Fynske øl dominerer finalen i afstemningen om Årets danske Ølnyhed. Det kan hænge sammen med, at fynboer er meget lokalpatriotiske, mener sidste års vinder.

Statistisk set regner man normalt med, at Fyn og fynboerne svarer til 10 procent af Danmark og danskerne. Men Fyn stråler over resten af landet, når det gælder det bedste danske øl.

Og det er ellers ikke, fordi danskerne mangler nye øl i disse år. Siden mikrobryggerierne fra en boblende start omkring årtusindskiftet gjorde deres indtog på butikshylder i ikke bare specialforretninger, men også supermarkeder, har de sendt tusinder af nye øl på markedet. Alene i 2014 producerede de mindre danske bryggerier - altså ikke Carlsberg, Royal Unibrew og lignende - 1108 nye øl.

Betegnelsen "barley wine" betyder direkte oversat "bygvin", men der er stadig tale om øl. Barley wine er stærkt øl med cirka 8-12 procent alkohol, og det kan, som i dagens tilfælde med Coisbos øl, lagres på egetræsfad før aftapning.

For 20 år siden havde det været utænkeligt. Det er det heldigvis ikke mere - blandt andet på grund af folk som Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus i Årslev og Martin Jensen, grundlægger af det tidligere Raasted Bryghus ved Randers og nu "nationaliseret" fynbo med licens til at brygge øl på Indslev Bryggeri under navnet Ugly Duck Brewing Co. Og de dygtige folk på Bryggeriet Vestfyen, hvis øl du ikke kan undgå at se, hvis du handler i en brugs på Fyn.

Et sikkert julehit

Bryggeriet Vestfyen har mere end 125 år på bagen, men begyndte i 2004 at brygge specialøl, og det viste sig hurtigt at være en god idé. Foruden at brygge øl med karakter til en pris, der er til at betale, har bryggeriet ni år i træk sendt en juleøl - Willemoes Jul - med årgangsangivelse på markedet, som hvert år - hvert år - er endt i finalen ved kåringen af Årets danske Ølnyhed. Hvis bare lottokuponer var lige så sikre.

Midtfyns Bryghus kan ikke prale af en hundredårig historie, men det har på 10 år formået at gøre heftigt opmærksom på sig selv. Bryghuset blev efter to års levetid overtaget af Eddie Szweda i 2006, og siden har det høstet hæder for Årets danske Ølnyhed hele tre gange. I år står bryghuset med en pæn chance for at hive titlen hjem for fjerde gang, efter det har fået to øl nomineret blandt de 10 i finalen om Årets danske Ølnyhed 2014: Pale Ale Single Hop Amarillo i kategorien for øl med op til 5,9 procent alkohol og Chili Klaus Ghost i kategorien for øl med mindst seks procent alkohol.

Eddie Szweda vandt Årets danske Ølnyhed i 2010 med øllen Chili Tripel, men spørgsmålet er, om det nytilkomne Munkebo Mikrobryg har en mere anderledes og opsigtsvækkende kandidat til titlen blandt de stærkeste bryg med øllen Alstærk Bourbon. Den er præget af mørk malt og lagret på amerikansk egetræ med Kentucky Straight Bourbon whiskey fra Knob Creek.

- Fedt at være i finalen tre år i træk

Ved kåringen af Årets danske Ølnyhed 2012 gjorde det nye Ugly Duck Brewing Co. sin entre på den danske ølscene, så det kunne høres. Fire ud af de 10 øl i finalen kom fra bryggeriet, der er opstået i et samarbejde mellem Martin Jensen og Indslev Bryggeri ved Nr. Aaby. To af dem vandt i hver sin kategori.

Sidste år var Ugly Duck knap så dominerende med tre øl i finalen. Det blev til en overbevisende sejr i kategorien for øl med op til 5,9 procent alkohol, hvor Amarillo & Citra IPA tog mere end en tredjedel af stemmerne.

India pale ale-øllen har navn efter de to typer humle, som er anvendt, og holder du af IPA, er der ikke noget at betænke sig på, hvis du finder den i en butik eller bar.

I år har Ugly Duck Brewing Co. "kun" en øl med blandt de fem nominerede med op til 5,9 procent alkohol. Det er brown alen Foxy Brown - og spørger man Martin Jensen, hvem der vinder titlen i år, svarer han straks, at det gør hans øl selvfølgelig. Og modererer så:

- Det er svært at sige. Vi er glade for at være med. Vi er i finalen for tredje år i træk, og vi har vundet de andre år. Det er sgu da fedt og herresjovt! Så trækker man lidt mere på smilebåndet, når man tager på arbejde.

Blandt de stærke øl ligner det en næsten sikker fynsk sejr, eftersom fire af de fem nominerede er fra Fyn: Som nævnt har både Midtfyns Bryghus og Munkebo Mikrobryg en øl i finalen, men Martin Jensen har fidus til Bryggeriet Vestfyen, som har både Willemoes Jul 2014 og Willemoes Jubilæums Bryg i finalen.

- De har været i finalen alle år (med Willemoes Jul, red.). Der er selvfølgelig også Hornbeer ... men det er gode øl alle sammen. Det er jo de 10 bedste øl, der er i finalen - valgt ud af over 1100 nye øl.

- Naturligt at søge grænserne

- Hvorfor er fynske bryggerier så godt med, når de bedste danske øl bliver kåret?

- For det første er det gode produkter. Produktet i sig selv taler for, at det hører hjemme i finalen. Og for det andet er fynboer nok mere lokalpatriotiske, end man er i andre egne af landet. Det gør, at skal man vælge mellem 1000 gode øl, og de 100 af dem kommer fra Fyn, er det nok blandt de 100, man vælger sin øl. Der er ikke nogen, der stemmer på en dårlig øl, men hvis man har verdens bedste øl i nærheden, vælger man selvfølgelig en af dem.

Blandt de 10 bedste øl i år er som nævnt en chiliøl brygget på verdens stærkeste chili og en øl med whiskey - og så har Amager Bryghus en humlet sag med smag af amerikansk appelsinskal med i finalen. Det kunne se ud, som om bryggerne søger ekstremerne for at lave øl, der kan skable opmærksomhed?

- Jeg tror ikke, det er, fordi det skal være ekstremt, men vi søger efter: Hvad kan også lade sig gøre? De første år med dansk mikrobryg var det en præstation bare at kunne lave en pale ale, porter, stout og så videre. Nu har vi det på plads, og vi har også fået luget de produkter væk, som ikke var i orden. Nu er det naturligt at søge grænserne, og det kan være lyst/mørkt, nye krydderier, en bestemt type sukker, forskellige gærstammer - det er det, der gør øl fantastisk spændende. Hvis du laver vin, har du ikke så mange knapper at skrue på, siger Martin Jensen.

Fyn har nu 19 bryggerier og kontraktbryggerier - de sidste får deres øl brygget på andre bryggeriers anlæg. De sendte sidste år 80 nye øl ud i butikkerne, foruden deres faste sortiment.

Vi har smagt en håndfuld nye fynske øl - blandt dem er en af finalisterne i konkurrencen om Årets danske Ølnyhed 2014 - og konklusionen er: Fynsk øl er i live og smager godt.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Mere om emnet

Se alle
International hæder til Midtfyns Bryghus

International hæder til Midtfyns Bryghus

Ny prisregn til fynsk ølbrygger

Ny prisregn til fynsk ølbrygger

3
Meget hæder til fynsk øl: Priser øger salget

Meget hæder til fynsk øl: Priser øger salget