrede flasker champagne om året, for det er svært at holde et møde på egnen, uden at værten lirker proppen af en flaske.

- Det er normalt, at folk har champagne i kælderen - og vi har aldrig gæster uden at drikke champagne, forklarer Solveig Tange.

En god champagne tager tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce