Festdag. Lørdag fejres Øllets Dag i hele Danmark. Her er en oversigt over nogle af de mange muligheder for at smage på øl

Efter mere end 10 års voldsom vækst i antallet af bryggerier og øl i Danmark kunne man tro, at danskerne efterhånden havde fået nok af mikrobryg og sære øltyper brygget med alt fra kokos til kaffebønner, der har passeret gennem tarmene på en væsel. Men det lader ikke til at være tilfældet.

Sidste år kom 1108 nye øl på markedet fra de 120 danske bryggerier, og det samlede antal af nye danske øl siden 1999 er på flere end 6700. Oven i det tal kan lægges alt det håndbryg, som private bryggere fremstiller hjemme hos sig selv. Det er lige til at blive svimmel af.

Det risikerer du også at blive, når Danske Ølentusiaster lørdag 5. september holder Øllets Dag. Dagen, som i sin tid hed Den Danske Øldag, blev skabt for at markere stiftelsesdagen for ølelskernes forening, men siden har den skiftet plads, så den hvert år foregår den første lørdag i september. I år falder dagen på selve dagen for Danske Ølentusiasters stiftelse - den 5. september 1998 (det skete i øvrigt på det kendte Odense-værtshus Carlsens Kvarter).

Der er i år arrangementer i hele landet med mulighed for adskillige smagsprøver. Her er en liste, der viser nogle af mulighederne for at smage på øl lørdag. Listen er lavet ud fra oplysninger på Danske Ølentusiasters hjemmeside, Ale.dk, fra de lokale ølentusiaster og deres Facebook-sider.

ESBJERG

På Torvet i Esbjerg er der mellem klokken 10 og 16 rig mulighed for at smage øl fra lokale bryggerier. Disse bryggerier og forhandlere stiller op: Depotet, Ølværket, Munkebo Mikrobryg, Aakjærs, Trolden, Vinoble, Dagli'Brugsen Tarp, Carlsberg m.fl. Du skal købe et smageglas og nogle poletter, som du derefter kan veksle til smagsprøver.

Foreningen Danske Ølentusiaster demonstrerer også på Torvet, hvor nemt det er at brygge sin egen øl. Klokken 13.30 begynder en pubcrawl rundt i Esbjerg, hvor man besøger nogle af de værtshuse, der har et lidt bredere udvalg af øl. Turen varer cirka to timer og ledes af en lokal ølentusiast.

VARDE

I Varde fejres Øllets Dag en dag tidligere end andre steder i landet, fordi Varde Handels Høstfest foregår fredag. Ølentusiasterne har slået sig sammen med Elkjærs "Under Bøgen" på Kirkepladsen 1 i Varde. De ølglade mennesker har her en stand, hvor de fortæller om det gode øl og deres forening, og du kan købe smagsprøver på både lokalt brygget øl, dansk og udenlandsk øl. Det hele sker fra klokken 16 til 21.

FAABORG

I Faaborg hjælper lokalafdelingen af Danske Ølentusiaster Gundestrup Mejeri og Bryghus for fjerde år i træk. Foreningens medlemmer deler smagsprøver og pølser ud til gæsterne og fortæller om foreningen. Det er på Åbyvej 49 i Vester Skerninge.

KOLDING

I Kolding er en enkelt dag ikke nok til at fejre det gode øl, så her tyvstartes fredag, og arrangementet hedder derfor "Øllets Dage". Fredag er der tjenerløb på Akseltorv, hvor personalet fra byens caféer og værtshuse skal løbe ølstafet med med velskænket fadøl rundt på rådhuspladsen. Fra klokken 19 er der også live-musik.

Lørdag besøger en lang række bryggerier Kolding - blandt andre Trolden Bryghus, Bryggeriet Fuglsang, Indslev & Ugly Duck, Bjert Bryg samt bryggerier fra blandt andet Island, Norge, Sverige, Spanien, England, Tyskland, Polen og Sri Lanka. Du kan købe et smageglas og nogle poletter og derefter spadsere rundt i gågaderne og købe smagsprøver hos de bryggerier, der stiller op. Der er mere end 100 øl at vælge imellem ...

Og så er der forøvrigt også smagsprøver hos en række af byens værtshuse. Og til sidst, klokken 15-15.30, kan du købe resterende hele flasker med hjem fra de mange stande.

VEJLE

I Bryggen ved Kvickly er der smagsprøver på øl klokken 10-15. Og de sidste to års succes gentages i år med en ølfest i Torvehallerne lørdag aften. Den begynder med et lille arrangement klokken 17.30 og en time frem - det skulle gerne sætte skub i stemningen ... Og derefter serveres en ølinspireret menu ledsaget af øl og fra klokken 21 også musik.

FREDERICIA

I Fredericia er det meget passende på Humletorvet (Ryes Plads), øllet bliver fejret klokken 10-17. Du kan købe poletter, som bruges til at betale for smagsprøver, og så kan du ellers kaste dig ud i at smage flere end 150 øl fra blandt andre:

Fur Bryghus, Grauballe, Gildet Bryglaug, Frederiksodde Haandbryggerlaug, Bøgedal, Ebeltoft Gaardbryggeri, Herslev Bryghus, Skands, Skagen Bryghus, Thisted Bryggeri, Coisbo, Trolden Bryghus, Old Danish Beer, Wintercoat, Bryggeriet Vestfyen, Hornbeer, Refsvindinge, Munkebo Mikrobryg, Frejdahl, Jacobsen, Virklund, Carlsberg, Indslev og Ugly Duck. Og Taulov Bryggers og Lillebælt Bryghus brygger øl, som du selvfølgelig kan smage.

Specialforretningerne YNWA Beershop fra Kolding og den lokale Eriksens Vinhandel samt Superbrugsen Erritsø stiller også op med smagsprøver på øl, og den lokale afdeling af Danske Ølentusiaster har en stand med skotsk øl og et særligt telt med lidt dyrere og eksklusive smagsprøver.

Ostehandleren Producenten fra Middelfart er også på pladsen med smagsprøver, der smager godt til øl.

Poletterne kan også bruges på Værtshusene Generalen og Den Engelske og hos Slagter Gregersen, der står for salg af mad på pladsen. Om eftermiddagen spiller Harpin' Wolf & The Black Sheep blues.

MIDDELFART

Ligesom sidste år står de lokale ølentusiaster ved Kvickly på Østergade i Middelfart, hvor du kan smage øl fra butikkens store sortiment. Det sker klokken 10-14.

HORSENS

Her er der tale om en udendørs mini-ølfestival i bymidten, hvor ikke bare ølentusiasterne, men også Den Gyldne Hest, Eydes Kælder, Mackies, Vinspecialisten og Butik Jes Pors deltager. Løjerne begynder klokken 11 og varer til klokken 16.

ODENSE

Ølfesten i Odense er spredt ud over en stor del af den indre by - på Grønttorvet, Kick-Off Sportspub, Sir Club, Flakhaven, ved Brandts Klædefabrik, i Vintapperstræde og hos H.J. Hansen er der højt skum i glassene. Men du kan også være heldig at støde på højt skum andre steder i byen.

Princippet er her det samme som i andre byer: Køb et smageglas til 25 kroner og et antal poletter (fem for 25 kroner) og find så de øl, du gerne vil smage. Det er fra klokken 11 til 16, du kan muntre dig med øl fra blandt andre H.P. Ølgaard, Magtenbølle Øl, Howling Monkey, Munkebo Mikrobryg, Indslev Bryggeri, Frejdahl og Odense Håndbryggerlaug.

NYBORG

Ved Kvickly på Dronningensvej i Nyborg er den lokale afdeling af Danske Ølentusiaster klar med smagsprøver på godt øl. Smagsprøver kan du også få ved Superbrugsen på Lundsbjergvej i Ferritslev. Begge steder er der øl i glassene fra klokken 11 til 14.

Har du lyst til at smage godt øl, hvor det bliver brygget, holder Bryggeriet Refsvindinge åbent klokken 11-18, og her kan du også møde medlemmer af Danske Ølentusiaster.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.